Ντερ Λάιεν προς Τουρκία : «Σταματήστε τις μονομερείς ενέργειες – Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο»

Ντερ Λάιεν προς Τουρκία : «Σταματήστε τις μονομερείς ενέργειες – Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο»

Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  λίγες μέρες πριν την  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η ευρωπαία αξιωματούχος, ξεκαθάρισε δε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες»

Ειδικότερα η πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές της κ. Ντερ Λάιεν, έρχονται την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες με επίκεντρο τα τεκταινόμενα στην  Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως προετοιμάζεται ελληνοτουρκική συνάντηση, ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν πριν από την Σύνοδο Κορυφής, κάτι που δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζονται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται να επιδιώκεται πολυμερής διάσκεψη για θέματα της ΝΑ Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί -ακόμη και πριν το διήμερο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- με τη συμμετοχή Αθήνας και Άγκυρας. Μολονότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται κατ’ αρχήν αρνητική, ζητά να πειστεί για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι  είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, σχετικά με τη «μοναδική διαφορά» της οριοθέτησης ΑΟΖ, υπό την προϋπόθεση θα υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας «απτά δείγματα γραφής» ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Θα συγκαλέσω Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία»

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφερόμενη στην πανδημία του κοροναϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος όλων αυτών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη» και προσέθεσε ότι «τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ