Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η αυξομείωση των κρουσμάτων είναι λογική. Το καλό σε αυτό είναι ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία.
Για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει, υποστήριξε ότι οφείλεται στο ότι γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και στο ότι οι ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και αυτοί που δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας, είναι πιο δύσκολο να προσέχουν όσο οι υπόλοιποι λόγω και των συχνών μετακινήσεων.
Θεωρεί ότι επειδή δεν υπάρχει ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων, τα μέτρα αποδίδουν. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, να είναι ελεγχόμενα και να μην υπάρχουν βαριά περιστατικά.
Ο κόσμος πρέπει να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τα μέτρα και να ενημερώνεται συνεχώς, σημείωσε ο καθηγητής.
Στην εργασία, πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις, να υπάρχει ευέλικτο ωράριο, να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνεται χρήση μάσκας.
Στα σχολεία, αφού με ομοφωνία αποφασίστηκε αυτά να ανοίξουν, πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη χρήση της μάσκας, θα βγουν οδηγίες για το ποια παιδιά δε χρειάζεται να τη φοράνε, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ωστόσο, θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός των παιδιών μέσα στην τάξη, τα τμήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αραιά και να υπάρχουν διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.
Γενικότερα, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως γίνονται χιλιάδες τεστ καθημερινά και πως η αναλογία με τα θετικά κρούσματα είναι μικρή, ενώ για το εμβόλιο είπε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι έτοιμο προς χρήση αρχές της επόμενης χρονιάς.