Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα, όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, αλλά τρομοκρατεί.
Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα, όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, αλλά τρομοκρατεί με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έξαρση των μολύνσεων με την πτώση της θερμοκρασίας.
Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δύσκολο φθινόπωρο, με το άνοιγμα των σχολείων και τον περιορισμό σε κλειστούς δημόσιους χώρους να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα σχολεία να κλείσουν τον Δεκέμβριο εφόσον υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς είναι η ηλικία των κρουσμάτων, η οποία ολοένα και μειώνεται.
«Πονοκέφαλος» η επιστροφή στα θρανία
Γονείς και εκπαιδευτικοί – με τους τελευταίους να επιφορτίζονται και με το ρόλο του παιδονόμου και του υγειονομικού επόπτη – αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων.
Η αντιπαράθεση επιστημόνων σχετικά με την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και κυρίως τις συνθήκες που θα επικρατούν στις τάξεις εντείνει τους φόβους. Πόσο μάλλον όταν με επιχειρήματα που χάνουν τη μάχη με τη λογική προσπαθούν να πείσουν ότι τάξεις με αριθμό μαθητών που αγγίζει το 25 και το 30 είναι ασφαλείς.
Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά όλα δείχνουν ότι θα χτυπήσει τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια-, με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.
Χωρίς βέβαια να λείπουν οι αντίθετες γνώμες που προκρίνουν το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου, με το τελευταίο επιχείρημα που έχει προστεθεί στη διαμάχη να είναι ότι επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απότομη έξαρση κρουσμάτων όταν ξεκινήσει το κρύο και ο κόσμος κλειστεί σε εσωτερικούς χώρους και τα σχολεία να πρέπει να ξανακλείσουν, καλό θα είναι οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο και ώρες μαθήματος.
Υπό τις συνθήκες αυτές και με τους γονείς να βομβαρδίζονται με δυσνόητες πληροφορίες για τον ιό και όλες αυτές τις -ενίοτε αντικρουόμενες- απόψεις είναι μάλλον ασφαλές να ειπωθεί ότι εάν οι κυβερνητικές απαντήσεις που θα δοθούν την 1η Σεπτεμβρίου δεν είναι πειστικές και δεν δείχνουν ύπαρξη σχεδίου και πραγματική γνώση των προβλημάτων και των κινδύνων ο ρόλος του σχολείου ως τόπος κοινωνικοποίησης των παιδιών, δημιουργίας φίλων και ισορροπημένης προσωπικότητας θα αποτύχει. Κι αυτό, γιατί αν οι γονείς πειστούν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το «βλέπουμε και κάνουμε» ρισκάροντας επικίνδυνες πρακτικές θα γεμίσουν τα παιδιά με τόσα «μη» και «πρόσεχε» που θα σιχαθούν το σχολείο.
Το ζήτημα με τους χώρους εργασίας
Σαφείς απαντήσεις και προγραμματισμός δεν χρειάζεται όμως μόνο για τα σχολεία αλλά και για τους χώρους εργασίας. Ήδη πολλές επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να υποβληθούν σε τεστ για τον ιό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.
Στις καλές περιπτώσεις το κόστος επιβαρύνει τον εργοδότη, σε πολλές όμως πρέπει και αυτό το κονδύλι να αφαιρεθεί από τον ήδη τσακισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, με τις πρώτες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράλογες απαιτήσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα Σωματεία να ζητούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Τα δύσκολα είναι μπροστά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον ιό και σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του. Χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως σχεδιασμός για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, πριν βγουν και οι έλληνες -«ψεκασμένοι» μαζί με απηυδησμένους – στους δρόμους να φωνάζουν ο «κοροναϊος είναι ένα ψέμα» και να αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Σύψας: Τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν τον Δεκέμβριο
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα έθεσε για πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.
Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».
Ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τα «σκαμπανεβάσματα» που παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός είναι καλύτερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.
Μαγιορκίνης: Δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας από τον Οκτώβριο
Δύσκολο θα είναι το Φθινόπωρο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
“Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί”, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που έδωσε στο ένθετο “Secret” της εφημερίδας Παραπολιτικά.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει πως από τον Οκτώβριο, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα κλειστεί σε χώρους και αυτό θα έχει κατά συνέπεια δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας της νόσου Covid-19.
Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στην Αττική
Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 177 νέα κρούσματα και έναν θάνατο από κοροναϊό.
Από αυτά τα κρούσματα, τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9977, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Από τα 156 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 18 με γνωστές συρροές και 12 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικά:
– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 54 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
32 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 17 αναφέρουν σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 14 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 1 στην Π.Ε. Γρεβενών
• 2 στην Π.Ε. Δράμας
• 1 στη Π.Ε. Ηλείας
• 3 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 3 στη Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 6 Π.Ε. Κοζάνης
• 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
• 2 στην Π.Ε. Κυκλάδων
• 1 στην Π.Ε. Λάρισας
• 3 στην Π.Ε. Λέσβου
• 2 στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
• 7 στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 4 στη Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 2 στην Π.Ε. Σερρών
• 3 στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 στην Π.Ε. Φωκίδας
• 1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 5 στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 2 στην Π.Ε. Χίου
• 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση