Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σεζόν και η διοργανώτρια αρχή του Αυστραλιανού Οπεν αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο το 2024.
Η περσινή σεζόν ήταν δύσκολη για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο Ελληνας τενίστας ξεκίνησε δυναμικά το 2023 με μια εξαιρετική πορεία στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό (σ.σ ηττήθηκε από τον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-0 σετ) η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Τα προβλήματα τραυματισμών, η αστάθεια και οι λάθος συνεργασίες, Τόμας Ένκβιστ αρχικά και Μαρκ Φιλιππούσης αργότερα, δεν του επέτρεψαν να φτάσει εκεί που ήθελε και είχε ονειρευτεί στις αρχές του χρόνου, μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις που έκανε στο Αυστραλιανό Οπεν.
Μια σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου παιχνιδιού, με τον Στέφανο να ολοκληρώνει το 2023 με μόλις έναν τίτλο: Αυτόν που πήρε στο Λος Κάμπος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2021 και το 2022 κατέκτησε από δύο τρόπαια, ενώ το 2019 είχε «σηκώσει» τρεις κούπες. Μόνο το 2018, που ήταν η πρώτη του χρονιά στο κορυφαίο επίπεδο και το 2020, που ήταν μια περίεργη σεζόν λόγω του κορωνοϊού και πολύμηνου lockdown, πήρε από έναν τίτλο.
Διαβάστε επίσης: ΠΑΟΚ: Η βραδιά του «διπλού» πρωτιάς και των ρεκόρ (pic, vid)
Τόσο αγωνιστικά όσο και ως άνθρωπος, με τον συμπατριώτη μας να ξεκινάει το 2024 με υψηλές βλέψεις, μεγάλους στόχους και φυσικά με όνειρο την κατάκτηση ενός Grand Slam.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς το επόμενο διάστημα θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του, πριν αρχίσει την προετοιμασία του για τη νέα σεζόν. Μια σεζόν που ξεκινάει με το United Cup (29/12 έως 7/1), όπου θα ηγηθεί της προσπάθειας της Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό του μεταξύ άλλων τη Μαρία Σάκκαρη. Ένα τουρνουά στο οποίο θα αντιμετωπίσει μερικούς από τους καλύτερους τενίστες και θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για το Αυστραλιανό Οπεν.
Το Grand Slam που τα πηγαίνει διαχρονικά καλύτερα από τα υπόλοιπα τρία (σ.σ Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον και US Open), με τον συμπατριώτη μας να απολαμβάνει την ατμόσφαιρα και τα γήπεδο της διοργάνωσης (επιφάνεια) και να παίζει πάντα στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.
Ο Ελληνας τενίστας είναι πάρα πολύ αγαπητός στην Αυστραλία και οι διοργανωτές πάντα τον αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προσοχή. Τον θεωρούν σαν δικό τους παιδί. Είδαμε πέρσι να τον έχουν σε κυρίαρχη θέση στις αναρτήσεις τους για την προώθηση του τουρνουά, αφήνοντας σε δεύτερο… ανδρικό ρόλο τον Ράφαελ Ναδάλ, ενώ δεν υπήρχε πουθενά ο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Φέτος, έχοντας ουσιαστικά αποδεχθεί ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος συμπατριώτης τους που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο, ποντάρουν πολλά πάνω στον Στέφανο Τσιτσιπά και μάλιστα πριν από λίγες ώρες δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής ένα θέμα με τίτλο: «οι πέντε λόγοι που ο Ελληνας τενίστας μπορεί να κατακτήσει το πρώτο του Αυστραλιανό Οπεν».
Πάμε να δούμε αναλυτικά όσα αναφέρουν οι Αυστραλοί για τον 25χρονο και τις πιθανότητές του για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
78% ποσοστό νικών
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει δώσει 27 παιχνίδια στο Αυστραλιανό Οπεν και στα 21 έχει φύγει νικητής από το κορτ. Ενα ποσοστό νικών που αγγίζει το 78%. Εχει κερδίσει τα 16 από τα τελευταία 19 ματς. Εχει φτάσει τέσσερις φορές στα ημιτελικά και είναι το τουρνουά όπου ουσιαστικά συστήθηκε στον κόσμο μέσα από τη σπουδαία νίκη που πέτυχε το 2019 απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ.
Δημιουργεί ευκαιρίες
Ο περσινός τελικός ήταν ο δεύτερος σε επίπεδο Grand Slam για τον Στέφανο Τσιτσιπά, μετά τον αντίστοιχο του 2021 στο Ρολάν Γκαρός. Έχει φτάσει επτά φορές σε προημιτελικά ενός τουρνουά Grand Slam και έξι φορές σε ημιτελικά. Είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα στο top-10, όπου βρίσκεται πλέον για 226 συνεχόμενες εβδομάδες. Μόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει περισσότερες.
Η παρουσία των Ελλήνων και η υποστήριξη
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς όταν αγωνίζεται στην Μελβούρνη είναι σαν να παίζει στην Ελλάδα, καθώς σε όλα τα ματς οι συμπατριώτες μας δίνουν δυναμικό «παρών» και τον υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις. Η υποστήριξη των Ελλήνων του δίνει δυναμική και τον βοηθάει στους κρίσιμους πόντους.
Σερβίς και Forehand
Τα γήπεδα στη Μελβούρνη είναι πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Σε αυτές τις συνθήκες το καλό σερβίς και τα δυνατά χτυπήματα είναι κομβικής σημασίας για την έκβαση ενός παιχνιδιού. Στοιχεία που διαθέτει ο Στέφανος.
Στην περσινή διοργάνωση ο Ελληνας τενίστας χρησιμοποίησε πολλές φορές τον συνδυασμό σερβίς και forehand. Μετά το καλό σερβίς και την αναιμική επιστροφή του αντιπάλου του, τελείωνε τους πόντους με ένα δυνατό forehand. Ηταν δεύτερος στη σχετική λίστα με τους περισσότερους άσους, ενώ το δεύτερο χτύπημά του στα ράλι ήταν το forehand σε ποσοστό μάλιστα που άγγιζε το 85%. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το forehand του είχε μέσο όρο ταχύτητα 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το μπαλάκι έπαιρνε 3000 στροφές το λεπτό. Ένα από τα πιο «βαριά» forehand του τουρνουά. Ένα έχει τα ίδια στοιχεία και στο Αυστραλιανό Οπεν του 2024 μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα.
Η… Μπαντόσα
Η σχέση του με την Πάουλα Μπαντόσα μπορεί να τον βοηθήσει τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό. Εχει δίπλα του μια από τις κορυφαίες τενίστριες της WTA, που αναμφίβολα μπορεί να του δώσει χρήσιμες συμβουλές, αλλά και να τον εμψυχώσει στις δύσκολες στιγμές.