Τραγωδία στο Μάτι : Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για απόπειρα συγκάλυψης – Ζητούν δικαίωση οι συγγενείς των θυμάτων

Ντόμινο αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για άνωθεν παρεμβάσεις στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ντόμινο αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για άνωθεν παρεμβάσεις στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί άφωνο, δύο χρόνια μετά, αποκαλύψεις για: απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών με πολιτική εντολή και χειραγώγησης της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα ντοκουμέντα, γραπτά και ηχητικά, τα οποία εξασφάλισε ο πυραγός, Δημήτρης Λιότσιος, για να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του για απειλές και πιέσεις που δεχόταν στη διάρκεια σύνταξης της πραγματογνωμοσύνης του έχουν προκαλέσει σοκ.

Η«προτροπή» του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου,  που φέρεται να λέει «θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» στον ειδικό εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο είναι ενδεικτική και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο «παίζεται το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς το δημοσίευμα αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, να είναι μονάχα η αρχή.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει το δημοσίευμα.

Στην συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με όλα τα «αγκάθια», τα εμπόδια και τις «πιέσεις» που ασκήθηκαν όσο «προχωρούσε» το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσου.

«Απειλές και εκβιασμοί για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι»
Μάλιστα γίνεται λόγος για αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να προέτρεψε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας. «…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;», φέρεται να είπε στον πραγματογνώμονα.

Οι οδηγίες

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος… Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ’ α…. σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα».

Και συνεχίζει: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά… και δωσ’ το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π…».

Σε άλλο σημείο, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Αποκαλυπτική είναι και η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα: «Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».

Νέα στοιχεία οδηγούν τον ανακριτή σε αίτημα για “αναβάθμιση” της δικογραφίας

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα νέα στοιχεία που οδήγησαν τον ανακριτή σε αίτημα για «αναβάθμιση» της δικογραφίας με κακουργήματα.

Ο ανακριτής επικαλέστηκε πολλά νέα στοιχεία στο αίτημα του για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος πρώην στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της περιφέρειας Αττικής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το αίτημά του για αναβάθμιση της κατηγορίας απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά η δικαστική έρευνα για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών να αφορά κυρίως πλημμελήματα.

Ο ανακριτής, ωστόσο, της υπόθεσης κ. Αθανάσιος Μαρνέρης στο σχετικό έγγραφό του προς τον εισαγγελέα με το οποίο ζήτησε την άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης εις βάρος μελών της τότε ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι «καταπέλτης». 

Οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν και ζητούν δικαιοσύνη

Κι ενώ η κοινή γνώμη συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για τη φωτιά στο Μάτι, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο για τα 102 θύματα.

Η σιωπή και η θλίψη κυριάρχησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι. Λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό, στον ναό δεν επιτράπηκε η είσοδος σε πολλά άτομα.

Η Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα κ.κ. Μπουρνούς και Τσίρκας, Γκικάκη και Χρυσοφώτης από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, οι Αντιπεριφερειάρχες Αυγερινός και Πέππας, διασώστες και αρκετός κόσμος.

Ακολούθησε τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους συγγενείς των θυμάτων, φώναζαν πως ζητούν δικαίωση για τα θύματα, τονίζοντας πως το «Μάτι δεν είναι καταβόθρα νεκρών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από