CNN: Η Ρωσία θα εγκρίνει εμβόλιο κορωνοϊού τον Αύγουστο χωρίς… δοκιμές

Για ιστορική στιγμή που «θυμίζει Σπούτνικ» κάνουν λόγο οι Ρώσοι αξιωματούχοι, όμως το εμβόλιο που φαίνεται ότι θα εγκριθεί μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη ούτε το δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών

Η Ρωσία σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εγκρίνει εμβόλιο για τον κοροναϊό, μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, αλλά και για το κατά πόσον η χώρα έχει παρακάμψει σημαντικές παραμέτρους κατά την ανάπτυξή του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι εργάζονται σκληρά για να προχωρήσουν σε έγκριση του εμβολίου το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου. Το υποψήφιο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Gamaleya στη Μόσχα.

Θα εγκριθεί για χρήση από τους πολίτες, με τους υγειονομικούς να είναι οι πρώτοι στους οποίους θα χορηγηθεί, αναφέρει η πηγή.

«Είναι μια στιγμή που θυμίζει… Σπούτνικ», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεβ, επικεφαλής των κρατικών επενδυτικών ταμείων της Ρωσίας, τα οποία χρηματοδοτούν την έρευνα για εμβόλιο, αναφερόμενος στην επιτυχή εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο από τη Σοβιετική Ένωση το 1957.

«Οι Αμερικανοί ξαφνιάστηκαν με το Σπούτνικ. Το ίδιο θα γίνει και με αυτό το εμβόλιο. Η Ρωσία θα τα καταφέρει πρώτη», πρόσθεσε.
Όμως η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει ερευνητικά δεδομένα για τις δοκιμές εμβολίων της, και το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα της χώρας στην έγκριση εμβολίου προκύπτει από πολιτικές πιέσεις του Κρεμλίνου, το οποίο θέλει να παρουσιάσει τη Ρωσία ως παγκόσμια επιστημονική υπερδύναμη.

Επιπλέον, υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες ότι οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Δεκάδες εμβόλια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε διαφορετικά ερευνητικά στάδια, όμως ακόμη και οι ελάχιστοι κατασκευαστές που έχουν προχωρήσει σε μαζικές δοκιμές σε ανθρώπους προειδοποιούν ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τα εμβόλιά τους να εγκριθούν.

Και ενώ αυτά τα εμβόλια έχουν περάσει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει ολοκληρώσει καν τη δεύτερη. Οι κατασκευαστές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν αυτή τη φάση μέχρι τις 3 Αυγούστου, και έπειτα να πραγματοποιήσουν την τρίτη φάση ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε γρήγορα γιατί αποτελεί τροποποιημένη εκδοχή ενός παλαιότερου εμβολίου που προοριζόταν για την καταπολέμηση άλλων ασθενειών. Ωστόσο, την ίδια προσέγγιση ακολουθούν πολλές ακόμη χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, η Moderna, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, έχει κατασκευάσει το εμβόλιο για τον κοροναϊό στη βάση ενός εμβολίου που ανέπτυσσε ήδη για τον παλαιότερο κοροναϊό, MERS. Αν και αυτό έχει όντως επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφαλείας απαιτούν την ολοκλήρωση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν εθελοντικά στις ανθρώπινες δοκιμές.
Σε ηχογραφημένο σχόλιο που παραχωρήθηκε στο CNN, ο Αλεξάντερ Γκίνσμπουργκ, επικεφαλής του προγράμματος, δήλωσε ότι ήδη έχει εμβολιαστεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η Ρωσία εξαιτίας του κοροναϊού. Μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα.

«Οι επιστήμονές μας δεν εστιάζουν στο να βγουν πρώτοι, αλλά στο να προστατεύσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Ντμιτρίεβ.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τα επιστημονικά δεδομένα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται και πρόκειται να διατεθούν προς διασταύρωση από άλλους ερευνητές αλλά και προς δημοσίευση στις αρχές Αυγούστου.

«Η Ρωσία κατέκτησε ηγετική θέση στην ανάπτυξη εμβολίων και η αποδεδειγμένη πλατφόρμα της για τα εμβόλια του Ebola και του MERS χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της πρώτης ασφαλούς και αποτελεσματικής λύσης για το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη», είχε δηλώσει στο παρελθόν στο CNN ο Ντμιτρίεβ.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένο εμβόλιο για τον MERS.
Στις αρχές του μήνα, το Κρεμλίνο διέψευσε καταγγελίες ότι Ρώσοι κατάσκοποι χάκαραν ερευνητικά εργαστήρια στην Αμερική, τον Καναδά και τη Βρετανία για να υποκλέψουν τα μυστικά της ανάπτυξης εμβολίων.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν – έχουν εξασφαλίσει πρώτοι πρόσβαση στο εμβόλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από