Μετά το σοκ, οργή : Η Βηρυτός αναζητά ευθύνες για το μακελειό – Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την δεύτερη νύχτα κόλασης έζησαν οι κάτοικοι της Βηρυτού, ψάχνοντας στα συντρίμμια για επιζώντες καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν επαρκούν για να ψάξουν παντού στα χαλάσματα. Κάθε λεπτό που περνάει είναι πραγματικά πολύτιμο.

Την δεύτερη νύχτα κόλασης έζησαν οι κάτοικοι της Βηρυτού, ψάχνοντας στα συντρίμμια για επιζώντες καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν επαρκούν για να ψάξουν παντού στα χαλάσματα. Κάθε λεπτό που περνάει είναι πραγματικά πολύτιμο.

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ισοπέδωσε κάμποσα οικοδομικά τετράγωνα και άφησε άστεγους πάνω 300.000 ανθρώπους τα σπίτια των οποίων ισοπεδώθηκαν.

Μέχρι στιγμής η έκρηξη σε αποθήκη εκρηκτικών έχει κοστίσει τη ζωή 137 ανθρώπων, ενώ 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας στο προσκήνιο βγήκαν κι άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το άρθρο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρωτεύουσα του Λίβανου.

«Εξαντλημένα τα νοσοκομεία»

Ο λόγος για τα νοσοκομεία της Βηρυτού τα οποία αδυνατούν να φροντίσουν όλους τους τραυματίες από την έκρηξη.

Ειδικότερα τα τελευταία 24ωρα όλα τα νοσοκομεία της πόλης κατακλύζονται από θύματα, ενώ τέσσερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν εξαιτίας ζημιών από την έκρηξη.

Ο Firass Abiad, Διευθύνων Σύμβουλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ραφίκ Χάρι, τονίζει στο CNN ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί και ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν. Αυτό που ακούμε σήμερα είναι πως σωστικά συνεργεία σαρώνουν τα κατεστραμμένα κτίρια και βρίσκουν συνεχώς νεκρούς », είπε.

Η κρίση έρχεται στην πόλη και στα νοσοκομεία της εν μέσω υφιστάμενων προκλήσεων.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χάρι είχε ήδη εξαντληθεί τα ιατρικά του εφόδια λόγω του Covid-19, δήλωσε ο Firass Abiad

«Κι ενώ ήμασταν αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση κρουσμάτων από τον κοροναϊό, πλέον τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα μετά από την συγκλονιστική έκρηξη», τόνισε ο ίδιος.

Κι ενώ οι κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και η πόλη μετρά τις πληγές της, όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν πως η έκρηξη οφείλεται στην επί χρόνια κακοδιαχείριση και αμέλεια της ηγεσίας.

«Από τη στιγμή που ένα ορφανό φορτίο με εξαιρετικά εύφλεκτα χημικά έφτασε στο λιμάνι της Βηρυτού το 2013, οι λιβανέζικες αρχές το αντιμετώπισαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την έλλειψη ηλεκτρισμού της χώρας, το δηλητηριώδες νερό βρύσης και τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν στους δρόμους: Καυγαδίζοντας και ελπίζοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του» γράφει χαρακτηριστικά ο Ben Hubbard των New York Times.

Αλληλεγγύη στα χαλάσματα

Κι ενώ όλοι εμείς #PrayforBeirut, εκατοντάδες Λιβανέζοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.

Μερικοί προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα.

Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

Η πορεία του «φορτίου του θανάτου»

Την ίδια ώρα τη πορεία που ακολούθησε το «φορτίο» του θανάτου περιγράφει το BBC.

Το εύφλεκτο φορτίο έφτασε με πλοίο μολδαβικής σημαίας, το Rhosus, που ελλιμανίστηκε στη Βηρυτό μετά από τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τη συνέχιση της πορείας του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

Το Rhosus επιθεωρήθηκε και τού απαγορεύτηκε ο απόπλους. Λίγο μετά, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με το φορτίο του να καταλήγει τελικά στις αποθήκες του λιμένα για «λόγους ασφαλείας».

Ο πρώην καπετάνιος του Rhosus κατήγγειλε -σε συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους πριν από έξι χρόνια- πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε εγκαταλείψει το πλοίο, λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης τον οποίο κατονόμασε ως Igor Grechushkin τους άφησε «ομήρους» στα χέρια των τελωνειακών αρχών:

«Ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε το πλοίο. Το φορτίο ήταν νιτρικό αμμώνιο, μια εκρηκτική ουσία. Και εμείς εγκαταλειφθήκαμε. Ζούσαμε για δέκα μήνες μέσα σε πυριτιδαποθήκη» είχε πει χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής του λιμένα και της τελωνειακής αρχής αμφότεροι τόνισαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως είχαν αποταθεί πολλές φορές στα δικαστήρια, αιτούμενοι την απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών ή την πώλησή τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανικού.

Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού, Χασάν Κοραϊτέμ ανέφερε πως ήταν ενήμερος για την επικινδυνότητα του φορτίου όταν δικαστήριο έδωσε εντολή αποθήκευσής του στους συγκεκριμένους χώρους, όμως «όχι σε τέτοιο βαθμό».

Πάνω από 10 δισ.δολ το κόστος της καταστροφής

Ο όλεθρος της Τρίτης απειλεί να βυθίσει την οικονομία του Λιβάνου που ήδη μαστιζόταν από βαθύτατη κρίση, σε χειρότερο τέλμα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από