Στο μάτι του κυκλώνα ο Σίνερ. Η παρόμοια ιστορία του Ρικάρντο Μορασκίνι, η υπόθεση της Χάλεπ, οι αντιδράσεις και το US Open, όπου θα αγωνιστεί κανονικά ο Ιταλός.
Αναβρασμός επικρατεί στο παγκόσμιο τένις τις τελευταίες ώρες, μετά την είδηση ότι ο Γιάνικ Σίνερ βρέθηκε δύο φορές θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια του Indian Wells, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (6/3 – 17/3). Η απαγορευμένη ουσία που ανιχνεύτηκε στα δύο δείγματα που έδωσε μέσα σε οκτώ ημέρες (5 και 13/3) ο Ιταλός τενίστας, Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, ήταν η κλοστεβόλη. Ένα στεροειδές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μυϊκής μάζας.
Στην έρευνα που διεξήγαγε ο Διεθνής Οργανισμός Ακαιρεότητας του Τένις (ITIA), ο Γιάνικ Σίνερ αρνήθηκε ότι έκανε χρήση της συγκεκριμένης ουσίας και έδωσε τη δική του εκδοχή για τον τρόπο που μολύνθηκε από την κλοστεβόλη. Όπως τόνισε γνωστοποίησε ο Ιταλός, η ουσία μπήκε μέσα του από τον φυσιοθεραπευτή του, ο οποίος είχε κοπεί στο χέρι κατά τη διάρκεια του Indian Wells και είχε χρησιμοποιήσει ένα σπρέι που περιείχε την κλοστεβόλη.
Το συγκεκριμένο σπρέι δίνεται στην Ιταλία χωρίς ιατρική συνταγή και είναι ένα από τα σπρέι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους ανθρώπους στη γειτονική χώρα. Όταν λοιπόν ο φυσιοθεραπευτής του Γιάνικ Σίνερ του έκανε μασάζ χωρίς γάντια, η ουσία, όπως ανέφερε ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, μπήκε μέσα του και γι’ αυτό ανιχνεύθηκε στο αίμα του στα δύο τεστ ντόπινγκ, στα οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Το ανεξάρτητο δικαστήριο αποδέχθηκε την εξήγηση του Ιταλού και δεν τον τιμώρησε με αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά μόνο με αφαίρεση των 400 βαθμών που κέρδισε στο Indian Wells και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο αναλογεί στο ποσό που είχε πάρει από το αμερικάνικο τουρνουά. Ήτοι 325.000 δολάρια.
Η ουσία κλοστεβόλη και ο Μορασκίνι
Η απαγορευμένη ουσία κλοστεβόλη χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους Σοβιετικούς αθλητές στη δεκαετία του 1980 για τη δημιουργία μυϊκής μάζας.
Όμως, πλέον είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί στα αντί-ντόπινγκ κοντρόλ που γίνονται στους αθλητές, ακόμα και εάν έχουν λάβει απειροελάχιστη ποσότητα, όπως ο Σίνερ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ιταλού τενίστα, η ποσότητα της κλοστεβόλης που βρέθηκε στον οργανισμό του Σίνερ ήταν μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου.
Σε αντίστοιχη κατάσταση είχε βρεθεί πριν από λίγα χρόνια και ένας ακόμα Ιταλός αθλητής. Ο λόγος για τον μπασκεμπολίστα, Ρικάρντο Μορασκίνι, ο οποίος είχε τιμωρηθεί με έναν χρόνο αποκλεισμό, καθώς είχε βρεθεί θετικός στην ίδια ουσία με τον Γιάνικ Σίνερ. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Μορασκίνι, η ουσία είχε περάσει μέσα του από τη γυναίκα του, η οποία είχε κοπεί στο μαγείρεμα και της είχε χορηγηθεί σπρέι που είχε κλοστεβόλη. Όπως δηλαδή ακριβώς συνέβη και με τον φυσιοθεραπευτή του Νο.1 τενίστα στον κόσμο.
Η ποσότητα που είχε ανιχνευθεί στον οργανισμό του Ιταλού μπασκετμπολίστα ήταν 0.5 νανογραμμάρια της συγκεκριμένης ουσίας, με το ιταλικό δικαστήριο να αποδέχεται εν μέρει όσα ανέφερε ο Μορασκίνι, αλλά να τον τιμωρεί με ποινή αποκλεισμού ενός έτους.
Εάν δεν του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, θα του είχε επιβληθεί ποινή που θα άγγιζε τα τέσσερα χρόνια. Αντίθετα με τον Ιταλό μπασκετμπολίστα, ο Γιάνικ δεν τιμωρήθηκε ούτε έναν… μήνα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους τενίστες.
Ο ITIA επέτρεψε στον Σίνερ να συνεχίσει αγωνίζεται, παρότι υπήρχε η συγκεκριμένη έρευνα σε εξέλιξη. Ρόλο στην απόφασή της έπαιξε η απειροελάχιστη ποσότητα που βρέθηκε στον οργανισμό του, αλλά και η αγαστή συνεργασία με τον 23χρονο τενίστα και την ομάδα του.
Οι αντιδράσεις
Ο Σίνερ έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες ώρες, με αρκετούς τενίστες να εκφράζονται κατά του Ιταλού, αλλά και κατά της ITIA για τη μη τιμωρία του Γιάνικ.
«Είναι γελοίο, είτε ήταν τυχαίο είτε σκόπιμο. Βρίσκεσαι δύο φορές θετικός σε απαγορευμένη (στεροειδή) ουσία, θα πρέπει να λείψεις για δύο χρόνια. Η απόδοσή σου βελτιώθηκε. Κρέμα μασάζ. Ναι, ωραία» έγραψε μεταξύ άλλων ο Νικ Κύργιος.
Ridiculous – whether it was accidental or planned. You get tested twice with a banned (steroid) substance… you should be gone for 2 years. Your performance was enhanced. Massage cream…. Yeah nice 🙄 https://t.co/13qR0F9nH2
— Nicholas Kyrgios (@NickKyrgios) August 20, 2024
Ο Βρετανός, Λιαμ Μπρόαντι, ανέφερε: «Πολλοί παίκτες περνούν το ίδιο πράγμα και πρέπει να περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια για να αναγνωριστεί η αθωότητά τους».
Whether Sinner was doping or not. This is not right. Plenty of players go through the same thing and have to wait months or YEARS for their innocence to be declared. Not a good look https://t.co/kaqMJy36wi
— Liam Broady (@Liambroady) August 20, 2024
Ο Ντένις Σαποβάλοφ, έγραψε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πως νιώθουν αυτή τη στιγμή όσοι έχουν αποκλειστεί από τον ITIA για απαγορευμένες ουσίες. Διαφορετικοί κανονισμοί για διαφορετικούς παίκτες», τόνισε ο Καναδός, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Different rules for different players
— Denis Shapovalov (@denis_shapo) August 20, 2024
Οι αναρτήσεις στα social media είναι πάρα πολλές τις τελευταίες ώρες, με πολλούς μάλιστα να ζητούν την τιμωρία του Ιταλού και την απαγόρευση συμμετοχής στο ερχόμενο US Open.
«Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο επίτηδες»
Ο προπονητής του Γιάνικ Σίνερ, Ντάρεν Κέιχιλ, ύψωσε ασπίδας προστασίας στον Ιταλό τενίστα, τονίζοντας ότι ποτέ ο 23χρονος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
«Ο Γιανίκ δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο επίτηδες. Είναι μια ατυχής κατάσταση, αλλά η αλήθεια βγήκε στο φως», ανέφερε αρχικά ο Ντάρεν Κέιχιλ και πρόσθεσε: «Αν επηρέαζε όντως την απόδοσή του, θα βλέπαμε μεγάλη διαφορά στη φυσική του κατάσταση και μια διαφορετική ένταση στο κορτ. Αντίθετα, αποδυναμώθηκε σωματικά και πνευματικά, έπαθε αμυγδαλίτιδα και έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Δεν ψάχνουμε να μας λυπηθούν. Είμαστε ευγνώμονες που δεν υπήρξε τιμωρία», κατέληξε.
Η υπόθεση της Χάλεπ
Τον Οκτώβριο του 2022 η Σιμόνα Χάλεπ είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία της ροξαδουστάτης και τον Σεπτέμβριο του 2023 της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 4 ετών. Η Ρουμάνα από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε ότι είχε πάρει τη συγκεκριμένη ουσία επίτηδες και είχε κάνει λόγο για μολυσμένα συμπληρώματα. Μάλιστα, ξεκίνησε αμέσως μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να πείσει τον ITIA για τους ισχυρισμούς της.
Μάταια, όμως, με την Χάλεπ να προσφεύγει στο CAS, όπου και δικαιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με την ποινή της να πέφτει τελικά στους 9 μήνες, τους οποίους είχε ήδη εκτίσει. Σε αντίθεση με τον Σίνερ, τιμωρήθηκε και χρειάστηκε να κάνει μεγάλο αγώνα για να αθωωθεί.
Το «καυτό» US Open
Ο Γιάνικ μπορεί να είναι αθώος, όπως αποδεικνύεται από την απόφαση του ITIA και τη μη τιμωρία του, αλλά είναι δεδομένο ότι η εικόνα του έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Ο Νο.1 τενίστας στον κόσμο έγινε – για αρνητικούς λόγους – αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι όσα έχουν συμβεί θα συζητηθούν στο ερχόμενο US Open.
Είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις για την περιπέτεια που πέρασε τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος, πάντως, κατεβαίνει στο τέταρτο και τελευταίο χρονικά Grand Slam του 2024 με την ψυχολογία στα ύψη καθώς πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε τον τίτλο στο Σινσινάτι.
Ο Σίνερ θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω του την παγκόσμια κατακραυγή και να διεκδικήσει το δεύτερο φετινό του Grand Slam, μετά το Αυστραλιανό Οπεν.