Τελικά, άρεσε ή όχι το νέο format του Champions League;

Το νέο format του Champions League έκανε πρεμιέρα τη φετινή σεζόν...

470 γκολ σημειώθηκαν σε 144 αγώνες στη νεοσύστατη league phase του Champions League! Ένας αριθμός, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακός. Συνολικά σημειώθηκαν 64 γκολ στις 18 αναμετρήσεις της 8ης και τελευταίας αγωνιστικής, φτάνοντας τα 470 γκολ, με μέσο όρο 3,27 γκολ ανά παιχνίδι στο στοιχημα. Τα περισσότερα γκολ σημειώθηκαν την 5η αγωνιστική με 67 γκολ (40 και 27) και αμέσως μετά τα 64 στην τελευταία. Το ρεκόρ των γκολ καταγράφηκε στο χρονικό διάστημα 76’-90’.

Ο μέσος όρος των 3,26 γκολ ανά αγώνα είναι εντυπωσιακός – και ο μεγαλύτερος από καταβολής της διοργάνωσης!
Επίσης σε 144 ματς υπήρξαν μόνο 18 ισοπαλίες! Πολύ χαμηλό ποσοστό, το 12,5%, κάτι που λέει πολλά όσον αφορά στην ανάγκη για νίκες στο νέο σύστημα διεξαγωγής.

Η Μπαρτσελόνα είχε την καλύτερη επίθεση με 28 γκολ και η Μάντσεστερ Σίτι ηγείται σε κατοχή μπάλας με 64,9% και το μεγαλύτερο ποσοστό ορθών μεταβιβάσεων (92,5%). Αντίστοιχα, η Σάλτσμπουργκ ξεχώρισε με τα περισσότερα τάκλιν (148) και η Μονακό με τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (371).

Οι Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα) και Γκιρασί (Ντόρτμουντ) οδηγούν τη λίστα των σκόρερ με 9 γκολ στο στοιχημα live, ενώ ο Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι) έχει τις περισσότερες (17) προσπάθειες στην εστία. Ο Ντε Κεϊτελάρε (Αταλάντα), ο Ραφίνια (Μπαρτσελόνα) και ο Φρίμπονγκ (Λεβερκούζεν) διακρίνονται με τις περισσότερες ασίστ (από 5), με τον Κασασό (Μπαρτσελόνα) να έχει τα περισσότερα τάκλιν (33) και τον Πάτσο (Παρί Σεν Ζερμέν) τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (71).

Τούτα με τη γλώσσα των αριθμών; Τελικά όμως, άρεσε ή όχι το νέο format του Champions League; Η απάντηση: ναι, πολύ!

Με 64 γκολ σε 18 αγώνες Champions League με κοινή ώρα έναρξης, όλοι τους –πλην ενός– με βαθμολογικό ενδιαφέρον τουλάχιστον για μία από τις δύο αντίπαλες ομάδες, η εξέλιξη της αυλαίας της League Phase ήταν καθηλωτική και πρόσφερε μια σπάνια βραδιά στους ποδοσφαιρόφιλους. Η πρόγευση είχε δοθεί 40 ημέρες νωρίτερα, όταν στην τελευταία αγωνιστική του Conference League ο πίνακας της βαθμολογίας με τις προκρίσεις, τους αποκλεισμούς και τις επόμενες διασταυρώσεις άλλαζε από λεπτό σε λεπτό ακόμη και με την επίτευξη ενός γκολ, σε μια συναρπαστική βραδιά που πρόσφερε έντονες συγκινήσεις και φινάλε θρίλερ. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, ξεκίνησε τότε 18ος, υποχώρησε στην 20ή θέση, ανέβηκε μετά στη 16η, ξαναβρέθηκε 18ος, έφτασε στην 11η θέση για να τερματίσει τελικά 13ος, αλλάζοντας συνεχώς πιθανούς αντιπάλους. Η τύχη του κρίθηκε από ένα γκολ στις καθυστερήσεις ενός άλλου αγώνα, που καθόρισε το ζευγάρι των υποψήφιων αντιπάλων του στα play offs και σε όλο τον δρόμο του στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το ίδιο σκηνικό, ίσως χωρίς τόσο πολλά σκαμπανεβάσματα, μια και πολλά είχαν ξεκαθαρίσει πριν από το τελευταίο δεκάλεπτο των αγώνων, απολαύσαμε και στο Champions League. Ο πήχης για την πρώτη οκτάδα έφτασε στους 16 βαθμούς, με τρεις ομάδες (Λεβερκούζεν, Λιλ, Aστον Βίλα) να περνούν ισόβαθμες οριακά, με έναν πόντο παραπάνω από άλλες πέντε (Αταλάντα, Ντόρτμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Μίλαν) που ισοβάθμησαν στους 15 βαθμούς και περίμεναν να βρουν μια χαραμάδα για να αποφύγουν τα play offs. Δεν άλλαξε κάτι την τελευταία στιγμή, παρά μόνον η θέση της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, η οποία πέρασε τον 2ο πήχη για την 24άδα με ένα γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αφήνοντας απέξω την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά τη νίκη της επί της Μίλαν. Οι Κροάτες είχαν ξεκινήσει με ένα ντροπιαστικό 9-2 από την Μπάγερν και πλήρωσαν τελικά αυτό το -7 στη διαφορά τερμάτων από ένα και μόνο παιχνίδι, καθώς ισοβάθμησαν μαζί με άλλες τρεις ομάδες στους 11 βαθμούς και αποκλείστηκαν λόγω χειρότερου συντελεστή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αλλά και των απλών φιλάθλων, αντιμετώπισε με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό το νέο format διεξαγωγής των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων που είχε εξαγγείλει η UEFA μερικούς μήνες νωρίτερα. Σε πολλούς έμοιαζαν ακατανόητα η συνύπαρξη 36 ομάδων σε έναν ενιαίο όμιλο, οι διαφορετικοί αντίπαλοι και η μη ύπαρξη αγώνων ρεβάνς, ο υποχρεωτικός ανταγωνισμός με δύο αντιπάλους από τέσσερα διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας, ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγώνων σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα (144 έναντι 96), το μπέρδεμα με τον αναμενόμενο συνωστισμό στην τελική βαθμολογία.

Ολοι οι φόβοι διαψεύσθηκαν στην πορεία. Το νέο format αποδείχθηκε πολύ συναρπαστικό και απάλλαξε την πρώτη φάση των διοργανώσεων από τη… βαρεμάρα και τη βαθμολογική αδιαφορία. Με το προηγούμενο σύστημα των 32 ομάδων σπάνια οι δύο κορυφαίες ομάδες των 8 ομίλων αντιμετώπιζαν κίνδυνο αποκλεισμού. Με το νέο format, τα πάντα, ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες, έχουν μεγάλη σημασία. Αδιάφορες ομάδες την τελευταία αγωνιστική ήταν μόνο αυτές που ακόμη κι αν νικούσαν δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης. Ακόμη κι έτσι, όμως, επηρέαζαν τις υπόλοιπες οι οποίες κυνηγούσαν έστω ένα παραπάνω γκολ για να βελτιώσουν τη θέση τους στις πιθανές ισοβαθμίες, ώστε να έχουν θεωρητικά πιο προσιτό αντίπαλο στις επόμενες φάσεις. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από