Φωτογραφίες, με εμφανή διάθεση προπαγάνδας, από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Αμύνης
Φωτογραφίες, με εμφανή διάθεση προπαγάνδας, από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Αμύνης.
Σε σχετική ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του πλαισίου της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας».
Σημειώνεται πάντως πως από τις φωτογραφίες δεν προκύπτει ο χρόνος και η τοποθεσία όπου ελήφθησαν.
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Σημειώνεται πως από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.
Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του σκάφους εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Ο Μητσοτάκης ενημερώνει αρχηγούς
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.