Κραυγή αγωνίας ΜΚΟ για τη Μόρια : Προσφέρουν βοήθεια και καταγγέλλουν κυβέρνηση – ΕΕ

Κραυγή αγωνίας ΜΚΟ για τη Μόρια : Προσφέρουν βοήθεια και καταγγέλλουν κυβέρνηση – ΕΕ

Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Τριάντα μία οργανώσεις σε κοινό τους κείμενο καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν.

Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο. 

Η μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα απαιτεί έκτακτες λύσεις, σχετικές και με την τρέχουσα κατάσταση πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που είναι υπερπλήρεις. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεγιστοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και καλούμε για άλλη μία φορά τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή και υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τώρα, περισσότερο από ποτέ.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας ανταπόκρισης στην πυρκαγιά, στη Μόρια και να αποφευχθεί η χρήσης βίας ή εμπρηστικών δηλώσεων. Απεναντίας, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης προς αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

To κείμενο υπογράφουν οι: ACTIONAID HELLAS, BOAT REFUGEE FOUNDATION, ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΔΙΟΤΙΜΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ, ECHO100PLUS, ΕΛΙΞ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΛΕΔΑ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΣΠ), EQUAL RIGHTS BEYOND BORDERS, FENIX – HUMANITARIAN LEGAL AID, HELP REFUGEES, HIAS ΕΛΛAΔΟΣ, HUMANRIGHTS360, HUMANITARIAN LEGAL AID, HUMAN RIGHTS WATCH, INTERNATIONAL RESCUE COMMITTEE (IRC), INTERSOS HELLAS, LEGAL CENTRE LESVOS,
ΜΕΛΙΣΣΑ: ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑNETWORK FOR CHILDREN’S RIGHTS, OMNES, REFUGEE LEGAL SUPPORT (RLS), REFUGEE RIGHTS EUROPE (RRE), REFUGEE TRAUMA INITIATIVE, SOLIDARITY NOW, ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, TERRE DES HOMMES HELLAS, THE HOME PROJECT, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (RSA).

Έτοιμη να προσφέρει στήριξη η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες – Ο απολογισμός της καταστροφής

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο. 

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.

Over 12,000 migrants and refugees were displaced overnight after a tragic fire that broke out at the Moria camp in…

Δημοσιεύτηκε από IOM Greece στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί.

Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Ο ΔΟΜ μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα θα μεταφερθούν 400 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια.

Η μεταφορά των παιδιών θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εργαζόμενοι του οποίου θα συνοδεύσουν τα παιδιά κατά τη μεταφορά τους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την πυρκαγιά στη Μόρια. Όπως αναφέρει «δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο 12,600 μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 400 ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν εκτοπιστεί, ενώ σύμφωνα με αναφορές το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου έχει καταστραφεί».

«Είναι μια τραγωδία που έρχεται να συνδυαστεί με τις ήδη εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη Μόρια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και του COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. «Kάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις Ελληνικές Αρχές και τους πληγέντες μετανάστες και να διασφαλίσουμε την άμεση φροντίδα και ασφάλειά τους, καθώς εργαζόμαστε μαζί για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων».

Για τον σκοπό αυτό ο Οργανισμός έχει κινητοποιηθεί για να παράσχει άμεση στήριξη στις ελληνικές αρχές και στους πληττόμενους, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά των παιδιών από το νησί αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζει να στηρίζει την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετεγκατάσταση ευάλωτων παιδιών και οικογενειών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της Λέσβου είναι πιο αναγκαία από ποτέ», δήλωσε ο κ. Βιτορίνο.

Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και διερμηνείς, για να ενισχύσουν το προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να στηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών, ως έκτακτο μέτρο στέγασης.

Άνοιξε ξανά η παιδιατρική κλινική των ΓΧΣ στη Μόρια

Από τις φλόγες γλίτωσε η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, η οποία άνοιξε ξανά και ήδη υποδέχτηκε κάποια παιδιά με ελαφρά τραύματα – πιθανότατα από τη φωτιά – και μία έγκυο γυναίκα.

«Είδαμε τη φωτιά να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη #Moria. Το μέρος κατακλύσθηκε από φλόγες & οι άνθρωποι προσπαθούσαν να…

Δημοσιεύτηκε από Médecins Sans Frontières Greece (MSF)| Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Μόρια, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στο ΚΥΤ έπειτα από τη φωτιά.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ευάλωτες ομάδες. Η Μόρια έχει χωρητικότητα για 2.757 άτομα και αυτή τη στιγμή έχει 12.570 άτομα. Περίπου το 40% αυτών των ανθρώπων, είναι μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεΐζης μιλώντας στο Star.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγη σε κατάλληλη δομή.

Ακόμη, αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη δομή τόνισε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, όπως και τους τελευταίους πέντε μήνες με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με τον υγειονομικό αποκλεισμό που εφαρμόστηκε μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και σε κανονικές ιατρικές υπηρεσίες».

Όπως επίσης προειδοποίησε ο κ. Βεΐζης, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο κοροναϊός τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και στο υπόλοιπο νησί είναι ίδιος με αυτόν πριν καεί το ΚΥΤ, ενώ όταν έγινε ο αποκλεισμός της δομής, ήδη στο νησί της Λέσβου υπήρχαν αρκετά κρούσματα.

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: Ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ η φωτιά στη Μόρια

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αναφέρει, ότι για τη φωτιά στη Μόρια, «την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν.

❗️EL/EN❗️ 📣Ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών: Άλλη μια φορά η Μόρια κάηκε, αυτή τη φορά ολοσχερώς, την…

Δημοσιεύτηκε από Greek Forum of Migrants – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό, σημειώνει το ΕΦΜ και προσθέτει, ότι «αντ’ αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές».

Παράλληλα, επισημαίνει, όσοι έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και διώχθηκαν από τις δομές ή τα διαμερίσματα όπου φιλοξενούνταν «συνωστίζονται» στην πλ. Βικτωρίας, όπου τους περιμένουν αστυνομικές κλούβες και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι οποίοι μεταφέρονται από την μία δομή/φυλακή στην άλλη».

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχία για τους πρόσφυγες με κοροναϊό

Η Αντριάνα Τιντόνα (Adriana Tidona), ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κοροναϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης», καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί.

Solidarity Now: Οι ελληνικές κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού στη Μόρια

«Διαχρονικά, στη Μόρια οι ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια σε κάθε έννοια χρηστής διαχείρισης, ανθρωπισμού, προστασίας της αξιοπρέπειας», επισημαίνει η γενική διευθύντρια του SolidarityNow σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, προσθέτοντας, ότι «η σημερινή καταστροφή υφαίνεται χρόνια».

Τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει η κ. Λυμπεράκη, η έλευση της πανδημίας, αντί να λειτουργήσει σαν εγερτήριο σάλπισμα, «εργαλειοποιήθηκε με σκοπό να περιφρουρηθεί ακόμη πιο σφιχτά η βλαπτική αυταπάτη του «δεν υπάρχουν εάν δεν τους βλέπω»».

Είναι υποεκτίμηση να πει κανείς, εκτιμά η κ. Λυμπεράκη, ότι μια υγειονομική βόμβα, με δεκατρείς χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς πρόσβαση στα απαραίτητα για την προστασία, όχι απλά της υγιεινής, αλλά της υγείας και της ζωής τους, δεν μπορεί να μπει σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό.

Η κ. Λυμπεράκη τονίζει κάνει λόγο για αξιοσημείωτη, εδώ και χρόνια, έλλειψη πρωτοβουλιών για βιώσιμες λύσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες για το σήμερα.

Καταλήγει λέγοντας, ότι «η κλεψύδρα άδειασε. Δεν μπορούμε πλέον ως κοινωνία να κατοικούμε στη χώρα της άρνησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ