Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς εντείνεται η ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.
Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς εντείνεται η ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.
Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο καθώς έχει εντοπιστεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Με δεδομένο μάλιστα πως το επόμενο διάστημα -κυρίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο- είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη του ιού, οι αρχές αποφάσισαν τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση των λιτανειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Παράλληλα, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ όσοι επισκέπτες έρχονται από τη Μάλτα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
Σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020
Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Δεν αποκλείεται lockdown στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά την έξαρση των περιστατικών κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ και σήμερα Παρασκευή αναμένεται αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων από τη συμπρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή έκτακτων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Στο πλαίσιο αυτό, έκτακτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οδεύει προς ματαίωση.
Ανησυχία για τα κρούσματα στον Πόρο
Στο μεταξύ, σε ισχύ έχουν τεθεί από σήμερα έκτακτα μέτρα στον Πόρο μετά την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού στο νησί. Κι ενώ χτες ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα, σύμφωνα με πηγές του in.gr από το νησί, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Μάλιστα τόσο οι ειδικοί όσο και οι αρχές ψάχνουν να βρουν την εστία ή τις εστίες της διασποράς του Covid-19 στον Πόρο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ δείχνοντας σημάδια ανυπακοής και αδιαφορίας, όπως συνέβη με άλλα νησιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους, φαίνεται πως τα κρούσματα προέκυψαν μετά από πάρτι που διοργάνωναν τουρίστες στο νησί.
Μάλιστα, στο επίκεντρο των ειδικών είναι νεαρά άτομα που δεν αποκλείεται να διοργάνωναν πάρτι με πολύ κόσμο, χωρίς προφανώς να τηρούν κανένα μέτρο αυτοπροστασίας.
Πάντως μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο νησί από το πρωί και έχουν ξεκινήσει ήδη την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, ώστε και να βρεθεί η αιτία της διασποράς αλλά και αυτά να εντοπιστούν και να απομονωθούν.