Αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε Τσίπρα και Θεοδωράκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το σχέδιο αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και να επιμένει ότι πλέον αναγνωρίζεται σημαντικός ρόλος στην Ελλάδα.
Για έλλειψη προετοιμασίας ενόψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της επίσκεψης στην ΗΠΑ. Απαίτησε να υπάρξει πληροφόρηση για το πραγματικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και πρότεινε τη σύσταση και λειτουργία πραγματικού Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας, ενώ έθεσε και το ζήτημα της βάσης της Σούδας ως βασικού διαπραγματευτικού χαρτιού στα ελληνικά χέρια. Επιπλέον, έθεσε στο στόχαστρό του τις πρακτικές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Στην απάντησε στο θετικό απολογισμό του ταξιδιού στην Αμερική, ξεκινώντας από τα σημαντικά αποτελέσματα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων και ειδικά ως προς τη δυνατότητα να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου ότι είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του ταξιδιού στην Αμερική. «Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και αναγνωρίζεται ο ρόλος της» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της προσπάθειας να διατηρηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση του στρατεύματος», με προσπάθεια για να συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού και για στοχευμένες αγορές εκεί που χρειάζεται.
Ως προς τα F-16 υποστήριξε ότι το ζήτημα της αναβάθμισής τους έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια και έχει συζητηθεί επαρκώς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η αναγκαιότητα προκύπτει από την αντιμετώπιση της παλαιότητας των αεροσκαφών και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας επιμένει ότι χρειάζεται άμεση αναβάθμιση. Ως προς το εάν είναι οικονομικά συμφέρουσα, υποστήριξε ότι το κόστος της αναβάθμισης περιλαμβάνεται στην ήδη προβλεπόμενη από το μεσοπρόθεσμο δαπάνη για εξοπλισμούς και δεν αποτελεί επιπλέον δαπάνη. Ως προς το ζήτημα διαφάνειας είπε ότι αναμένεται η επίσημη απάντηση από την αμερικανική πλευρά στο ελληνικό «letter of request» με το κόστος και τις λεπτομέρειες της πρότασης.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για επικοινωνιακή σπέκουλα όσους μίλησαν για συμφωνία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. καθώς αυτό ήταν απλώς το ανώτερο ποσό που έθεσε το αμερικανικό Κογκρέσο. Όμως, το μέγιστο ποσό που μπορεί να δώσει η ελληνική πλευρά είναι 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και αυτό σε βάθος δεκαετίας. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά. Παράλληλα, κατήγγειλε τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε σχέση με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα και είπε ότι σε καμία συμφωνία από εδώ και πέρα δεν θα συμπεριλάβουν αντισταθμιστικών ωφελήματα με την εξαίρεση της ΕΑΒ. Αντί για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την μείωση του κόστους. Ως προς την τήρηση των διαδικασιών, υποστήριξε ότι είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή και είχε υπάρξει τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη ως προς το θέμα. Ως προς την βάση της Σούδας υποστήριξε ότι δεν ήταν βασικός σκοπός του ταξιδιού η διαπραγμάτευση περί αυτής.
Χαρακτήρισε το ζήτημα της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας δεν είναι ακόμη ώριμο, όμως επέμεινε στην ανάγκη αναζήτησης συναινέσεων. Επέμεινε ότι πρωταρχικός σκοπός παραμένει η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η διατήρηση ενός ρόλου σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην Αμερική μίλησε για επενδύσεις που στην πραγματικότητα δεν προχωρούν. Τον κατηγόρησε ακόμη ότι δεν απάντησε στα ερωτήματα πάνω στο κυβερνητικό σχέδιο για την άμυνα και στο εάν περιλαμβάνεται σε αυτό η Σούδα, το «μεγάλο μας χαρτί» κατά τον κ. Θεοδωράκη για την εξασφάλιση της άμυνας και οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός και απαντώντας στην αποστροφή του κ. Θεοδωράκη για fake news υποστήριξε ότι fake news αναπαράγουν όσοι μιλούν για χολέρα στα δημόσια νοσοκομεία. Ως προς το εάν έχει σχέδιο, υπογράμμισε ότι και σχέδιο υπάρχει και πλέον οι διεθνείς ηγέτες αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας. Υποστήριξε ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι πλέον η χώρα ανακτά το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας με ενεργό ρόλο στις τριγωνικές συμμαχίες με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια. Υποστήριξε ότι σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαιώνει ότι θα παίξει ρόλο στο ζήτημα του χρέους και ότι δεν το αντιμετωπίζει ως απλώς «ευρωπαϊκή υπόθεση».
ΠΗΓΗ: UNFOLLOW