«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε για τον κορωνοϊό.
Αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, είναι η κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις εκπαιδευτικών και γονέων.
Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και πλέον απομένει να ανακοινωθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού εντός της σχολικής κοινότητας.
«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, κατά την σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό.
«Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έκτακτο κονδύλι 5,2 εκατ. ευρώ στους Δήμους
Νωρίτερα ο υπ. Εσωτερικών είχε ανακοινώσει, ότι με εντολή του πρωθυπουργού, θα καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.
Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ’ όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Σκάι.
Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες. Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να προστατέψουμε την υγεία». Αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αναφέρει ότι το κονδύλι προς τους Δήμους θα φτάσει τα 15,2 εκ. ευρώ. Ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση και Tweet υποστήριξε ότι το ποσό ανέρχεται σε 5,2 εκ.
Με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του @ypesgr 5,2 εκατομ. ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες.Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του @PrimeministerGR να προστατέψουμε την υγεία. @th_livanios
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) August 21, 2020
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Διευκρινίσεις Κεραμέως για τη χρήση μάσκας
Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, είπε η υπουργός που χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κοροναϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.
«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.
«Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών. Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σπουδαία προστασία η μάσκα, είναι ασπίδα, το λέει ο ίδιος ο ΠΟΥ» ανέφερε στο Open και προσέθεσε:
«Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται». Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους ειδικούς.
Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Υπάρχει ένα σχέδιο που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, οι μάσκες είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί, με τους διεθνείς οργανισμούς να σημειώνουν ότι τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Τα υγιή παιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα με την μάσκα, ενώ στο σχολείο θα γίνεται σχετική εκπαίδευση. Η χρήση της μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης», σημείωσε.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, ενώ δεν θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα βρίσκονται σε κάθε τάξη.
Η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων διατύπωσαν την πρόταση για τις μάσκες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την οποία υιοθέτησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
- Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
- Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
- Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, λέγοντας ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις θα γίνονται μέχρι 50 άτομα» και οι μεγάλες διαλέξεις «θα γίνονται εξ αποστάσεως».
«Πώς θα υποδεχτεί μια τάξη 28 παιδιά;»
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ, εμφανίζεται προβληματισμένη για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.
Οι εκπαιδευτικοί διερωτούνται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους Θεόδωρο Τσούχλο, κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες. Ζητούν προσλήψεις και να αξιοποιηθούν κλειστές αίθουσες ώστε να μειωθεί σε 15 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
«Στόχος να μην κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος»
Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κοροναϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.
«Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.