Αποφασισμένη να μην «παγιδευτεί» στο backstop, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως είχε υποσχεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων
«Έντονες, πλην όμως εποικοδομητικές», χαρακτήρισαν τις σημερινές τους συνομιλίες, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο ορισμένων προσθηκών στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.
Αποφασισμένη να μην «παγιδευτεί» στο backstop, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως είχε υποσχεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μέι και Γιούνκερ συμφώνησαν από κοινού να εργαστούν οι ομάδες τους πάνω σε μία λύση που θα μπορούσε να βγάλει το Brexit από το αδιέξοδο, δύο μήνες πριν από την οριστική αποχώρηση της 29ης Μαρτίου.
Στόχος της Μέι είναι να περάσει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι για να πάρει η συμφωνία το πράσινο φως από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις «εναλλακτικές διατάξεις» που υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές.
Οι προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ωστόσο στο ζήτημα του backstop, της προϋπόθεσης που έχει θέση η ΕΕ για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και στο οποίο αντιτίθεται οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit και οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Άλλοι κρατώντας χαμηλούς τόνους και άλλοι σε σκληρή γλώσσα, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατηγορούν τους Βρετανούς πολιτικούς που εξακολουθούν να τρέφουν φρούδες ελπίδες για μη ρεαλιστικές υποσχέσεις και να τις μεταφέρουν στον λαό. Προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, ο Τουσκ δήλωσε χθες ότι αξίζει «μία θέση στην κόλαση σε όσους μεθόδευσαν το Brexit χωρίς σχέδιο».