Κινητικότητα στη Λιβύη : Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Χαφτάρ για εκεχειρία

Κινητικότητα στη Λιβύη : Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Χαφτάρ για εκεχειρία

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsat», με τον στρατάρχη Χαφτάρ, για να του προτείνει μία νέα εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τελευταία του ευκαιρία»

Κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες ώρες γύρω από τη Λιβύη στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων Χαφτάρ και Σάρατζ.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsat», με τον στρατάρχη Χαφτάρ, για να του προτείνει μία νέα εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τελευταία του ευκαιρία».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, σε μυστική συνάντηση με τον Χαφτάρ πρότεινε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του από όλες τις πετρελαϊκές περιοχές, τη λεγόμενη «ημισέληνο του πετρελαίου» και στη θέση τους να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ ανέφεραν στην εφημερίδα «Şarkulevsat», ότι, παρά τη φιλο-πολεμική ρητορική στη Λιβύη, διεξάγονται διαρκώς μυστικές συνομιλίες με ξένους παράγοντες, προκειμένου να πειστεί ο Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη προς την πόλη Εζντάμπιγιε.

Το αντάλλαγμα που προσφέρεται στον Χαφτάρ είναι η υπόσχεση να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα από το στρατό της κυβέρνησης Σαράζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

ΗΠΑ κατά ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, πάντως που φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ επέκρινε τη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία έχει ανατεθεί να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, κρίνοντας, ότι χαρακτηρίζεται από προκατάληψη.

Οι Ευρωπαίοι άρχισαν την επιχείρηση Ειρήνη προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που θεωρητικά επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από το 2011. Όμως τον Ιούνιο, σημειώθηκε επεισόδιο στη θάλασσα μεταξύ πλοίων της Γαλλίας και της Τουρκίας, χωρών-μελών του NATO, που υποτίθεται συνεργάζεται σε αυτή την αποστολή με την ΕΕ.

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, ο Ντέιβιντ Σένκερ, έκρινε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ότι «οι μόνοι περιορισμοί που επιβάλλουν» αφορούν «το τουρκικό στρατιωτικό υλικό».

«Θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ήταν σοβαροί (…) να καταγγείλουν όλα τα μέρη στη σύρραξη όταν παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το κέντρο μελετών German Marshall Fund των ΗΠΑ.

«Είναι λυπηρό»

«Είναι λυπηρό. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα», επέμεινε.

Ο Σένκερ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν κινήσεις των μισθοφόρων του ρωσικού ομίλου Wagner, που κατηγορείται πως υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Ίσως φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα από μέρους της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Στη σύρραξη στη Λιβύη αναμετρώνται δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη, και τα στρατεύματα του στρατάρχη Χάφταρ, τα οποία ελέγχουν την ανατολική και εν μέρει τη νότια Λιβύη.

Η ΚΕΕ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατιωτικούς. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τη γειτονική Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να συνεργάζονται «πιο στενά» για να υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ