Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο : Στους δρόμους πρόσφυγες και κάτοικοι – Έφτασαν ΜΑΤ στο νησί

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο : Στους δρόμους πρόσφυγες και κάτοικοι – Έφτασαν ΜΑΤ στο νησί

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγαση, σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού, η κυβέρνηση προχωρά σε μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς το νησί.

Αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία της Λέσβου, χωρίς σκηνές, προστασία, χωρίς ακόμη και φαγητό και νερό, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονταν στο ΚΥΤ της Μόριας , κι ενώ το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η τραγωδία των πυρόπληκτων προσφύγων, δεν έχει τέλος. Για άλλη μία νύχτα χθες κοιμήθηκαν στην άκρη των δρόμων που φεύγουν από τον καταυλισμό, ενώ σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

Μνήμες Φεβρουαρίου : Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγαση, σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού, η  κυβέρνηση προχωρά σε μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς το νησί.

Κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C 130.  

Από τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρείται κινητικότητα με πληροφορίες να αναφέρουν πως εντείνονται οι προσπάθειες μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλα σημεία του νησιού, πιθανόν και κάποιων εξ αυτών στο πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Σίγρι, και το οποίο θα φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες..

Το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπέ, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Αγιάσο, με μπλόκα κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεντρωμένοι -ανάμεσα στους οποίους κάποια ακροδεξιά στοιχεία- δεν επιτρέπουν ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.

Τις ενέργειες των κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αρνήθηκαν την εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.

Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητώντας – διά μέσου του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στην περιοχή- να συμβάλλει στην εξεύρεση χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες και εν συνεχεία να φτιαχτούν οι κλειστές δομές.

Η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο των ευθυνών την αυτοδιοίκηση

Τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας σε ό,τι αφορά στο αδιέξοδο που υπάρχει σχετικά με τη στέγαση χιλιάδων προσφύγων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Και η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι» κατέληξε.  

Αγνοούνται τα κρούσματα κοροναϊού

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο MEGA, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στέγαση των προσφύγων στους τοπικούς άρχοντες.

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση» τόνισε και αναφέρθηκε στις σκηνές που στήνονται από τον στρατό, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για τη στέγαση της μεγαλύτερης μερίδας των προσφύγων.

Σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού, παραδέχθηκε ότι πλέον αγνοούνται και οι 35 που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ ο κόσμος -όπως τόνισε- βρίσκεται σε μια μεγάλη περίμετρο η οποία φρουρείται από την ελληνική αστυνομία.

«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οκτώ που είχαν εντοπιστεί χθες. Άνοιξαν τη δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, διεμήνυσε χθες από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι του νησιού

Πάντως, από το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι της Μόριας, με τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, κατέλαβαν τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Ο δήμαρχος κάλεσε, δε, «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ