Η διαδικασία εισόδου στο κέντρο στο Καρά Τεπέ προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στο Καρά Τεπέ, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιπλέον, έχουν, μέχρι στιγμής, εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 επωφελούμενους (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά.
Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, sήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά περί τους 1000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.
Επτά κρούσματα κοροναϊού στο Καρά Τεπέ
Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.
Ας σημειωθεί ότι οι εισερχόμενοι στη νέα δομή πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες και μέλη ευάλωτων ομάδων στο σύνολο τους, καταγράφονται και πιστοποιούνται.
Στη συνέχεια οδηγούνται στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef όπου και εξετάζονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όσον αφορά το αν πάσχουν από τη νόσο του κοροναϊού.
Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε 15 περίπου λεπτά, χρησιμοποιούνται δε υποδομές ταχείας εξέτασης που ήρθαν στη Μυτιλήνη προχθές.
Νέα μόνιμη δομή στη Λέσβο εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ
«Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο, στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια συνέντευξης του στη Θεσσαλονίκη.
Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ στο προσφυγικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι’ αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας.
«Κάηκε από κάποιους ‘υπερδραστήριους’ μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν ενδεχομένως την κυβέρνηση απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους. Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας».
Αναφερόμενος στον προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι είναι υποδειγματικός και όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο, θα εξετάζεται για κοροναϊό. «Αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση» είπε.
Πάντως ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».
«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου όπου γίνει, να έχει την εμπλοκή της ΕΕ. Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά στο προσφυγικό» είπε αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ και μίλησε για μια δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.
Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη. Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (των προσφύγων και μεταναστών) στο νησί» ανέφερε.