Το Next Gen Finals ήρθε για να ανατρέψει τα καθιερωμένα. Νέοι κανόνες και ριζοσπαστικές αλλαγές που υπόσχονται περισσότερο θέαμα. Η παρουσία του Στέφανου, η ετικέτα του μεγάλου φαβορί και η ευκαιρία του να γράψει ιστορία. Το 10.gr αναλύει τους νέους κανονισμούς και ακτινογραφεί τους αντιπάλους του «Τσιτσιφάστ».
Είναι τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου τένις και αναμένεται να μας χαρίσουν σπουδαίο θέαμα. Το «Fierra Milano» ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί το τουρνουά «Next Gen ATP Finals 2018» (06/11 – 10/11) και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία τις επικές μάχες, ανάμεσα στα αστέρια της νέας γενιάς! Στέφανος Τσιτσιπάς, Φράνσις Τιαφόε, Ούμπερτ Χουρκάζ, Χάουμε Μουνάρ, Αλεξ Ντε Μινόρ, Τέιλορ Φριτζ, Αντρέι Ρούμπλεφ και Λίαμ Καρουάνα θα μονομαχήσουν στην ιταλική πόλη, για τον τίτλο του κορυφαίου νέου τενίστα για το 2018!
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προέρχεται από μία ονειρική σεζόν, στην οποία κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο σε ATP διοργάνωση και έδειξε ότι αποτελεί ένα από τα best next things του παγκοσμίου τένις. Ο 20χρονος ταξίδεψε στη γειτονική πόλη για τους τελικούς και μάλιστα είναι από τα μεγάλα φαβορί για την «αρπαγή» του τίτλου. Βασικοί αντίπαλοί του θα είναι οι Τιαφόε, Ντε Μινόρ και Φριτζ, σε μια διοργάνωση που ήρθε για να φέρει τα πάνω-κάτω και να προσφέρει πλούσιο θέαμα.
Το 10.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό της νέας γενιάς, όπου συντελείται μια ριζοσπαστική αλλαγή στους κανονισμούς του τένις, αλλά και για τους αντιπάλους του Στέφανου Τσιτσιπά. Το Μιλάνο φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί τα νέα αστέρια και το 10.gr σας βάζει στο κλίμα της διοργάνωσης.
Νέα ήθη και έθιμα από την ATP
Ξεχάστε όσα ξέρατε! Ξεχάστε τις ισοπαλίες και τα αβαντάζ, τα let και τα έξι γκέιμς σε κάθε σετ. Το Next Gen ATP Finals ήρθε για να ανατρέψει τα καθιερωμένα. Είναι ουσιαστικά μια διοργάνωση, στην οποία η ATP δοκιμάζει πράγματα, που θέλει να ενσωματώσει στο τένις τα επόμενα χρόνια.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τις διαφορές στους κανόνες του συγκεκριμένου τουρνουά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αρχικά, τα παιχνίδια είναι best of five sets. Δηλαδή, για να νικήσει κάποιος τον αγώνα πρέπει να κερδίσει 3 σετ. Τα σετ κρίνονται στα 4 νικηφόρα γκέιμς. Σε περίπτωση που το σετ είναι 3-3 γκέιμς, τότε υπάρχει τάι μπρέικ. Στα υπόλοιπα τουρνουά τα σετ κρίνονται στα 6 νικηφόρα γκέιμς και σε περίπτωση ισοπαλίας 6-6 παίζεται τάι μπρέικ.
Στα γκέιμς δεν υπάρχει αβαντάζ (στο 40-40), αλλά ξαφνικός θάνατος. Οποιος πάρει τον πόντο παίρνει και το γκέιμ. Επίσης, στα σερβίς δεν υπάρχει let. Δηλαδή, αν μετά το σερβίς η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και αλλάξει πορεία (προϋπόθεση να μπει στο τετραγωνάκι που ορίζει ο βασικός κανονισμός) ο πόντος συνεχίζεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές θεωρούν ότι ο πόντος γίνεται πιο θεαματικός και η μπαλιά πιο απρόβλεπτη γι’ αυτόν που υποδέχεται.
Από εκεί και πέρα, πίσω από τους παίκτες υπάρχει χρονόμετρο που μετράει τα δευτερόλεπτα ανάμεσα στους πόντους. Πρέπει το σερβίς να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 25’’αφότου έχει τελειώσει ο προηγούμενος πόντος. Το χρονόμετρο λειτουργεί και μετράει αντίστροφα στις διακοπές για τα σετ, στα ιατρικά τάιμ άουτ, αλλά και αμέσως μετά την είσοδο των παικτών στο κορτ. Το ζέσταμα των παικτών είναι αυστηρά 4 λεπτά. Ο χρόνος μετράει αφότου μπει στο κορτ και ο δεύτερος παίκτης. Ο κάθε τενίστας μπορεί να πάρει μόνο ένα ιατρικό τάιμ άουτ σε κάθε παιχνίδι. Δεν υπάρχουν ball boys για να δίνουν τις πετσέτες κατά τη διάρκεια του γκέιμ, αλλά ένας ειδικός χώρος, όπου οι τενίστες αφήνουν τις πετσέτες και τις χρησιμοποιούν ανάμεσα στους πόντους.
Μια ακόμα καινοτομία που χρησιμοποιείται στο εν λόγω τουρνουά είναι το Hawk-Eye Live. Δεν θα υπάρχουν κριτές γραμμών, αλλά ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που θα ενημερώνει αυτόματα τον chair umpire σε κάθε πόντο αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός γραμμών.
Παράλληλα, οι θεατές που βρίσκονται στις κερκίδες της αριστερής και δεξιάς πλευράς του κορτ θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια των πόντων, κάτι που απαγορεύεται μέχρι τώρα στα τουρνουά. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους φιλάθλους που βρίσκονται στις baselines πίσω από τους αθλητές, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση κατά τη διάρκεια των πόντων. Τέλος, στο εν λόγω τουρνουά οι τενίστες θα έχουν τη δυνατότητα στην ανάπαυλα των σετ να συνομιλήσουν με τους προπονητές τους μέσω ακουστικών και μικροφώνων. Οι παίκτες θα φορούν τα ακουστικά και θα συζητούν με τους προπονητές τους. Κάτι αντίστοιχο με το on court coaching που ισχύει στα τουρνουά της WTA. Εδώ όμως ο προπονητής δεν θα κατεβαίνει στο κορτ.
Καινοτομίες που ουσιαστικά αποτελούν τον προάγγελο των αλλαγών που θέλει να φέρει η ATP. Το 25άρι ρολόι, ο μειωμένος χρόνος της προθέρμανσης των αθλητών, αλλά και η θέσπιση ενός ιατρικού τάιμ άουτ σε κάθε παιχνίδι είναι μερικές από τις αλλαγές, που όπως όλα δείχνουν θα θεσμοθετηθούν σύντομα και στα υπόλοιπα τουρνουά της ATP, ίσως και από την επόμενη σεζόν.
Οι αντίπαλοι του Στέφανου στο μικροσκόπιο
Στο Μιλάνο βρίσκονται οι κορυφαίοι τενίστες της νέας γενιάς. Σπουδαία ταλέντα, που έχουν αρχίσει ήδη να «λάμπουν» και αποτελούν τα next best things του παγκοσμίου τένις. Πάμε να γνωρίσουμε τους αντιπάλους του Στέφανου Τσιτσιπά στο πρώτο γκρουπ.
Φράνσις Τιαφόε
Ο Αμερικανός είναι 21 ετών και είναι επαγγελματίας από το 2015. Είναι δεξιόχειρας και αρέσκεται στο backhand με τα δύο χέρια. Ξεκίνησε το 2018 από το Νο. 79 και πλέον βρίσκεται στο Νο.40. Μέσα στο 2018 έχει δώσει 51 παιχνίδια, στα οποία έχει απολογισμό 27 νίκες και 24 ήττες, ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν κατέκτησε έναν τίτλο. Συγκεκριμένα, βγήκε νικητής στο 250άρι τουρνουά «Delray Beach», που διεξήχθη στις αρχές Φεβρουαρίου στη Φλόριντα. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Τιαφόε θα βρεθεί στο δρόμο του Τσιτσιπά. Οι δυο τους είχαν κοντραριστεί το 2017 στο Τόκιο, με τον Ελληνα τενίστα να παίρνει τη νίκη με 2-0 σετ (6-4, 6-2).
Ούμπερτ Χουρκάζ
Ο «Χούμπι», όπως είναι το παρατσούκλι του, είναι Πολωνός, 21 ετών, έχει είδωλο τον Ρότζερ Φέντερερ και βλέπει τον κόσμο από τα 196 εκατοστά. Μέσα στο 2018 είχε ραγδαία εξέλιξη, καθώς ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο. 238 και πλέον βρίσκεται στο Νο. 85 της παγκόσμιας κατάταξης. Την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκε στο Νο. 79, που αποτελεί το career high του. Σε επίπεδο ATP φέτος έδωσε 15 αγώνες, έχοντας 6 νίκες και 9 ήττες. Τα περισσότερα παιχνίδια που έδωσε ήταν σε επίπεδο Challenger. Συγκεκριμένα, έπαιξε σε 40 ματς, με απολογισμό 28 νίκες και 12 ήττες. Δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσει τον Στέφανο.
Χάουμε Μουνάρ
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού τένις. Όπως οι περισσότεροι Ισπανοί τενίστες της γενιάς του έτσι και αυτός έχει ως είδωλο τον τεράστιο Ράφαελ Ναδάλ. Μάλιστα, προπονείται στην υπερσύγχρονη Ακαδημία που έχει ο Ισπανός τενίστας στη Μαγιόρκα. Το παρατσούκλι του είναι «Τζίμπο», λόγω της εκρηκτικής παρουσίας του στο κορτ, ενώ πολλοί τον παρομοιάζουν με τον θρυλικό Τζίμι Κόνορς. Ο 21χρονος Ιβηρας είναι επαγγελματίας από το 2014 και βρίσκεται στο Νο.76. Όπως ο Χουρκάζ, έτσι και αυτός είχε ραγδαία άνοδο μέσα στο 2018. Ξεκίνησε από το Νο. 184 και έφτασε στο Νο.76, που αποτελεί το career high του. Στη φετινή σεζόν έχει δώσει 19 παιχνίδια σε επίπεδο ATP και 34 ματς σε επίπεδο Challenger. Ο συνολικός απολογισμός του είναι 29 νίκες και 24 ήττες. Μια από αυτές τις νίκες ήρθε απέναντι στον Νταβίντ Φερέρ στο Ρολάντ Γκαρός! Ο Ισπανός θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του απέναντι στον Τσιτσιπά.
B’ Γκρουπ
Στον άλλο όμιλο κληρώθηκαν ο Αυστραλός Άλεξ Ντε Μινόρ (No. 31), ο Αμερικανός Τέιλορ Φριτζ (No. 47), ο Ρώσος Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο. 68) και ο Ιταλός Λίαμ Καρουάνα (No. 622), ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους μέσα από την προκριματική φάση. Τρεις σπουδαίοι τενίστες, ο ένας καλύτερος από τον άλλον, αλλά και ένας… no name, που, όμως, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του.
Ο Άλεξ Ντε Μινόρ είναι 19 ετών και μαζί με τον Τέιλορ Φριτζ είναι τα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Αυστραλός είναι ένα… ακούραστο μηχανάκι και βγάζει το «λάδι» στους αντιπάλους του. Ο… Δαίμονας, όπως είναι το παρατσούκλι του, ξεκίνησε το 2018 από το Νο. 208 και πλέον βρίσκεται στο Νο. 31 της παγκόσμιας κατάταξης. Εχει ως είδωλό του τον συμπατριώτη του, Λέιτον Χιούιτ και μάλιστα το playstyle του μοιάζει πολύ με αυτό του θρυλικού Αυστραλού. Παράλληλα, θαυμάζει τον Ρότζερ Φέντερερ και είναι μεγάλος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει μόνιμα στη Μαδρίτη και ζει στο Αλικάντε. Ο Ντε Μινόρ φέτος αγωνίστηκε απέναντι στον Τσιτσιπά στο τουρνουά που έγινε στο πρόσφατο τουρνουά του Τόκιο. Ένα ματς με ωραίους πόντους, μεγάλες συγκινήσεις και νικητή τον Ελληνα τενίστα με 2-1 σετ.
Ο Τέιλορ Φριτζ, είναι 21 ετών και έχει ύψος 1,93 μ. Είναι πάρα πολύ καλός server και έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Μέσα στο 2018 έχει δώσει 40 παιχνίδια, στα οποία έχει 22 νίκες και 18 ήττες. Ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο. 104 και βρίσκεται στο Νο. 47. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο τον Τζόρνταν. Εχει ως είδωλα τον Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, αλλά και τον πολύ σπουδαίο Πιτ Σάμπρας.
https://www.youtube.com/watch?v=MfDFWuf5_io
Οσον αφορά στον Αντρέι Ρούμπλεφ, ο Ρώσος διανύει το 21ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκεται στο Νο. 68 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο «Ρουμπλ», όπως είναι το προσωνύμιο του, φέτος έχει δώσει 38 ματς και έχει 17 νίκες και 21 ήττες. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετώπισε πρόβλημα στη μέση και έμεινε εκτός για τρεις μήνες, χάνοντας το Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον. Πλέον, έχει επιστρέψει στη δράση και θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εχει τα φόντα, έχει την ποιότητα και απομένει να δούμε αν θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Τους τρεις προαναφερθέντες πλαισιώνει ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Ιταλός Λίαμ Καρουάνα. Ο 20χρονος πήρε το εισιτήριο για το β’ γκρουπ μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών. Είναι στο Νο. 622 και το career high του ήταν το Νο. 375, στο οποίο βρέθηκε τον Φλεβάρη του 2012. Εχει γεννηθεί στη Ρώμη, αλλά ζει στην Αμερική. Είναι δεξιόχειρας και παίζει το backhand με τα δύο χέρια. Στα παιχνίδια θα έχει τη στήριξη των συμπατριωτών του, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό στο κορτ.
Σύστημα διεξαγωγής
Ο κάθε παίκτης θα δώσει τρεις αγώνες στον όμιλο. Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στα ημιτελικά, όπου οι αγώνες θα είναι χιαστί νοκ-άουτ. Οι νικητές των ημιτελικών θα περάσουν στον μεγάλο τελικό, όπου θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, ενώ οι ηττημένοι θα παίξουν για την τρίτη θέση.
Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:
15:00: Τσιτσιπάς-Μουνάρ
17:00: Φριτζ-Ρούμπλεφ
20:30: Τιαφόε-Χουρκάζ
22:30: Ντε Μινόρ-Καρουάνα
Οι διαφορετικοί κανόνες και οι ανερχόμενοι αστέρες του παγκοσμίου τένις που θα λάβουν μέρος στο Μιλάνο μας προδιαθέτουν για μια άκρως θεαματική διοργάνωση. Ένα τουρνουά, που περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τόσο για να δούμε τον Στέφανο Τσιτσιπά και τους υπόλοιπους τενίστες της νέας γενιάς, όσο και για να «τσεκάρουμε» τα νέα ήθη και έθιμα που θέλει να φέρει στο τένις η ATP.
Τα υπόλοιπα προσεχώς…