Σπουδαία νέα : Ασφαλές και ελπιδοφόρο το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού

Ασφαλές για τον οργανισμό, αλλά και πάρα πολύ υποσχόμενο χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ασφαλές για τον οργανισμό, αλλά και πάρα πολύ υποσχόμενο χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το BBC το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό. 

Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Πώς «λειτουργεί» το εμβόλιο

Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό.

Οι επιστήμονες το πέτυχαν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κοροναϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κοροναϊό, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πώς να του επιτίθεται. 

Είναι ασφαλές;

Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές, το BBC απαντά «ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες».

Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.

Την ίδια στιγμή καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πως: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα».

Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Την ίδια στιγμή αισιόδοξοι εμφανίστηκαν τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, όσο και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως «από την πληροφόρησή μας πρόκειται για ένα εμβόλιο, που έχει δώσει μια σημαντική ανοσοποίηση. Αυτό σημαίνει πως αυτό το εμβόλιο με την τεχνολογία που διαθέτει, ίσως να αποτελέσει και πρότυπο για τα άλλα εμβόλια».

«Φαίνεται ότι έχει λίγο καλύτερη ανοσοποίηση ακόμη και από τη φυσική ανοσοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά συνέστησε πως «πρέπει να δούμε το τελικό προϊόν. Είμαστε κοντά στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε την παραγωγή κάποιου ή κάποιων εμβολίων» σημείωσε.

Και στην περίπτωση, ωστόσο, που το εμβόλιο βρεθεί, «πρέπει να ανοσοποιηθεί το 50-60% του πληθυσμού» ανέλυσε ο κ. Γώγος, όταν μάλιστα στην κλασική γρίπη υπάρχει μια διαφυγή περίπου 30% που νοσούν. «Πρέπει να βάλουμε πλάτες όλοι, πολίτες, κράτος εργαζόμενοι» υποστήριξε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κανονικότητα με τον ιό παρόντα» δήλωσε ο κ. Γώγος και υπενθύμισε ότι το τετράπτυχο «χέρια – μάσκες – αποστάσεις – φυσική απόσταση» μαζί με την υγιεινή των χεριών, παράλληλα με προστασία ευάλωτων ομάδων εξακολουθεί να ισχύει.

«Πρέπει να τηρηθούν όλα αυτά, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση» διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, κατέληξε ο κ. Γώγος. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ανακοινώσεις μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες, μετά να δώσουν οι αρμόδιοι οργανισμοί το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου, να γίνει η παρασκευή του φαρμάκου, που σημαίνει ότι σε ορισμένες αγορές ενδεχομένως να υπάρχει στο τέλος της χρονιάς. Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται – όπως είπε – με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να το έχουν τα κράτη μέλη της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από