To10.gr παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα ΟΛΟ το πρωτόκολλο της ITF με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα στο τένις, λόγω του Covid-19 - Πώς θα γίνονται οι προπονήσεις και οι αγώνες - Τι γίνεται με τα τένις κλαμπ, το σχέδιο της ΕΦΟΑ και οι επαφές του προέδρου, Σπύρου Ζαννιά.
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, μετά το γενικό lockdown που επιβλήθηκε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στην ενημέρωσή του προς τους πολίτες, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι πρώτα από όλα θα επιτραπεί η προπόνηση στα αθλήματα που είναι χαμηλής επικινδυνότητας, όπως είναι το τένις.
Η ελληνική ομοσπονδία τένις και ο πρόεδρός της, Σπύρος Ζαννιάς, βρίσκονται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό τα τένις κλαμπ και να αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση για επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η ΕΦΟΑ έχει συντάξει και έχει στείλει στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, το σχέδιο του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, που αφορά εξειδικευμένα στους κανόνες λειτουργίας για το Τένις και τις εγκαταστάσεις του, ώστε να εγκριθεί από την Υγειονομική Υποεπιτροπή, η οποία έχει τον συντονισμό.
Παράλληλα, η ΕΦΟΑ είναι σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και την Γ.Γ.Α και προσπαθεί να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες, για να λειτουργήσουμε γρήγορα, ομαλά, χωρίς προβλήματα αλλά και με ασφάλεια τα κλαμπ.
Η ΕΦΟΑ βρίσκεται επίσης σε ανοιχτή γραμμή με την παγκόσμια ομοσπονδία τένις, την ITF, η οποία το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωσε το δικό της πρωτόκολλο με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα στο τένις, λόγω του Covid-19.
Για να μπορέσουν οι αθλητές να απολαύσουν και πάλι το αγαπημένο τους άθλημα και να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Σε αυτό το πρωτόκολλο αναφέρονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στον τρόπο διεξαγωγής των παιχνιδιών, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς όλων μας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
To10.gr σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα όλο το πρωτόκολλο της ITF, που θα χρησιμοποιηθεί στα τένις κλαμπ, μόλις η ΕΦΟΑ πάρει το «πράσινο φως» από την Κυβέρνηση και αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτόκολλο, οι συγκεκριμένοι κανόνες αποτελούν τα στάνταρ που πρέπει να εφαρμόζονται για την ασφαλή επιστροφή του τένις, μετά τον κορωνοϊό. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την εκάστοτε εθνική ομοσπονδία σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις ανάγκες κάθε χώρας.
Πρώτα όλα στο πρωτόκολλο της ITF, τονίζεται ότι θα ήταν καλό οι άνω των 60 ετών να αποφύγουν την άμεση επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση, καθώς λόγω ηλικίας εντάσσονται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, ενώ αντίστοιχη σύσταση γίνεται και σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Αυτές είναι οι αλλαγές
1) Διαφοροποίηση στις αλλαγές πλευράς. Οταν αλλάζουν πλευρά οι αθλητές μετά το τέλος του γκέιμ, θα πρέπει να γίνεται από την αντίθετα πλευρά του φιλέ, ώστε να μην έρχονται σε κοντινή επαφή.
2) Τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτό ισχύει για τις αποστάσεις ανάμεσα στους παίκτες, στους προπονητές, αλλά και στους παρράγοντες των αγώνων. Αποφεύγουμε τη σωματική επαφή με τον αντίπαλό μας, αλλά και με τον chair umpire. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ITF, σταματούν οι χειραψίες, που γινόντουσαν πριν ή μετά τη διάρκεια των παιχνιδιών.
3) Οι παίκτες χρησιμοποιούν δικές τους μπάλες, τις οποίες θα έχουν σημαδέψει. Οταν θα χρειαστεί να σερβίρουν θα το κάνουν με τις δικές τους μπάλες.
4) Οι παίκτες πρέπει να φτάνουν στα γήπεδα, φορώντας ήδη τον αθλητικό τους εξοπλισμό. Απαγορεύεται η χρήση των αποδυτηρίων και τα ντους.
5) Απαγορεύεται οι παίκτες να μοιράζονται τον εξοπλισμό τους (ρακέτες κτλ). Ο καθένας θα έχει το δικό του μπουκάλι με νερό και τα δικά του τρόφιμα.
6) Οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Αν χρειάζεται να υπάρχουν παρευρισκόμενοι, θα είναι στο μικρότερο δυνατό αριθμό και θα βρισκονται ο ένας τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από τον άλλον.
7) Θα πρέπει να μαρκαριστούν με ειδικές σημάνσεις στο έδαφος οι μικρότερες δυνατές αποστάσεις ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.
8) Καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων
9) Τα ball kids θα φοράνε γάντια από λάτεξ όσο βρίσκονται στο κορτ. Οι παράγοντες, το σταφ και τα ball kids θα φορούν μάσκες όσο παραμένουν έξω από το κορτ.
10) Συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής για τους αθλητές, παράγοντες και θεατές
11) Οι αγώνες θα γίνονται μόνο σε εξωτερικό χώρο.
12) Θα γίνονται μόνο αγώνες μονού
13) Πρέπει όλοι οι παίκτες να έχουν εφοδιαστεί με χαρτομάντηλα, πλαστικές τσάντες μια χρήσης, μάσκες, αντισηπτικά, ειδικά μαντηλάκια, κλειστά μπουκάλια νερού, θερμόμετρα και απολυμαντικά.
14) Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να παρέχεται πρόσβαση σε γιατρό. Ειδικό δωμάτιο απομόνωσης. Να υπάρχει υπεύθυνος επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ειδικό σχέδιο για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση των εγκαταστάσεων.
15) Καθημερινό ιατρικό τσεκ απ σε παίκτες, σταφ και παράγοντες.
16) Να γίνει ενημέρωση των στοιχείων όλων των παρευρισκόμενων σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα, προκειμένου να γίνει η ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες αρχές.
17) Δημιουργία πρωτοκόλλου για τη συνέχιση της δραστηριότητας σε περίπτωση κρούσματος. Να χωριστεί το προσωπικό σε δύο ομάδες.
Στη συνέχεια στο πρωτόκολλο της ITF, δίνονται οδηγίες για τις εθνικές ομοσπονδίες. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι θα πρέπει οι ομοσπονδίες να προωθήσουν το γεγονός ότι στο τένις υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αθλητές και είναι ένα άθλημα χαμηλής επικινδυνότητας.
Οσον αφορά στους αθλητές, τονίζεται ότι θα πρέπει να δουλέψουν πρώτα από όλα στο θέμα της φυσικής κατάστασης, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο ενός τραυματισμού. Αν είναι δυνατόν να παίζουν κυρίως με άτομα του κοντινού τους περιβάλλον και να μην αγωνίζονται εάν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Επίσης, δίνονται γενικές οδηγίες για την ασφάλεια των αθλητών, οι οποίες αναφέρουν:
1) Μην χρησιμοποιείτε τα αποδυτήρια ή τα ντους. Να εισέρχεστε στις εγκαταστάσεις λίγο πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και να αποχωρείτε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.
2) Να φοράτε μάσκες όσο είστε εκτός κορτ.
3) Τηρείτε την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων.
4) Ο καθένας θα έχει τις δικές του μπάλες, οι οποίες θα είναι σημαδεμένες θα χρησιμοποιούνται μόνο για έναν αγώνα.
5) Μην υπογράφετε αυτόγραφα και μην βγάζετε φωτογραφίες με θαυμαστές.
6) Αποφεύγετε να αγγίζετε επιφάνειες.
7) Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
8) Εάν βηξετε, να γίνει σε χαρτομάντηλο και να το πετάξε αμέσως στον κάδο.
9) Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Στο επόμενο κομμάτι γίνεται αναφορά στους θεατές. Τονίζεται ότι θα πρέπει όπου είναι δυνατόν, οι αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Οπου δεν μπορεί να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων. Να γίνεται η είσοδος και η έξοδος από τις εγκαταστάσεις λίγο πριν και αμέσως μετά το τέλος των αγώνων, να αγγίζουν όσες λιγότερες επιφάνειες γίνεται, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, να μην μοιράζονται αντικείμενα και να μην πιάνουν τα πρόσωπά τους.
Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι παρακάτω ενέργειες: Να ενημερωθεί ο υπεύθυνος, να γίνει η εξέτασή του ατόμου από τον γιατρό. Εάν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα να γίνει η ασφαλής μεταφορά του σε νοσοκομείο και να ενημερωθούν όσοι βρισκόντουσαν σε απόσταση τριών μέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και να γίνει άμεση απολύμανση των εγκαταστάσεων.
Τέλος, δίνονται ειδικές συμβουλές στους διοργανωτές. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει τα τουρνουά να γίνονται μέσα στις εγκαταστάσεις των κλαμπ και όχι σε κάποια άλλη εγκατάσταση. Να γίνονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, να υπάρχει ειδική σήμανση που να τονίζει στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την είσοδο. Να διαχωρίσουν το προσωπικό σε δύο ομάδες, προκειμένου εάν υπάρχει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά σε όλα τα μέλη του προσωπικού. Να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να διασφαλίζουν ότι δεν χρησιμοποιούνται τα αποδυτήρια, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι επιτρέπονται να γίνονται μόνο αγώνες μονού. Να γίνεται συνεχείς απολύμανση των εγκαταστάσεων, να υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο και στην έξοδο, αλλά και προμηθεύουν τον αθλητές και τους παράγοντες που είναι στις εγκαταστάσεις, με γάντια και μάσκες. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται θερμομέτρηση πριν την είσοδο των παικτών, αλλά και τον παραγόντων και του σταφ, όπως επίσης και τη δημιουργία ειδικού χώρου που θα απομονωθούν όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Αυτά είναι όσα αναφέρει το πρωτόκολλο της ITF με τις εισηγήσεις – κανονισμούς για την επιστροφή του παγκόσμιου τένις στην κανονικότητα. Οσα πρέπει να τηρηθούν για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή του αθλήματος, όσο υπάρχει ο κορωνοϊός. Ασφαλώς, τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται θα πάψουν να ισχύουν όταν βρεθεί το εμβόλιο και σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19.
Οσον αφορά στην ΕΦΟΑ και το ελληνικό τένις, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην επίσημη ιστοσελίδα της, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σπύρος Ζαννιάς είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους φορείς και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση. Την Κυριακή μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και ζωντανή ενημέρωση από τον κ. Ζαννιά, με όλο το πλάνο για την επανεκκίνηση του τένις στην Ελλάδα.
Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο κείμενο της ITF.