Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, καθώς νέα 14 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εννιά διαφορετικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα, Σάμο, Ξάνθη και Λάρισα.
Ο κοροναϊός φαίνεται να επιμένει στη χώρα μας, καθώς ιδιαίτερα αυξημένος ήταν σήμερα, Τρίτη, ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε τους πολίτες σε επαγρύπνηση, κατά την πρώτη ενημέρωσή για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, καθώς νέα 14 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εννιά διαφορετικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα, Σάμο, Ξάνθη και Λάρισα.
Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν αγγίξει τις 4.048, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 36 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα.
Αναλυτικότερα:
- δύο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
- δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Κανένας σχεδιασμός για lockdown
Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή στα μέτρα υγιεινής και προστασίας κατά την πρώτη ενημέρωσή του γα την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι από τις βαλκανικές χώρες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα με την έννοια ότι περιφέρονται διάσπαρτα στην κοινωνία με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αλλά τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.
Αναφορικά με τα πανηγύρια είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του μήνα.
Στατιστικά στοιχεία
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Ιουλίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.007 κρούσματα, εκ των οποίων 435 παραμένουν ενεργά, 1.030 έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο, 2.347 ανάρρωσαν σπίτι και 195 κατέληξαν.
Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια, είπε, προσθέτοντας ότι θέσαμε σε εφαρμογή σύγχρονο σύστημα.
«Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει», είπε ο υφυπουργός.
Όπως είπε από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.
Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
«Καταδικάζουμε τα φαινόμενα συνωστισμού. Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, καλώντας τους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή.
«Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων», ανέφερε
Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τον πλήρη έλεγχο και πως κάθε κρούσμα ιχνηλατείται». Κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.
«Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά. Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας. Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα γίνονται και δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, ωστόσο επεσήμανε ότι οι 5 πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63 , Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες».
Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. Τα 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά όπως είπε η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί.
Το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο, είπε χαρακτηριστικά
Οχι σε γενικά lockdown
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.
Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο, άλλωστε όπως είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος.
Αμιγώς ιατρικό το θέμα της μάσκας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά για τις διαφανείς πλαστικές μάσκες που φορά το προσωπικό αρκετών καταστημάτων. Οπως είπε θα κάνει σχετικές παραπομπές για το θέμα στο υπουργείο Υγείας καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το δικό μας αντικείμενο.
Χρειάζεται να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, βλέπω να διαμορφώνεται ένα κλίμα που δημιουργεί πανικό ή ένα κίνημα αντίδρασεις σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα που δεν ξέρουμε που βρίσκονται, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λάθη στα PLF δεν εέχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία. «Δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα σε επίπεδο κοινωνίας που να περιφέρονται, με κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουν θυσίες. Εχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να τη συνεχίσουμε. Προφανώς υπάρχει κόπωση, υπάρχει κούραση. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνεχίσουμε συντεταγμένα. Το κράτος είναι έτοιμο κάθε μέρα να κάνει αυτό που πρέπει. Χρειάζεται και η συνεργασία που υπάρχει με τον ελληνικό λαό.Πολύ γρήγορα θα αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη πίσω. Εκλεισε λέγοντας ότι από την 1η Ιουλίου έχουν εισέλθει στη χώρα 918.000 άτομα, έχουν γίνει 127.900 τεστ