Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορα και υποδέχεται τουρίστες, ωστόσο η αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.
«Καμπανάκι» σήμανε στις ελληνικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα.
Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορα και υποδέχεται τουρίστες, ωστόσο η αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.
Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα σε ότι αφορά τις αφίξεις κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και αυξημένους ελέγχους στο εσωτερικό τις επόμενες ημέρες.
Τα μέτρα
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
- Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης, 14 Ιουλίου 2020, από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
- Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
- Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 3.732, αποδεικνύοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμα ανάμεσά μας.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 40 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη εισαγόμενα που αφορούν σε ανθρώπους που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Από εκεί και πέρα, στην Αττική εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σε οκτώ από έξι που ήταν την Πέμπτη.
Τέλος, Κοζάνη, Ημαθία και Ξάνθη μετρούν από ένα νέο κρούσμα.
Εννέα πολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Προμαχώνας: Μείωση 50% τουριστών σε μία εβδομάδα
Στον Προμαχώνα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν σταματούν τους ελέγχους στους τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από Βουλγαρία και Ρουμανία είναι 29, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στον Προμαχώνα.
Ήδη η εικόνα των τουριστών στον Προμαχώνα έχει αλλάξει, σε σχέση με όσα συνέβαιναν εκεί τις περασμένες εβδομάδες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν μία περίπου εβδομάδα εισήλθαν στην Ελλάδα 21.000 τουρίστες από την ΕΕ, ενώ από τρίτες χώρες τους 2.100. Την Πέμπτη έφτασαν από την ΕΕ 12.000 τουρίστες και μόλις 260 από τρίτες χώρες.
Τσιόδρας: Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στα Βαλκάνια
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στα Βαλκάνια.
Ακόμα, ο Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως ο κοροναϊός δεν έχει εξαφανιστεί επομένως χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση.
Άλλωστε, η Ελλάδα απαγόρευσε ήδη την είσοδο πολιτών από τη Σερβία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στη βαλκανική χώρα, η οποία υιοθέτησε νέα αυστηρά μέτρα προστασίας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «ήδη έχουμε πολλά κρούσματα. Τα περισσότερα είναι είτε από τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, είτε σημειώνονται στην βόρεια Ελλάδα. Άρα είναι μια κατάσταση εξόχως ανησυχητική. Λαμβάνονται μέτρα κι ενδεχομένως θα ληφθούν και περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον».
Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το πόσο προφυλαγμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμη και για τουρίστες που έκαναν τεστ, απάντησε πως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ωστόσο είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.