Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών
Κρίσιμες θεωρούνται, για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, οι επόμενες ημέρες ενώ τα περιοριστικά μέτρα θα καθοριστούν από την επιδημιολογική εικόνα.
Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στον Πόρο φαίνεται πώς προκρίνεται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας – εάν φυσικά αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.
«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 945 κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.
Στο τραπέζι η λήψη νέων μέτρων
Αναφορικά με την κατάσταση με τον κοροναϊό ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο τόνισε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη ημέρα. Γίνεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων από ό,τι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ευτυχώς δεν έχουμε γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει η ελπίδα και η πιθανότητα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα νούμερα αυτά. Να αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων, που χρειάζεται τουλάχιστον 5-7 μέρες για αυτό. Έχει μεγάλη σημασία η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο και ιδιαίτερα το τριήμερο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο».
Στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατευτούμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει «να τηρηθούν τα μέτρα με τον πιο αυστηρό τρόπο, οι αποστάσεις, η μάσκα, η προσωπική υγιεινή. Αποφεύγουμε συναθροίσεις και συνωστισμό και ακολουθούμε οτιδήποτε εξαγγέλλεται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα γυρίσουν και οι περισσότεροι εκδρομείς στις μεγάλες πόλεις, οπότε θέλει μια μεγάλη προσοχή. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπωματικών κρουσμάτων μέχρι τις 20 Αυγούστου, αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετάδοση σε μεγάλα αστικά κέντρα».
Αναφορικά με το γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «ακόμη και σήμερα είμαστε σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το άνοιγμα των συνόρων, η εσωτερική μετακίνηση, και κάποιος εφησυχασμός συνέβαλαν στο να έχουμε την εικόνα που έχουμε σήμερα».
«Οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός, είτε είναι κλειστός, ημιυπαίθριος ή σχετικά ανοιχτός χώρος, ενδεχομένως να χρησιμεύει η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη και το ρόλο που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτή τη βδομάδα, μετά τις 20-25 Αυγούστου ο αριθμός των ασυμπτωματικών νεαρών, στην πλειοψηφία τους, συμπατριωτών μας, θα είναι μικρότερος. Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις δυσοίωνες. Νόημα έχει να παίρνουμε μέτρα σήμερα. Νομίζω τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και επικαιροποιούνται μέρα με τη μέρα είναι επαρκή, αν τηρηθούν», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.