Ο Ελληνας «μαέστρος» πίσω από τη νέα βασίλισσα του Γουίμπλεντον (pics+vids)

Ο αναλυτής της Ριμπάκινα, Ακης Ιωσηφίδης, μιλάει αποκλειστικά στο «10» για τον θρίαμβο της 23χρονης στο βρετανικό Grand Slam.

«Πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια έξυπνη γυναίκα» λέει ο θυμόσοφος λαός. Όταν μιλάμε για γυναικείο τένις; «Πίσω από μια πετυχημένη τενίστρια κρύβεται ένας έξυπνος και ικανός αναλυτής». Στην περίπτωση της νέας βασίλισσας του Γουίμπλεντον;

Ο Ελληνοκύπριος Άκης Ιωσηφίδης. Ο άνθρωπος που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον θρίαμβο της Ελενα Ριμπάκινα στα γήπεδα του All England Lawn Tennis and Croquet Club και βοήθησε την τενίστρια από το Καζακστάν να γράψει ιστορία.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» από τη Βραζιλία: «Ελληνική ομάδα θέλει τον Ντιέγκο»

Ο αναλυτής που έδωσε στην 23χρονη όλα τα εφόδια που χρειαζόταν για να βγάλει νοκ – άουτ τις αντιπάλους της και να φτάσει στην κατάκτηση εντός Grand Slam για πρώτη φορά στην καριέρα της, χάνοντας μάλιστα μόλις δύο σετ σε 7 αναμετρήσεις. Ο «μαέστρος» του παγκοσμίου τένις, που κατακτά τον κόσμο με τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες του.

Κόκο Βαντεβέγκε, Μπιάνκα Αντρεέσκου, Κικβέν Ζενγκ, Πέτρα Μάρτιτς, Αιλα Τομγιάνοβιτς, Σιμόνα Χάλεπ και Ονς Τζαμπέρ. Τα «θύματα» της Ριμπάκινα στον δρόμο για το βαρύτιμο τρόπαιο. Μια – μια υποκλίθηκαν στην 23χρονη και στην τακτική, που διαμόρφωσε ο προπονητής της, Στέφανο Βουκόφ, σε συνεργασία με τον Ελληνοκύπριο, Άκη Ιωσηφίδη.

Ο Ακης Ιωσηφίδης με τον προπονητή της Ριμπάκινα, Στέφαν Βουκόφ στο Qatar Open.

Ενας άνθρωπος που λατρεύει το τένις και συνδυάζει την αγάπη του για το άθλημα με τους αριθμούς, δημιουργώντας τη δική του μελωδία. Μια «παρτιτούρα» με νότες… αναλύσεων, που ζωντανεύουν στο κορτ, μέσα από τις παίκτριές του. Τη δεδομένη στιγμή μέσα από την Ελενα Ριμπάκινα. «Τα καθαρά μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών», είχε πει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Στην προκειμένη περίπτωση; Η ανάλυση των αγώνων είναι η τενιστική ποίηση του Ακη Ιωσηφίδη. Το πρόσωπο – κλειδί πίσω από τη σπουδαία επιτυχία της 23χρονης. Ο Ελληνοκύπριος, που βρίσκεται στην ελίτ του παγκοσμίου τένις και ζει μοναδικές στιγμές, όντας δίπλα σε κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως η Ελενα.

Μια κορυφαία συνεργασία, που οδήγησε την Ριμπάκινα στην κατάκτηση του Γουίμπλεντον. Η πορεία του Ελληνοκύπριου στον χώρο άλλωστε αποτελούσε από την αρχή εγγύηση για την επιτυχία της τενίστριας από το Καζακστάν. Ο Άκης Ιωσηφίδης τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει με σπουδαία ονόματα του παγκοσμίου τένις, όπως είναι οι Αντζελίκ Κέρμπερ, Αρίνα Σαμπαλένκα, Σοράνα Κιρστέα, Λόιντ Χάρις και Νικολόζ Μπασιλασβίλι, ενώ είχε συνεργαστεί επίσης με τις εθνικές ομάδες Καζακστάν και Ουκρανίας. Οι Tennis Advisors έχουν παρουσία και στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αφού συνεργάζονται επίσης με δύο κορίτσια που έχουν πρωταγωνιστήσει φέτος στα Γκραν Σλαμς των Juniors.

Ο Ακης Ιωσηφίδης όταν συνεργαζόταν με την Σοράνα Κιρστέα. Στο box της Ρουμάνας με τον ατζέντη της, Ενρίκ Μολίνα και τον πρώην προπονητής της, Αντριάν Κρουσιάτ.

Ο Ακης Ιωσηφίδης μίλησε στο «10» για τη συνεργασία του με την Ελενα Ριμπάκινα και μας αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας της 23χρονης τενίστριας. Μια συνεργασία που έδωσε στην τενίστρια από τον Καζακστάν την ώθηση που χρειαζόταν για να φτάσει στην κορυφή. Να γίνει η πρώτη τενίστρια από τη χώρα της που κατακτά τίτλο Grand Slam.

«Δυνατό σερβίς, ανίκητο φόρχαντ»

«Η Έλενα είχε πάντα τα χαρακτηριστικά να πρωταγωνιστήσει στις γρήγορες επιφάνειες. Το γρασίδι και δη το Γουίμπλεντον ήταν πάντα ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για διάκριση.  Ωστόσο, η προετοιμασία της δεν ήταν η ιδανικότερη. Επιπρόσθετα η αρχική κλήρωση την έφερνε αντιμέτωπη με την πολύ φορμαρισμένη Σουάι Ζέγκ. Η αποχώρηση της Κις όμως και η τοποθέτηση της Ζενγκ στη θέση της (όντας η αμέσως επόμενη βαθμολογούμενη), άλλαξε τις ισορροπίες αλλά και τις πιθανότητες της Ριμπάκινα στους πρώτους γύρους.

Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για διακρίσεις στα μεγάλα τουρνουά για την Έλενα, ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπη με δυνατές αντιπάλους κατά τον 3ο, 4ο και προημιτελικά αντίστοιχα (σ.σ Αρίνα Σαμπαλένκα, Σιμόνα Χάλεπ και Νάστια Παβλιουτσένκοβα). Γνωρίζαμε ότι δεν ήταν μακριά από το να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει και να πάει μακριά σε μια μεγάλη διοργάνωση. Το 2022 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα άτυχη στο Αυστραλιανό όπεν, όταν υποχρεούμενη να αποσυρθεί στο 2ο γύρο με πρόβλημα blister (φουσκάλες).

Γνωρίζαμε ότι ακόμα και με κάποια μικροπροβλήματα είχαμε πολλές πιθανότητες διάκρισης στο Γουίμπλεντον, ιδιαίτερα μετά την ήττα της Ιγκα Σβίατεκ. Οι επόμενες τενίστριες ήταν μέσα στις δυνατότητες της Έλενας. Η Ριμπάκινα είχε το σερβίς της σαν μεγάλο της σύμμαχο, αλλά και το φορχαντ έμοιαζε ανίκητο στις κρίσιμες στιγμές. Για μένα παράσταση νίκης ήταν η εμφατική νίκη επί της Σιμόνα Χάλεπ, από την οποία είχαμε δύο οδυνηρές ήττες στο US Open 2021, αλλά και στον τελικό του Dubai το 2020», ανέφερε αρχικά για τη σπουδαία πορεία της 23χρονης και την κατάκτηση του Γουίμπλεντον.

«Μπορεί να γίνει Νο.1, ευγενική και χαμηλών τόνων»

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί η Ελενα να γίνει το επόμενο Νο.1, δήλωσε σίγουρος για την επιτυχία της 23χρονης: «Σίγουρα η Έλενα έχει το πακέτο να φτάσει μέχρι και την κορυφή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να περιμένει, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις αλλαγές στο θέμα της βαθμολόγησης, παρέμεινε στο Νο.23 αντί να αναρριχηθεί στο Νο.6, όπως θα συνέβαινε εάν έπαιρνε βαθμούς για την κατάκτηση του Γουίμπλεντον. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καινούρια δεδομένα και την αναμενόμενη πίεση που θα εξασκήσουν τα ΜΜΕ, αλλά και οι χορηγοί, που θα πιέζουν για επιτυχίες, διακρίσεις και τίτλους».

Ο Ακης Ιωσηφίδης βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της Ελενα Ριμπάκινα και είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τον προπονητή της 23χρονης, Στέφαν Βουκόφ. Μια τενίστρια που συγκίνησε τους πάντες, όταν αναφέρθηκε στους γονείς της, μετά την κατάκτηση του τίτλου. Η μητέρα της και ο πατέρας της δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις αναμετρήσεις της στο βρετανικό Grand Slam, καθώς ζουν στη Μόσχα και δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω των περιορισμών, να βρεθούν στο All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Μια πολύ ευγενική τενίστρια, που έχει κερδίσει την αγάπη των θεατών με τις on court επιδόσεις της, αλλά και με τη συμπεριφορά της εκτός γηπέδων. Πως είναι ως άνθρωπος η Ελενα; Ο Ακης μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα την 23χρονη τενίστρια.

«Η συνεργασία της ομάδας μου (The Tennis Advisors) είναι πρωτίστως βασισμένη στην σχέση που έχουμε με τον προπονητή της Ελενα, Στέφαν Βουκόφ. Ωστόσο έχουμε βρεθεί και συζητήσει αρκετές φορές με την Ριμπάκινα, με αποκορύφωμα το πρόσφατο Ρολάν Γκαρός αλλά και το τουρνουά Μάστερς στη Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευγενικό κορίτσι, ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, κάτι που ήδη άρχισε να παρατηρεί ο τενιστικός κόσμος.

Στο φετινό Ρολάν Γκαρός. Ο Ακης στο box της Ριμπάκινα, με τον προπονητή της, Στέφαν Βουκόφ και τον Στέφαν Ντούελ, έναν από τους καλύτερους φυσικοθεραπευτής στον κόσμο

Περιορισμοί και ο… ιδιαίτερος Νικ Κύργιος

Το φετινό Γουίμπλεντον ήταν ιδιαίτερο, καθώς δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής οι τενίστες και οι τενίστριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο «μαέστρος» του τένις, που έχει ζήσει δεκάδες τουρνουά, ρωτήθηκε για τη φετινή διοργάνωση, τους περιορισμούς των Βρετανών και τελικά τη μη βαθμολόγηση των αθλητών που έλαβαν μέρος ως «αντίποινα» από τις ATP και WTA.

«Ηταν ένα τουρνουά που στιγματίστηκε από την απουσία των Ρώσσων και Λευκορώσων αθλητών, μετά τις αλυσιδωτές εξελίξεις που είχε επιφέρει και στον αθλητισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι απόψεις είναι διφορούμενες για την απόφαση του AELTC αλλά και την «απάντηση» των οργανισμών ATP και WTA οι οποίοι επέλεξαν να μην δώσουν βαθμούς στο φετινό τουρνουά. Οι απουσίες όπως Μεντβέντεβ, Ρούμπλεφ, Χατσάνοφ, Σαμπαλένκα, Αζαρένκα, Κασάτκινα και Κουντερμετόβα ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή, κάτι που προφανώς επηρέασε και την ποιότητα του τουρνουά».

Η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει και στο ταμπλό των ανδρών. Εκεί όπου ο Νικ Κύργιος έκλεψε την παράσταση, παρότι στο τέλος δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο να κατακτά τελικά το βαρύτιμο τρόπαιο.

«Η παρουσία του Νικ Κύργιου στον τελικό αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Ο Νικ είναι ένα τεράστιο ταλέντο. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν αποδεικνύεται αντάξιος των προσδοκιών. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μια επιλογή. Οπότε, δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένουμε αλλαγή, ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία και μετά».

«Στέφανος και Μαρία θα πρωταγωνιστήσουν στην Αμερική»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη αποτελούν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τένις. Εβαλαν το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων και γέμισαν τα tennis clubs μικρούς και μεγάλους. Είναι ικανοί όμως για το επόμενο βήμα; Ο Ακης μίλησε για τους δύο συμπατριώτες μας και δήλωσε σίγουρός ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο US swing.

«Νομίζω ότι το ταλέντο του Στέφανου Τσιτσιπά είναι αδιαμφισβήτητο. Θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο και οι μεγάλες επιτυχίες θα έρθουν. Η Μαρία Σάκκαρη είναι ιδιαίτερα μαχητική και μόνο συγχαρητήρια μπορεί να τις αξίζουν για τα όσα έχει καταφέρει. Είναι ικανή να διεκδικήσει τίτλους, φτάνει να διατηρήσει το πνευματικό κομμάτι σε ψηλό επίπεδο. Τενιστικά δεν υστερεί από τις υπόλοιπες αθλήτριες τις πρώτης δεκάδας. Πολύ πιθανόν να δούμε και τους δύο Έλληνες αθλητές να πρωταγωνιστούν στις σκληρές επιφάνειες του US swing, καθώς θεωρώ ότι αρέσκονται ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες».

Ο δρόμος της επιτυχίας

Η σωστή ανάλυση δεδομένων και η κατάρτιση νικηφόρας στρατηγικής είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του Άκη Ιωσηφίδη και των Tennis Advisors, που βρίσκονται αισίως στην 9η χρονιά τους. «Τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος και σίγουρα αρκετές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο λαμπερά και όμορφα. Ωστόσο είναι το επάγγελμα που επιλέξαμε και οι κανόνες κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα σκληροί», ανέφερε αρχικά ο Ακης και στη συνέχεια μας ανέλυσε τον τρόπο που βγάζει τις στρατηγικές και οδηγεί τους τενίστες και τις τενίστριες σε επιτυχίες.

«Η εταιρεία μας εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ονομάζεται «The Tennis Intelligence Cycle» η οποία αποτελείται από 12 στάδια. Τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατή η εκτέλεση όλων των σταδιών, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φυσική μας παρουσία σε τουρνουά μας το επιτρέπει. Η διαδικασία αυτή αρχίζει από την καταγραφή δεδομένων για τον αθλητή μας, τον αντίπαλο, η προσαρμογή στην προπόνηση και ο έλεγχος και διόρθωση των δεδομένων με βάση καινούρια στοιχεία που παίρνουμε από τις προπονήσεις.

Στη συνέχεια πραγματοποιούνται οι συγκρίσεις δεδομένων μεταξύ των δύο παικτών, ούτως ώστε να εντοπισθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και των δύο παικτών. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με την ετοιμασία και επικοινωνία των δεδομένων της στρατηγικής. Το briefing πριν τον αγώνα, η υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αγώνα ειδικά στο WTA όπου το coaching επιτρέπεται με συγκεκριμένο τρόπο και στην συνέχεια η καταγραφή του αγώνα και η επανάληψη της διαδικασία αν ο αθλητής μας έχει κερδίσει τον αγώνα. Σε περίπτωση που χάσει, δίνεται μια μικρή σύνοψη μαζί με τα δεδομένα, για τους λόγους που ήρθε η ήττα. Και φυσικά αυτά τα στοιχεία μεταφέρονται πάντα στην προπόνηση, με στόχο πάντα τη βελτίωση του αθλητή για τη συνέχεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από