Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγία Σοφία από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.
«Σφραγίζεται» η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Από τις 10:00 το πρωί, ο ανυπέρβλητος βυζαντινός ναός και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άνοιξε τις πύλες του για τους ξένους προσκεκλημένους και τους πιστούς που θα παραστούν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Με όλη την οικογένεια και το υπουργικό συμβούλιο, δίνει παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο το γεγονός αυτό.
Δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Αγία Σοφία
Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγιά Σοφιά από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή. Όπως μεταδίδει το CNN Turk ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τον ιστορικό χωρο και κατευθύνουν τον κόσμο.
«Η είσοδος στους χώρους προσευχής γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου», σύμφωνα με τον κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ερμπάς, οι Μεχμέντ Μποϊνουκαλίν, Φερούχ Μουτγιέρ και Μπουνιαμίν Τόπκογλου διορίστηκαν ως οι τρεις ιμάμηδες. Ακόμη, οι μουεζίνηδες είναι οι: Μεχμέτ Χαντί Ντουράν, Ιμπραήμ Κομπάν, Σουκρού Ασιλερέν, Αλπκάν Τσελίκ και Ριντβάν Αμπάς.
Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ως 1.500 άτομα .
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κατά την είσοδο ο κόσμος θα υποβάλλεται σε θερμομέτρηση ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Εντός του ναού αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, θα υπάρχουν συνολικά τρία σημεία για να στέκονται οι άνδρες και δύο για τις γυναίκες.,
Προληπτικά γύρω από το ναό θα υπάρχουν 738 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού και 101 ασθενοφόρα, ενώ έλεγχοι θα γίνονται και με ελικόπτερα.
Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου
Η 24η Ιουλίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση της πρώτης, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.
Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.
«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.
Ο ίδιος συνέχισε: «Οσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς», είχε πει ο Ερντογάν.