Οι 13.000 πρόσφυγες που διέμεναν στον καταυλισμό βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας, καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή.
Οι 13.000 πρόσφυγες που διέμεναν στον καταυλισμό βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Μπορεί ο κίνδυνος από τις φλόγες να έχει εξαλειφθεί, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διασπορά του ιού, καθώς υπενθυμίζεται πως 35 από τους διαμένοντες στο ΚΥΤ είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, ενώ δεν είχε μάλιστα ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση επαφών.
Kατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να μεταβούν άμεσα στο νησί οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.
Οι αρμόδιες Αρχές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα ενώ, νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά προηγήθηκαν επεισόδια τα οποία ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στον καταυλισμό. Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό.
Εικόνες καταστροφής, αγωνία για τους πρόσφυγες
Το MEGA και ο ρεπόρτερ του Λεωνίδας Καπερναράκος βρέθηκαν άμεσα στη Λέσβο και καταγράφουν την κατάσταση από την μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας.
H εφιαλτική φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ συνεχίζει να καίει μέσα στο ΚΥΤ και πυκνοί καπνοί φαίνονται στον ορίζοντα από την περιοχή όπου βρίσκεται το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης.
Δεκάδες μπλόκα της Αστυνομίας έχουν στηθεί στο νησί με αποστολή να μην περάσει κανείς, αλλά και να συνδράμουν τα 11 πυροσβεστικά οχήματα.
Η φωτιά έχει εξαπλωθεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστραφεί περίπου το 70%. Φωτιά έχει πάρει και ο ελαιώνας έξω από το ΚΥΤ όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ερώτημα είναι βεβαίως τι θα γίνει με τους 13.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το σημείο για να σωθούν και πού θα στεγαστούν.
«Φοβισμένα παιδιά και γονείς σε σοκ»
Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής, με τις σκηνές και τα κοντέινερ να έχουν μετατραπεί πλέον σε στάχτη.
Όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η φωτιά εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, με τους πρόσφυγες να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
«Είδαμε τη φωτιά να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη #Moria. Το μέρος κατακλύσθηκε από φλόγες & οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη κόλαση, χωρίς κατεύθυνση. Φοβισμένα παιδια & γονείς σε σοκ. Εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες» Marco Sandrone, συντονιστής προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.
«Bye bye Μόρια»
Βίντεο που αναρτήθηκε στο Τwitter δείχνει το Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να έχει παραδοθεί στις φλόγες και την ίδια ώρα ακούγονται μετανάστες, οι οποίοι καταγράφοντας το περιστατικό τραγουδούσαν «Bye Bye Μόρια».
Το βίντεο αναρτήθηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί, και σύμφωνα με τον χρήστη του Twitter η καταγραφή έγινε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Η επίμαχη φράση ακούγεται στο 0:50 του βίντεο.
Strong indications that the #Moria refugee camp fire is an act of asymmetric warfare on #Greece:
▫️fires started simultaneously at different spots
▫️majority of refugees were packed & ready
▫️videos of them chanting “burn Moria burn”
▫️#Turkey’s state media already in the game pic.twitter.com/W6d2gbrZql— George Mastropavlos (@g_mastropavlos) September 9, 2020
Πέτσας: Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εξελίξεις στη Μόρια και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν τα 35 κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα περίπου 2.000 δείγματα από τη Μόρια, και τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οι ίδιοι και οι στενές επαφές τους.
Όπως σημείωσε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ πρόσθεσε πως στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα» όπως τόνισε.
Ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.
«Μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος και πως θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Για το θέμα της στέγασης των ανθρώπων που διαβιούσαν στη Μόρια, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως μέχρι το βράδυ θα υπάρχει λύση, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες αυτών, όπως τα παιδιά.
«Είναι σαν να έπεσε βόμβα»
«Το καμπ πλέον δεν υφίσταται, έχει καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης σε τηλεφωνική του επικοινωνία στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ της Μόριας και το σκηνικό χάους που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.
Ο Γιώργος Μουτάφης από το ΚΥΤ της Μόριας το πρωί της Τετάρτης, όταν το φως της μέρα έδειξε το μέγεθος της καταστροφής είπε:
«Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει σβήσει, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες, μικρές εστίες. Ένα ελικόπτερο επιχειρεί κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού στο ΚΥΤ, ενώ αρκετοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν επιστρέψει στη δομή, ψάχνοντας μέσα στα κατεστραμμένα κοντέινερ και στις σκηνές, για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η αστυνομία έχει κάνει φραγμούς, χωρίς να τους αφήνει να συνεχίσουν καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάνε προς την Μυτιλήνη».
«Είναι σαν να έχει πέσει μια βόμβα στο κέντρο του καταυλισμού και τον έχει καταστρέψει» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Γιώργος Μουτάφης υπογράμμισε τέλος πως στη Μόρια μετά από αυτήν την καταστροφική φωτιά δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες για χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες τους.
«Καταστράφηκε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στην Ευρώπη»
Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας. Τα ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι καταστράφηκε ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και σημειώνοντας ότι ήταν υπερπλήρης.
Η φωτιά κατάστρεψε τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου, αναφέρει το BBC, σημειώνοντας ότι «εκεί μένουν σχεδόν 13.000 άνθρωποι, πάνω από τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους θα έπρεπε».
Το μέσο φιλοξενεί δηλώσεις του Marco Sandrone, συντονιστή της οργάνωσης Medecins Sans Frontieres (MSF), ο οποίος ανάφερε «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα που τελικά εξερράγη», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι κρατούνται σε «απάνθρωπες συνθήκες» στον χώρο εδώ και χρόνια».
«O μεγαλύτερος καταυλισμός μεταναστών της Ευρώπης, η Μόρια, «καταστράφηκε τελείως» μετά από μαζικές πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίς την Τετάρτη σε έναν υπερπληθυσμένο χώρο στο νησί της Λέσβου», αναφέρει το CNN.
«Η Μόρια φλέγεται : Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον υπερπληθή καταυλισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει ασαφής.
Η φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου ανάγκασε χιλιάδες να τον εγκαταλείψουν και να μείνουν χωρίς καταφύγιο αναφέρει ο Guardian.
Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι πρόσφυγες «φάνηκαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό, μεταφέροντας τις αποσκευές τους».
H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις στη δομή της Μόρια έχουν δεχθεί συχνά τα βέλη οργανώσεων αρωγής για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Στη Μόρια οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής λόγω των συνθηκών διαβίωσης».
Thousands left without shelter as fire rips through Lesbos refugee camp – video https://t.co/zEWvdXB7kO
— The Guardian (@guardian) September 9, 2020