Κορωνοϊός : Τρομάζει η πορεία της πανδημίας – Σε χειρότερο μήνα αναδεικνύεται ο Αύγουστος

Κορωνοϊός : Τρομάζει η πορεία της πανδημίας – Σε χειρότερο μήνα αναδεικνύεται ο Αύγουστος

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, τα 4.033 καταγράφηκαν τις 22 ημέρες του Αυγούστου.

Με κάθε μέσο και με βασικότερα όπλα την ατομική ευθύνη αλλά και τα προληπτικά μέτρα σε κάποιες επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχές προσπαθούν οι ειδικοί να ανακόψουν την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Οι νέοι αποτελούν ακόμη «πονοκέφαλο» για τους επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν γυρίζουν απο τις διακοπές τους και να αποφεύγουν κάθε επαφή με τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς  σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, τα 4.033 καταγράφηκαν τις 22 ημέρες του Αυγούστου.

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα σχετικά με τους διασωληνωμένους από Covid-19, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τους 31 οι 12 είναι σε ηλικία κάτω των 64 ετών.

Διασωληνώθηκε 40χρονη με κορωνοϊό στην Λάρισα

Μετά από την είδηση πως ένα  17χρονο κορίτσι νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, και  ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας, μία 40χρονη στη Λάρισα δίνει την δική της μάχη με την νόσο.

Σύμφωνα με το larissa.net,η 40χρονη ήρθε το βράδυ της Παρασκευής στο ΓΝΛ, σε σοβαρή κατάσταση, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί διασωληνωμένη στην αίθουσα ύποπτων περιστατικών του νοσοκομείου. 

Xθες 22/8 υποβλήθηκε σε τεστ για κοροναϊό στο οποίο βρέθηκε θετική, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου.

Πιο κρίσιμος από κάθε μήνα ο Αύγουστος

Πάντως παρ΄όλο που μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι αρνητικά, οι ειδικοί περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα και αν τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων. 

Χαρδαλιάς: Δεν θα πάμε σε lockdown

«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και είμαστε μακριά ακόμα και από τοπικά lockdowns» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής».

Χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για lockdown «τουλάχιστον άστοχες», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι για να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό, «πρέπει να τα εφαρμόσουμε».

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά είναι πρόωρο θαρρώ να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάς υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κικίλιας: «Οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας»

Από την πλευρά του την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει νικήτρια και στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας, εξέφρασε σε συνέντευξη του  ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε όμως  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην αυστηρή και συστηματική τήρηση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κοροναϊού, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε στην Κυριακάτικη Καθημερινή:

«Οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι.».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Υγείας :

«Από τον Ιανουάριο του 2020, αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία με 23 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής.

Ένας εξαιρετικά μεταδοτικός κορονοϊός που αποδείχθηκε, δυστυχώς, μη εποχικός. Όπως γνωρίζετε ήδη, η διάθεση εμβολίου με βάση τον προγραμματισμό της Ε.Ε. και των φαρμακευτικών εταιρειών προβλέπει τη σταδιακή χορήγηση, αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Μπορεί επιδημιολογικά να είμαστε πολύ χαμηλά – στην 132η θέση παγκοσμίως σε κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού– από την αρχή της πανδημίας, μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται.

Οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι.

Μια ακόμη φορά, ώστε η έναρξη των εμβολιασμών να μας βρει σε θέση πλεονεκτική.

Μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.»

Στο «κόκκινο» τα μεγάλα αστικά κέντρα

Την  ίδια ώρα και με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη 264 κρούσματα στη χώρα μας είναι προφανές πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην Αττική διαπιστώθηκαν πάνω από 90 περιστατικά της νόσου Covid-19, ενώ απασχολεί πολύ και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη με τις μολύνσεις να υπερβαίνουν τις 50. Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε και φτάνει τους 31. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Επτά (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν άλλοι δύο τις τελευταίες 24 ώρες. Από τους θανόντες, οι 84 (35.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβληματισμός για τον δείκτη R0- Ξεπέρασε το 1

Επιπλέον η υπέρβαση του ορίου του 1, όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητα του κοροναϊου, R είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους επιστήμονες.

Μιλώντας γι΄αυτό, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

«Τα κρούσματα δεν είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται»
Τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».

Το κύριο λάθος της Ελλάδας ήταν ότι η κοινωνία χαλάρωσε

Ο κοροναϊός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας εκτιμά ο δρ. Γιώργος Παυλάκης, διακεκριμένος γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ.

Mιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», τόνισε για την Ελλάδα, ότι στην παρούσα φάση το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ψηλότερο από το πρώτο και δεν ξέρουμε πού θα φθάσει.

«Το κυριότερο λάθος ήταν ότι χαλάρωσε η κοινωνία. Έδωσαν κακό παράδειγμα και ορισμένοι ιθύνοντες, και όλοι πήραν το μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον ιό», είπε.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι πρέπει να είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, διαθέσιμα και φθηνά – για τα δύο τελευταία τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Εκτίμησε δε, με βάση τις κλινικές δοκιμές, ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο το 2021.

Μονόδρομος είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας

Ενα από τα δυσκολότερα θέματα έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Με 500 έως 1.000 κρούσματα δεν είναι σωστό να ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε, κάνοντας ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα σχολεία των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και των υπόλοιπων σχολείων της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ