«Φρένο» σε όσους σπεύδουν να «πανηγυρίσουν» για τη μείωση κρουσμάτων, βάζουν οι επιστήμονες, αναφορικά με τις 170 περιπτώσεις κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
«Φρένο» σε όσους σπεύδουν να «πανηγυρίσουν» για τη μείωση κρουσμάτων, βάζουν οι επιστήμονες, αναφορικά με τις 170 περιπτώσεις κοροναϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Σήμερα, Δευτέρα, για πρώτη φορά μετά από έξι μέρες τα κρούσματα έπεσαν κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 200. Η προηγούμενη φορά που τα κρούσματα ήταν κάτω από 200 ήταν στις 17 Αυγούστου, όπου και πάλι ήταν Δευτέρα. Πριν από εκείνη την ημερομηνία, η προηγούμενη φορά ήταν η Τρίτη 11 Αυγούστου με τα κρούσματα να φτάνουν τα 196 -δηλαδή μια ανάσα από τα 200- και στις 10 Αυγούστου -και πάλι Δευτέρα- με 126 κρούσματα.
Αυτές οι τέσσερις περιπτώσεις, δηλαδή στις 10, στις 11, στις 17 και στις 24 Αυγούστου είναι οι μοναδικές ημέρες που τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 200, από τις 9 Αυγούστου και μετά όταν ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο αριθμό – ορόσημο
Τρεις στις τέσσερις αυτές ημερομηνίες έχουν ένα κοινό: Είναι Δευτέρα.
Τι συμβαίνει;
Το γεγονός ότι τις Δευτέρες παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση των κρουσμάτων είναι καθαρά συγκυριακή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μειωμένη δυνατότητα επεξεργασίας των δειγμάτων που ελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα την Κυριακή.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ ημερών στο MEGA ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθαρίζοντας ότι «τη Δευτέρα ανακοινώνονται και τα κρούσματα που καταμετρώνται την Κυριακή, όπου τις Κυριακές υπάρχει μια υστέρηση στη λειτουργία των εργαστηρίων».
Ακόμα, μιλώντας σήμερα στον Alpha ο κ. Γώγος, εξήγησε επιπλέον πως «συμβαίνει κάποιες Δευτέρες, γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις».
Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ του MEGA η δυναμική του ιού παραμένει ισχυρή, τη στιγμή που ο δείκτης μεταδοτικότητας, το R0, ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1, κάτι που ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες.
Πότε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα;
Σύμφωνα, τέλος, με τους επιστήμονες, ασφαλή συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε όταν δούμε πως η μείωση των κρουσμάτων, για παράδειγμα κάτω από 200, παραμένει για 5 με 7 ημέρες.
Τότε θα μπορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να μιλήσουμε για μείωση κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς και για απόδοση των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του φονικού ιού.