Βρετανία : Επιστήμονες εναντίον κυβέρνησης για τα τεστ κορωνοϊού

Βρετανία : Επιστήμονες εναντίον κυβέρνησης για τα τεστ κορωνοϊού

Για λανθασμένες αποφάσεις που βασίζονται σε πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση επιστήμονες σχετικά με τη διαδικασία των διαγνωστικών τεστ κατά του κορωνοϊού

Ομάδα επιφανών βρετανών ιολόγων κάνει λόγο για σοβαρά σφάλματα στον τρόπο που διαχειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση την πανδημία του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που «μοιράστηκαν» τα συμβόλαια διενέργειας διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικές εταιρείες, με βάση κριτήρια πολιτικά και όχι κριτήρια βασισμένα στην επιστημονική εξειδίκευση.

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής ιατρικό κυβερνητικό σύμβουλο, καθηγητή Κρίς Γουίτι και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο, Πάτρικ Βάλανς, σχεδόν 70 κλινικοί ιολόγοι υποστηρίζουν ότι παραγκωνίστηκαν από την κυβέρνηση και αποκλείστηκαν από τις συζητήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως αναφέρει o Guardian η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, με μεγάλες τυμπανοκρουσίες, την «άφιξη» ενός νέου τύπου τεστ κορωνοϊού που θα μπορεί να δίνει αποτελέσματα εντός 90 λεπτών από τη λήψη του δείγματος.

Τα «γρήγορα» τεστ

Τα «γρήγορα» αυτά τεστ, λένε οι επιστήμονες, αποτελούν το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς συνεχίζει να τους παρακάμπτει η κυβέρνηση.

Όπως υποστηρίζουν, αν και χρησιμοποιούσαν ήδη και οι ίδιοι τέτοιου είδους «γρήγορα» τεστ,  δεν έχουν καμία πληροφορία για το τεστ DnaNudge ή το τεστ LamPORE που η κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει.

Το Κλινικό Ιολογικό Δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, έστειλε επιστολή στον καθηγητή Κρις Γουίτι, και στον Πάτρικ Βάλανς, στις 10 Ιουλίου, αλλά όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Ο λόγος που έγραψαν την επιστολή ήταν «για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των νομοθετών και των ειδικών κλινικής ιολογίας αναφορικά με την αντιμετώπιση του Covid-19».

Στην επιστολή, αναφέρουν πως «Οι ικανότητές μας υποτιμήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για τη θέσπιση ενός συντονισμένου, εύρωστου και με διάρκεια διαγνωστικού δικτύου για τον Sars-CoV-2».

Ο Ντίναν Πίλεϊ, καθηγητής ιολογίας στο University College London, ένας από τους συνυπογράφοντες της επιστολής, δηλώνει πως «πάντοτε αναπτύσσονταν γρήγορα τεστ, αλλά τώρα είναι σαν να παρουσιάζονται με το ζόρι ως μια μαγική σφαίρα…Είναι σαν να βγάζουν προς τα έξω υλικό απλώς για να καθησυχάσουν τον κόσμο, αντί να κάνουν την πιο βαρετή αλλά πραγματικά δύσκολη δουλειά της σωστής ιχνηλάτησης».

Οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν την άποψη, ότι η κυβέρνηση έχει πειστεί πως μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της πανδημίας.

Όμως, όπως αναφέρουν, έχει προκύψει μια σειρά από σφάλματα λόγω της μη λήψεως γνωμοδότησης από τους κλινικούς ιολόγους.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να αγοράσει τεστ αντισωμάτων, που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αποτελεσματικά.

Τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τον ίδιο μήνα, έστησε «drive through» κέντρα εξέτασης και το δίκτυο διαγνωστικών κέντρων Lighthouse Lab – που «έτρεχαν» και από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται και προωθούνται για εξέταση.  Το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν είχε υπήρχαν τα συστήματα για να διοχετεύσουν τα δεδομένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τις δημόσιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

«Τους είχα πει ότι το σημαντικότερο δεν είναι απλώς τα τεστ, αλλά τα δεδομένα», αναφέρει ο Πίλεϊ. «Πώς θα τα ενσωματώσουμε στο σύστημα δεδομένων του NHS; [Τους ρώτησα] και πάλι όμως μας αγνόησαν. Νομίζω ότι διαπιστώνουμε πλέον πως αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος».

Ο καθηγητής Γουίλ Ίρβινγκ στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, που επίσης υπέγραψε την επιστολή δηλώνει:

«Όταν είδα για πρώτη φορά το email, ότι στρατός θα ερχόταν στο πανεπιστήμιο την επόμενη ημέρα και θα έπαιρνε όποιο μηχάνημα μπορούσαμε να τους δώσουμε για να μεταφερθούν στα  εργαστήρια Lighthouse, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα. Βάζεις όλον αυτόν τον εξοπλισμό σε ένα μεγάλο εργαστήριο και  δουλεύεις 24 ώρες την ημέρα. Μπορείς να κάνεις έναν τεράστιο αριθμό τεστ.»

Η συνέχεια όμως δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική: «Όπως κάθε ένας που είχε σκεφτεί αρχικά το ίδιο, ούτε εγώ το είχα σκεφτεί διεξοδικά. Στην πραγματικότητα, η ίδια η εξέταση μέσα στο εργαστήριο, το να παίρνεις δηλαδή το δείγμα και βλέπεις αν μέσα σ’ αυτό υπάρχει ή όχι ιός, είναι μακράν το ευκολότερο μέρος της διαδικασίας». 

Διαγνωστικά εργαστήρια, όπως του καθηγητή Ίρβινγκ, τηρούν αυστηρές διαδικασίες λήψης των δειγμάτων ώστε να τα λαμβάνουν με τον τρόπο που πρέπει και να οδηγούν στα συμπεράσματα που πρέπει. Έτσι ήταν εφικτό, οι ασθενείς να νοσηλευτούν, οι επαφές να ανιχνευθούν και οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην περιοχή τους.

Αντιθέτως, όπως προέκυψε, ορισμένα εργαστήρια Lighthouse έστελναν πίσω στο σπίτι τους το εθελοντικό τους προσωπικό γιατί τα δείγματα που τελικά λάμβαναν ήταν ελάχιστα, ενώ κάποιοι ασθενείς έλαβαν  είτε λανθασμένα είτε αργοπορημένα αποτελέσματα.

«Ακούσαμε περιστατικά για χιλιάδες δείγματα που εστάλησαν να εξεταστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι απλά γελοίο». Δηλώνει ο Ίρβινγκ. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη να γίνουν όλα ιδιωτικά».

Σε απάντηση των ανωτέρω, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην προσέγγισή μας να εμποδίσουμε τον κορωνοϊό, με οδηγό τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές. Σε κάθε στάδιο, η αντίδραση της κυβέρνησης βασίζεται στις συμβουλές των ειδικών της κρατικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτου Ανάγκης (SAGE) καθώς και των υποεπιτροπών της. Η προσέγγισή μας τελεί υπό συνεχή αξιολόγηση καθώς ανακύπτουν νέα διεθνή και εσωτερικά στοιχεία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ