Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ στον δρόμο έχοντας μαζί τους όσα προσωπικά αντικείμενα πρόλαβαν να σώσουν από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια.
Μερικά δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να ανάψει η σπίθα της έντασης στη Μόρια, που από καιρό φαινόταν πως θα ξεσπάσει.
Η ελλιπής ενημέρωση, τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού, η δυσπιστία για την ύπαρξη τους αλλά και ο φόβος διασποράς του ιού σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, φαίνεται να οδήγησαν στις ταραχές το βράδυ της Τρίτη.
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ στον δρόμο έχοντας μαζί τους όσα προσωπικά αντικείμενα πρόλαβαν να σώσουν από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μόρια.
Σχεδόν έξι μήνες έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού. Στην περίπτωση όμως της Μόριας, όπου ήταν πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν σχετικοί βασικοί κανόνες, όπως το πλύσιμο των χεριών ή η τήρηση αποστάσεων, οι ελληνικές αρχές φαίνεται να λειτούργησαν καθυστερημένα.
Ανάμεσα στους 13.000 πρόσφυγες βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί μόνο τα οκτώ, ενώ οι 80 ιχνηλατήσεις αγνοούνται επίσης.
Οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή. Ωστόσο το μόνο που λάμβαναν ήταν αδιαφορία, με το υπουργείο να μην κάνει δεκτά τα αιτήματα τους.
Αποφασίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, αποστέλλει κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.
Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στο δρόμο
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στο δρόμο χθες στη Λέσβο.
Σκεπασμένοι μέχρι πάνω, και με ότι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι, σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, κοιμήθηκαν στο δρόμο.
Οι εικόνες που μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στη Λέσβο, Μαρίνος Αλειφέρης, προκαλούν θλίψη και οργή.
Μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοιμήθηκαν στο δρόμο.
Εκτός αυτού, οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για να τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.
Με τρεις πτήσεις στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά
Χθες βράδυ έφθασαν στην Θεσσαλονίκη 325 ασυνόδευτοι ανήλικοι από την Μόρια με δύο πτήσεις.
Η πρώτη πτήση περιλάμβανε 165 άτομα, η δεύτερη 160, ενώ σήμερα μετά τις 07:00 το πρωί, αναμένεται άλλη μια πτήση στη συμπρωτεύουσα με 75 ακόμα παιδιά.
Οι ανήλικοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας και σε προληπτική καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί σε τεστ κοροναϊού.
Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μετά την καταστροφική φωτιά στην Μόρια.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.
«Όχι» από τον Δήμο Μυτιλήνης στα σχέδια της κυβέρνησης
Αρνητική απάντηση εισέπραξε η κυβέρνηση για εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού, από την δημοτική αρχή Μυτιλήνης.
Ο δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, χαρακτήρισε ανεδαφικές και άστοχες τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και απέρριψε τις προτάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.
Ο ίδιος μιλώντας στο in.gr εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση επιμένοντας στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με τη μεταφορά προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Εδώ και πολύ διάστημα επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεση και μαζική αποσυμφόρηση μεταναστών. Δεν είναι δυνατόν σε μια δομή 2.800 ατόμων να φιλοξενούνται 12.000 άνθρωποι» επανέλαβε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσακύρη και Μιχάλη Φραντζέσκο, καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αφάλωνα και Μόριας, συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Μάνου Λογοθέτη, των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Κουρσουμπά, Παναγιώτη Κουφέλου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά, που εκπροσωπούσαν τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγου Αναστάσιου Σπανού και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριου Ντουρουντού.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης διαφώνησε κάθετα και απέρριψε τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, περί εγκατάστασης μεταναστών τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και στην περιοχή Λεμονού και στην περιοχή Κλιτς Λάρσου. Οι προτάσεις αυτές του κυβερνητικού κλιμακίου θεωρούνται εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης άστοχες και ανεδαφικές.
Ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας.
Σεβόμενοι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το βλέπαμε να έρχεται
Οι ΓΧΣ είχαν επανειλημμένως τονίσει την αδήριτη ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, ιδιαίτερα κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τα μέτρα απόστασης.
«Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες ενώ ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας με τους περιορισμούς μετακινήσεων και τους περιορισμούς πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και πάει λέγοντας».
«Ήταν σαν να το βλέπουμε να έρχεται» λέει χαρακτηριστικά. «Όπως επίσης ήτανε και δεδομένο ότι θα ξεσπάσει η πανδημία στον καταυλισμό. Τους καλούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και φωνάζουμε για τη δημιουργία κατάλληλων δομών», ανέφερε στο in.gr η Γενική Διευθύντρια των ΓΧΣ, Χριστίνα Ψαρρά.
Τον περασμένο Μάιο οι ΓΧΣ στέγασε έξω από τη Μόρια μια κλινική για τη διαχείριση περιστατικών covid-19. Ωστόσο η κλινική έκλεισε μετά από την επιβολή προστίμου των 35.000 ευρώ κρίνοντας ότι τα λυόμενα ήταν αυθαίρετα.
«Θα μπορούσε να υπάρχει και τόσο καιρό που αυξάνονταν τα περιστατικά να μπορούμε να απομονώνουμε και να αποσυμφορούμε και να βοηθούμε στο τοπικό σύστημα υγείας. Αντ’ αυτού δημιουργήθηκε μία δομή η οποία δεν είχε προσωπικό μέσα», σχολιάζει η κ. Ψαρρά.
Δεύτερη νύχτα – κόλαση
Το βράδυ της Τετάρτης μια νέα φωτιά κατέστρεψε ό,τι δεν είχε καεί το προηγούμενο βράδυ.
Μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν την περιοχή μαζί με τις οικογένειες και τα υπάρχοντά, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι, εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης στον Καρά Τεπέ, καθώς και στα δάση και τα χωράφια στη γύρω περιοχή.
Teargas being fired at police road block to stop caravan of #Moria migrants moving to Mitilini . people heading back pic.twitter.com/cj95vobBEt
— Giorgos Christides (@g_christides) September 9, 2020
Χημικά και δακρυγόνα από την αστυνομία
Ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ φρουρούταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν με δακρυγόνα και χημικά μεγάλη ομάδα προσφύγων που κινείτο προς τη Μυτιλήνη.
Fires in the Camp, Fire in nearby fields , teargas from police , hundreds who fled #moria are heading back . pic.twitter.com/0SsUj44jXE
— Giorgos Christides (@g_christides) September 9, 2020
Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει πρόσφυγες με τα υπάρχοντα τους στα χέρια να προσπαθούν να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ παιδιά ακούγονται να φωνάζουν.
«Απίστευτο, είναι εντελώς τρελό, η αστυνομία επιτίθεται σε μικρά παιδιά» ακούγεται από το βίντεο, οι πρόσφυγες πνίγονται από τα δακρυγόνα με τα παιδιά τρομοκρατημένα να κλαίνε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Έκτακτα μέτρα για τη Μόρια της Λέσβου και το ΚΥΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης.
Το πρώτο μέτρο είναι η άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένο, αύριο θα φτάσουν στο νησί 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπουν που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή της δομής φιλοξενίας.
Επίσης έχουν μεταφέρθηκαν σκηνές, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και συγκεκριμένα στους χώρους που δεν έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, είτε σε τρίτους χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές.
Ενώ θα επιστρατευτεί κι ένα επιβατικό πλοίο για τις ευπαθείς ομάδες.
Τέλος γιατροί και νοσηλευτές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταφθάνουν στο νησί για να βοηθήσουν, ενώ υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης θα μοιραστούν στους ανθρώπους από τον στρατό.