Σε καθεστώς πτώχευσης έχει εισέλθει από την περασμένη Παρασκευή (15/7) η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, καθώς μπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της για χρέος 300.000 ευρώ προς την εταιρεία σεκιούριτι.
Ώρες αγωνίας για το ελληνικό βόλεϊ. Πιο συγκεκριμένα από την περασμένη Παρασκευή (15/7) η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, έχει εισέλθει σε καθεστώς πτώχευσης, καθώς μπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της για χρέος 300.000 ευρώ προς την εταιρεία σεκιούριτι FALCON. Πρόκειται για την εταιρεία που πριν από 15 χρόνια είχε αναλάβει την φύλαξη της Ολυμπιακής Εγκατάστασης «Σπίτι του Στίβου και Βόλεϊ», στην Παιανία.
Διαβάστε επίσης: Τελικά χάθηκε ο ΠΑΟΚ της Μαρσέιγ;
Πώς όμως έχει ακριβώς το θέμα; Το διάστημα 2000-2010, με εντολή των τότε κυβερνήσεων, η κατασκευή και η συντήρηση της Ολυμπιακής Εγκατάστασης της Παιανίας πέρασε μέσα από την Ομοσπονδία Βόλεϊ, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε την εντολή φύλαξης των εγκαταστάσεων, πληρώνοντας εκείνο τη FALCON, μέσω της ΕΟΠΕ.
Κάποια στιγμή, όμως, σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα για τις υπηρεσίες της εταιρείας, χωρίς να ανακαλέσει την εντολή προς την ΕΟΠΕ για τη φύλαξη της εγκατάστασης, με τις γνωστές συνέπειες της εγκατάλειψης κι εν συνεχεία της λεηλάτησής της.
Η σημερινή κυβέρνηση και ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατάφεραν να περισώσουν την κατάσταση και η Ολυμπιακή Εγκατάσταση να προστατευτεί και σε λίγους μήνες να είναι έτοιμη και πάλι προς χρήση, ωστόσο το θέμα του χρέους παρέμεινε.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε οφειλή της Ομοσπονδίας προς τη FALCON ύψους 208.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους. Η απόφαση εκδόθηκε το 2017 και δικαίωσε την εταιρεία, επιδικάζοντας τόκους περίπου 60.000 ευρώ. Η ΕΟΠΕ άσκησε έφεση, αλλά το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε την FALCON.
Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδία καλείται να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό, χωρίς να έχει να το διαθέσει, ενώ η κατάσταση είναι πλέον οριακή, μετά την κατάσχεση στην οποία προχώρησε η FALCON SECURITY ΕΠΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος, είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Ο κ. Καραμπέτσος έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για σήμερα (19/7) το απόγευμα.
Σε αυτό θα κάνει ανακοινώσεις και θα θέσει και την παραίτησή του, σε μια περίοδο που τόσο το βόλεϊ όσο και το μπιτς βόλεϊ βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ούτε των βασικών εξόδων.
Ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Περικλής Μπακοδήμος, και ο υπεύθυνος του μπιτς βόλεϊ, Αλέκος Παρασκευόπουλους, ενημερώθηκαν για άμεση αναστολή και ματαίωση όλων των δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων οι προετοιμασίες των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
Ακόμη χειρότερα, τίθεται ζήτημα ακόμα και αποχώρησης από την προκριματική διαδικασία, ενώ αυτό ισχύει και για τα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ στον Άγιο Νικόλαο, στα τέλη Ιουλίου.
Αυτονοήτως, η Ομοσπονδία δεν έχει επίσης δυνατότητα να πληρώσει μισθοδοσίες και πάγιες υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διακοπούν οι πληρωμές για τους διακανονισμούς των χρεών προηγούμενων διοικήσεων.
Η νυν διοίκηση είχε «κληρονομήσει» το 2017 χρέος περίπου 7.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 500 πιστωτές από την κακοδιαχείριση τριών διοικήσεων, ενώ μετά τους διακανονισμούς και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, το χρέος μειώθηκε σε περίπου 1.300.000 ευρώ, μέσα σε στερήσεις για τα δύο Ολυμπιακά αθλήματα, περικοπές, διακανονισμούς, νικηφόρες νομικές μάχες και την υποστήριξη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ύστερα από εξονυχιστικούς οικονομικούς ελέγχους.
Η διοίκηση της ΕΟΠΕ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, έχοντας εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη διευθέτηση του χρέους. Οι άνθρωποί της έχουν παράπονο ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 και ύστερα δεν έδωσαν ποτέ ξεκάθαρες λύσεις με την κατασκευή και συντήρηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, εμπλέκοντας την Ομοσπονδία σε περιπέτειες.
Το ίδιο παράπονο υφίσταται και για τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΟΠΕ, που δεν φρόντισαν να κάνουν διακανονισμούς και να αποπληρώσουν μέρος των χρεών, αλλά παρέπεμπαν διαρκώς την υπόθεση στο μέλλον, σπαταλώντας χρόνο με αναβολές κι εφέσεις.
Η ουσία, πέρα από τον καταλογισμό και καταμερισμό ευθυνών, είναι πως το ελληνικό βόλεϊ έφτασε ξανά κοντά στο σημείο «μηδέν», το οποίο και θα προσεγγίσει αν δεν υπάρξει βούληση βοήθειας για την επίλυση του προβλήματος, που θα επαναφέρει την ηρεμία και την κανονικότητα στις τάξεις του αθλήματος.