Ο ιολόγος, Τζόναθαν Λάθαμ, και ο μοριακός βιολόγος, Άλισον Ουίλσον, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι πιθανώς ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρακορυχείο από το 2012 αφού μετέφρασαν τη διατριβή κινέζου γιατρού που περιέθαλψε τους εργάτες του ορυχείου και είχε στείλει δείγματα ιστού στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν
Ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από την αγορά της Ουχάν πέρσι, ωστόσο 1.000 μίλια μακριά, το 2012, βαθιά μέσα σε ένα ορυχείο, εργάτες πέθαναν από μυστηριώδη πνευμονία αφού εκτέθηκαν σε νυχτερίδες.
Ο ιολόγος, Τζόναθαν Λάθαμ, και ο μοριακός βιολόγος, Άλισον Ουίλσον, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι πιθανώς ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρακορυχείο από το 2012 αφού μετέφρασαν τη διατριβή κινέζου γιατρού που περιέθαλψε τους εργάτες του ορυχείου και είχε στείλει δείγματα ιστού στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
«Τα στοιχεία που περιέχει μάς οδήγησαν να επανεξετάσουμε ό,τι γνωρίζαμε για την προέλευση της πανδημίας του κοροναϊού» ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, οι δύο επιστήμονες.
Μολύνθηκαν έξι άτομα
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2012, έξι ανθρακωρύχοι στο ορυχείο Mojiang στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας αρρώστησαν αφού πέρασαν περισσότερες από 14 ημέρες αφαιρώντας κόπρανα των νυχτερίδων. Τρεις τελικά πέθαναν.
Ο γιατρός Li Xu, ο οποίος εξέτασε τους ανθρακωρύχους, περιγράφει πως οι ασθενείς είχαν υψηλό πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πονοκεφάλους – όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται τώρα με τον COVID-19, ανέφεραν οι Λάθαμ και Ουίλσον.
Ο γιατρός έστειλε, επίσης, τότε δείγματα ιστών από τους ανθρακωρύχους στο εργαστήριο της Ουχάν. Εκεί, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πηγή μόλυνσης ήταν ένας κοροναϊός τύπου SARS, σύμφωνα με τη διατριβή.
Κερδίζει έδαφος
Οι Λάθαμ και Ουίλσον πιστεύουν ότι ο ιός «εξελίχθηκε» σε SARS CoV-2 και τα δείγματα «δραπέτευσαν» κάπως από το εργαστήριο της Ουχάν πέρυσι, αποτελώντας την αρχή του κακού για όσα ζούμε σήμερα.
Μάλιστα, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας στην υπόθεση των δύο επιστημόνων κερδίζει σταδιακά θετικές κριτικές στις ΗΠΑ. Ήδη, ο διάσημος αμερικανός γενετιστής και μοριακός μηχανικός, Τζορτζ Τσερτς, μοιράστηκε τη δουλειά τους στο Twitter.