Ο Τσαβούσογλου τα θέλει όλα στις διαπραγματεύσεις – Πώς απαντά ο Δένδιας

Ο Τσαβούσογλου τα θέλει όλα στις διαπραγματεύσεις – Πώς απαντά ο Δένδιας

Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε βήματα αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας, τότε θα επιβληθούν μία σειρά από κυρώσεις

Μπορεί να ξεκινά σήμερα δειλά – δειλά στις Βρυξέλλες υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ διάλογος σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο τα «αγκάθια» και οι χαοτικές διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών και κυρίως η προκλητικότητα και οι ακραίες θέσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδες.

Η Τουρκία παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με την απόσυρση του Oruc Reis επανήλθε στην προσφιλή τακτική των προκλήσεων, δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά τις αντοχές Ελλάδας και ΕΕ.

Την ώρα που η Άγκυρα επιδίδεται σε νέες προκλήσεις ζητώντας μεταξύ άλλων με αντί – Navtex την αποστρατικοποίηση της Χίου, η Αθήνα προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών επαφών.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και οι κυρώσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Τσαβούσογλου: Διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις

Ενδεικτικό του πως βλέπει η τουρκική πλευρά τον διάλογο με την Ελλάδα, είναι το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρει στο άρθρο του στην Καθημερινή, ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία –  με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες – από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση υπογραμμίζοντας ότι  οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».

Όπως τονίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι βασικοί στόχοι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

  • Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων
  • Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων
  • Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών

Τα «καρφιά» Δένδια σε Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας στο άρθρο που φιλοξενείται στην ίδια εφημερίδα, επισήμανε ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε διαφορετική περίπτωση Αθήνα και Άγκυρα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στόχος οι δυο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

Έναρξη διαλόγου σε 10 ημέρες προαναγγέλλει η Milliyet

Εν τω μεταξύ, εντός δέκα ημερών – σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet – αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Προτεραιότητά μας η διπλωματία’ αναφέρει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια σε υψηλό εάν χρειαστεί. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα η Άγκυρα δεν βλέπει αρνητικά την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα ενώ σε επαφές της με την Γαλλία ζήτησε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση.  Στόχος των Γερμανών ο οποίοι συνεχίζουν τις επαφές τους με την Άγκυρα, λένε οι διπλωματικές πηγές της Μιλιέτ, είναι σε πρώτο στάδιο να γίνουν συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια εάν χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή της Γαλλίας κι επίσης ότι «θα καθίσει στο τραπέζι για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και χωρίς προκαταλήψεις».

Όπως μεταδίδουν κυπριακές ιστοσελίδες επικαλούμενες το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την Μιλιέτ η Άγκυρα η οποία ενοχλείται που η Γαλλία ‘φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας’, είπε ότι ‘πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι ‘χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις’. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν θα είναι μέρος της διαδικασίας και δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Μιλιέτ αναφέρει ότι στην περίπτωση που ευοδώσουν οι προσπάθειες των Γερμανών τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ