Πύρινη κόλαση στη Λέσβο καθώς μεγάλες φωτιές καίνε από τα μεσάνυχτα όλο τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.
Πύρινη κόλαση στη Λέσβο καθώς μεγάλες φωτιές καίνε από τα μεσάνυχτα όλο τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη. Οι καμπάνες χτυπούν στο νησί, ενώ οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ήταν «μια πολύ δύσκολη νύχτα για όλους και όλοι στο νησί είναι ανήσυχοι. Εν μέσω πανδημίας μια τέτοια εξέλιξη είναι τραγική, καθώς αυτή τη στιγμή 12.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένα επί της εθνικής οδού και άλλα έχουν φύγει μέσα στα βουνά» είπε ο κ.Κυτέλη.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια που ξεκίνησαν γύρω στις έντεκα το βράδυ. Η ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα.
Γρήγορα οι αρνητές της καραντίνας ήρθαν σε σύγκρουση με άλλους που επεσήμαναν το κίνδυνο για όλο το καμπ ενώ ομάδες προσφύγων προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από το ΚΥΤ φοβούμενοι την μετάδοση του ιού.
Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα.
Φωτογραφίες lesvospost.com
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την Μυτιλήνη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr,
Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους.
Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στον δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.
Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κοροναϊού, τον οποίο θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δέχονταν να απομακρυνθούν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές, αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού, που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Προς την πόλη
Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες απέκλεισαν την περιοχή στο ύψος του
Καρά Τεπέ, αποτρέποντάς τους από το να μπουν στην πόλη.
Οπως μεταδίδει το lesvospost.com, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στον Ελαιώνα της Μόριας, ενώ έχει προλάβει να κάψει χιλιάδες στρέμματα αλλά και μεγάλο μέρος του ΚΥΤ, γραφεία και δομές υγείας μέσα στο ΚΥΤ. Πληροφορίες αναφέρουν για πάνω από 3000 σκηνές καμένες αλλά και χιλιάδες κοντέινερ.
Ο υγειονομικός αποκλεισμός της Μόριας φυσικά και πήγε περίπατο, ενώ δεν είναι γνωστό που πήγαν τα 35 θετικά κρούσματα κοροναϊού που βρίσκονταν στη δομή υγείας του ΚΥΤ αλλά και οι περίπου 80 επαφές τους που ήταν σε καραντίνα.
«ΜΟΡΙΑ ΤΩΡΑ: Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Τώρα και εντός του καταυλισμού. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Καίνε και ρημάζουν τον τόπο μας απροκάλυπτα. Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων.
Και δασικές πυρκαγιές…
Το ένα μέτωπο καίει κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να μην απειληθεί το Τυροκομείο Ρόδου.
Υπάρχει ωστόσο και δεύτερο μέτωπο, προς την Αντισσα. Εχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλλονή, ενώ σπεύδουν δυνάμεις και από τη Μυτιλήνη.
Στην περιοχή μεταβαίνει άμεσα και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, για να συντονίσει την επιχείρηση, όπως και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, που έχει δώσει εντολή να συνδράμουν και υδροφόρες.
Ισχυρές δυνάμεις
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες του δήμου Δυτικής Λέσβου.