Το όνειρο του Τσιτσιπά και η ιστορική ευκαιρία

Το όνειρο του Τσιτσιπά και η ιστορική ευκαιρία

Ο Τσιτσιπάς ονειρευόταν τη διεξαγωγή τουρνουά ATP στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κάνει πράξη την επιθυμία του. Η ιστορική ευκαιρία της χώρας μας να μπει δυναμικά στο τενιστικό κάδρο, οι δυσκολίες και τα μαθήματα του παρελθόντος, που αποτελούν οδηγό για το μέλλον.

«Θα δούμε τουρνουά ATP 250 ή 500 μέσα τα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Reuters.

Μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι κάποιοι του είχαν δείξει μέχρι και σχέδια για το τουρνουά, που θέλουν να διοργανώσουν στην Ελλάδα. «Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και μου έδειξαν προσωρινά σχέδια του τουρνουά. Εμεινα έκπληκτος από την τοποθεσία. Είναι η κατάλληλη για ένα τόσο μεγάλο τουρνουά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λίγους μήνες αργότερα η ανακοίνωση της Ε.Φ.Ο.Α ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Στέφανου και να προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των Ελλήνων φιλάθλων του τένις. «Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τον Πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Α. κ. Σπύρο Ζαννιά και συζήτησαν για τη διοργάνωση τουρνουά ATP 250 στην Ελλάδα», ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ομοσπονδίας, ενώ μάλιστα τονίζεται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα που έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να στηρίξουν έμπρακτα τη διοργάνωση.

Στο Δελτίο Τύπου μάλιστα αποκαλύπτεται και ο χώρος, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί το εν λόγω τουρνουά, με το Παναθηναϊκό Στάδιο να είναι η επικρατέστερη επιλογή. Ένα στάδιο – σύμβολο του αθλητικού ιδεώδες και σημείο πολιτιστικής αναφοράς. Ανθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στην Αθήνα για να θαυμάσουν από κοντά το Στάδιο, στο οποίο έγιναν τα αγωνίσματα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Η σκέψη να πραγματοποιηθεί τουρνουά στον εν λόγω χώρο προκαλεί ανατριχίλα. Είναι η πιο σωστή επιλογή, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η ομοσπονδία και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, Σπύρος Ζαννιάς, αν και άργησαν χαρακτηριστικά να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τουρνουά, φαίνεται ότι πλέον βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Για να «ενεργοποιηθούν» ξανά τα ανακλαστικά της ομοσπονδίας έπρεπε πρώτα να δούμε έναν Ελληνα τενίστα στην κορυφαία 20άδα και μία Ελληνίδα τενίστρια στην κορυφαία 40άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη δούλεψαν σκληρά, πέτυχαν σπουδαίες επιτυχίες στα τουρνουά που συμμετείχαν και έβαλαν το τένις στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Οι επιτυχίες αυτών των παιδιών έκαναν την ομοσπονδία να πάρει… μπροστά και να διεκδικήσει επιτελούς δυναμικά ένα τουρνουά. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε έναν τενιστικό… μεσαίωνα, καθώς το μοναδικό τουρνουά που πραγματοποιείται είναι το ITF των 15.000 δολαρίων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Από το 2012 το κεντρικό γήπεδο τένις στο ΟΑΚΑ παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ένα γήπεδο – στολίδι, που θα ζήλευαν πολλές χώρες, που ήδη διοργανώνουν τουρνουά σε μικρότερα στάδια. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έπειτα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα για κάποια τουρνουά, τα οποία γινόντουσαν στη χάση και στη φέξη. Σε κάποια είχε λάβει μέρος και η Λένα Δανιηλίδου. Η σπουδαία Ελληνίδα τενίστρια ήταν είναι ο μοναδικός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος ένα τέτοιο τουρνουά.

Τα τελευταία 7 χρόνια το κεντρικό γήπεδο παραμένει αναξιοποίητο, όπως σχεδόν όλα τα Ολυμπιακά ακίνητα. Δεν γινόντουσαν διεθνές τουρνουά, αλλά ούτε το χρησιμοποιούσαν οι εθνικές μας ομάδες σε FED Cup και Davies Cup αντίστοιχα. Ακόμα και το 2014 όταν η ανδρική ομάδα φιλοξένησε την Βουλγαρία του σπουδαίου Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, επιλέχθηκε οι αγώνες να πραγματοποιηθούν στην Ηλιούπολη. Παιχνίδια που σίγουρα θα μάζευαν κόσμο, αλλά παρόλα αυτά επιλέχθηκε η Ηλιούπολη αντί για το ΟΑΚΑ.

Εστω και αργά η ομοσπονδία, πάντως, δείχνει να αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει επιτέλους να γίνει πιο ενεργή. Η διεξαγωγή ενός τέτοιου τουρνουά, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και έχει οριστεί ως χρονιά διεξαγωγής το 2020. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ATP τα τουρνουά της κατηγορίας 250, όπως αυτό που θέλουν να γίνει στην Αθήνα, προσφέρουν χρηματικά έπαθλα που ξεπερνούν αθροιστικά τα 500.000 δολάρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθούν τα αντίστοιχα χρήματα, από τα οποία θα καλυφθούν τα έξοδα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για την διαμονή και τη μεταφορά των αθλητών που θα λάβουν μέρος.

Θα πρέπει να βρεθούν χορηγοί θα καλύψουν το συγκεκριμένο ποσό, τα έξοδα για την βελτίωση και την αναμόρφωση του γηπέδου, προκειμένου να είναι κατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων τένις, αλλά και τον αθλητικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του τένις διεθνώς οριστικοποιείται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν και ανάλογα κάνουν τον προγραμματισμό τους και οι αθλητές. Επίσης, θα πρέπει να βρεθούν ημερομηνίες στο καλεντάρι, που είναι ήδη φορτωμένο. Όπως και να έχει η δημιουργία και η διεξαγωγή ενός τέτοιου τουρνουά είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ΕΦΟΑ.

Διάθεση, πάντως, όπως φαίνεται υπάρχει, θέληση επίσης υπάρχει, αλλά και μεγάλη ανυπομονησία από τον κόσμο. Είναι το ιδανικό timing για να μπει δυναμικά η Ελλάδα στο παγκόσμιο τένις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ