Στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα, κι ενώ το Oruc Reis, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζοντας για πέμπτη μέρα την περιπλάνηση στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, αλλά και στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ελλάδα να επιδιώκει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των ευρωπαίων, κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και παράλληλα, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να δημιουργήσει εντυπώσεις, με δημοσιεύματα, σε τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που έκαναν λόγο για σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική που μετέχει στον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.
Συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.
Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».
Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία ο έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, οι ΗΠΑ ζητούν να δείξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξανακινήσουν οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.