Η σοκαριστική ήττα από τον Χόλγκερ Ρουν στο Ρολάν Γκαρός «φούντωσε» ξανά την κουβέντα για το εάν θα πρέπει ο Στέφανος να… απογαλακτιστεί από τον Απόστολο και να αλλάξει προπονητή. Το «πείραμα» με τον Τόμας Ενκβιστ, η κριτική, η γκρίνια και η πραγματικότητα…
Δευτέρα 30 Μαΐου. Ωρα 18:15. Μετά από 3 ώρες και 1 λεπτό σκληρής μάχης, ο Χόλγκερ Ρουν σηκώνει τα χέρια του και πανηγυρίζει στο «Philippe Chatrier» τη νίκη του απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά και την πρόκριση στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός. Λίγα λεπτά αργότερα αρχίζουν να εμφανίζονται στα social media οι… γνωστές αναρτήσεις ότι ο Ελληνας τενίστας αποδείχθηκε «λίγος» και για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να πάει μακριά σε μια μεγάλη διοργάνωση. Δεν αξίζει να βρίσκεται στο top-5 της παγκόσμιας κατάταξης και κυρίως πρέπει να αλλάξει προπονητή, για να δει μια… άσπρη μέρα.
Αυτό ήταν το… ζουμί των αναρτήσεων, τις οποίες βλέπουμε σχεδόν copy paste μετά από κάθε ήττα του Στέφανου Τσιτσιπά. Κυρίως στα Grand Slam τα οποία παρακολουθεί και ο περισσότερος κόσμος. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά σε καμία περίπτωση ο 23χρονος δεν αξίζει όσα γράφονται γι’ αυτόν στα social media, μετά από ήττες. Αυτό που γίνεται είναι πέρα ως πέρα άδικο για την προσπάθεια που κάνει στο κορτ. Για τις χιλιάδες ώρες που έχει δουλέψει για να φτάσει στο top-5 του κόσμου. Για τον ίδιο ως αθλητή, αλλά και ως άνθρωπο. Ενας άνθρωπος που δεν έχει μάθει να τα παρατάει. Έναν αθλητή που δεν του χαρίστηκε τίποτα. Με την αξία του και τη δουλειά του έχει φτάσει έως εδώ. Αδικο ακόμα και για τον πατέρα του και προπονητή του, Απόστολο Τσιτσιπά.
Πρέπει να αλλάξει προπονητή ο Στέφανος; Για τις αποτυχίες του Ελληνα τενίστα ευθύνεται ο Απόστολος; Γιατί χωρίς αμφιβολία πρόκειται για αποτυχία όταν δεν μπορεί να κερδίσει τον Χόλγκερ Ρουν, Νο. 40 στην παγκόσμια κατάταξη. Αναμφίβολα πρόκειται για αποτυχία όταν η Θεά τύχη του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο και τον φέρνει στην αντίθετη πλευρά από τους Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Αλκαράθ και Ζβέρεφ. Τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Τους τέσσερις με τους οποίους υποτίθεται ότι θα διεκδικούσε το βαρύτιμο τρόπαιο.
Ενας δρόμος στρωμένος με… ροδοπέταλα, αλλά δεν κατάφερε να τον διαβεί. Το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό του Ρολάν Γκαρός για δεύτερη σερί χρονιά εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος γνώρισε έναν σοκαριστικό αποκλεισμό από τον Ρουν. Για την αποτυχία του 23χρονου τενίστα ευθύνεται λοιπόν ο Απόστολος; Πρέπει να αλλάξει προπονητή ο συμπατριώτης μας; Να… απογαλακτιστεί τενιστικά από τον πατέρα του; Να βρει έναν άλλον προπονητή; Ο Απόστολος ξαφνικά δεν κάνει για το κορυφαίο επίπεδο; Στις αποτυχίες η κριτική, η γκρίνια και η μουρμούρα επισκιάζουν όλα όσα έχουν πετύχει μαζί ο Στέφανος και ο Απόστολος. Μαζί δεν έφεραν επιτυχίες; Μαζί δεν κατέκτησαν τίτλους;
Πιθανότατα πολλοί να μην το γνωρίζουν, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου ο Στέφανος άλλαξε προπονητή. Μετά το Αυστραλιανό Οπεν ο Απόστολος σταμάτησε να ακολουθεί τον Ελληνα τενίστα, ο οποίος για κάποιο διάστημα είχε στο πλευρό του τον Τόμας Ενκβιστ. Τον Σουηδό, που είχε βρεθεί μέχρι το Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης (15/11/1999) και είχε κατακτήσει το Αυστραλιανό Οπεν το 1999. Έναν από τους θρύλους του αθλήματος.
Ο Σκανδιναβός προπονητής προστέθηκε στο τιμ του Στέφανου μετά το Αυστραλιανό Οπεν με τη συμφωνία των δύο ανδρών να είναι μέχρι την αρχή της χωμάτινης σεζόν. Μέχρι τα μέσα Απριλίου. Μαζί δούλεψαν σε πέντε τουρνουά. Σε Ρότερνταμ, Μασσαλία, Ακαπούλκο, Indian Wells και Μαϊάμι. Τι έκαναν; Τελικό στο Ρότερνταμ, ο 23χρονος ηττήθηκε από τον Φέλιξ Οζιέ Αλιασίμ. Βρεθηκε στον τελικό, αλλά απέτυχε να κατακτήσει το τρόπαιο.
Σοκαριστική ήττα στα προημιτελικά της Μασσαλίας από τον Σαφιουλίν. Ηττα στον ημιτελικό του τουρνουά του Ακαπούλκο από τον Νόρι. Ηττα στον τρίτο γύρο του Indian Wells από τον Μπρουκσμπάι. Ηττα στους «16» από τον Αλκαράθ στο Μαϊάμι. Σας ακούγεται πετυχημένη η συνεργασία τους; Μάλλον όχι. Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν ξανά λίγο πριν την έναρξη της χωμάτινης σεζόν. Μίλησαν και αποφάσισαν ότι δεν… τραβάει, με τον Τόμας να αποχωρεί από το προπονητικό τιμ του Στέφανου και τον Απόστολο να επιστρέφει.
Για τη μέτρια έως απογοητευτική πορεία του Ελληνα τενίστα έφταιγε ο Απόστολος; Πώς; Δεν βρισκόταν καν μαζί του. Δεν άλλαξε προπονητή; Ναι. Πέτυχε; Όχι. Στο τένις δεν παίζει ρόλο μόνο ο προπονητής. Όπως είχε γράψει ο Αντρέ Αγκάσι στην αυτοβιογραφία του, το τένις είναι το πιο μοναχικό άθλημα στον κόσμο. Βυθίζεσαι στις σκέψεις σου. Βυθίζεσαι στα συναισθήματά σου. Δεν… βλέπεις τους θεατές, δεν νιώθεις. Μόνο παίζεις. Μόνο βλέπεις το μπαλάκι. Ο ένας απέναντι στον άλλον. Χωρίς καμία αμφιβολία το πιο μοναχικό άθλημα.
Ο Στέφανος έφτασε μέχρι εδώ με τον Απόστολο. Μαζί του άγγιξε πέρσι το τρόπαιο στο Ρολάν Γκαρός. Μαζί του έχει κατακτήσει 9 τίτλους σε επίπεδο ATP και 6 σε χαμηλότερο επίπεδο. Μόλις επέστρεψε φέτος ο Απόστολος, μετά το αποτυχημένο αμερικάνικο swing, ο συμπατριώτης μας πήρε τίτλο. Εκανε το back to back στο Masters του Μόντε Κάρλο. Μαζί κατάφεραν να γράψουν ιστορία και να βάλουν το τένις στα σπίτια όλων των Ελληνων.
Μαζί θα φτάσουν στο επόμενο επίπεδο. Οι αποτυχίες δεν ρίχνουν σε καμία περίπτωση το ηθικό του Στέφανου. Ισα, ίσα. Όπως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια, τον κάνουν ακόμα πιο δυνατό. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα για τον συμπατριώτη μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι μόλις 23 ετών. Εχει μπροστά του σχεδόν άλλα 15 χρόνια τένις. Αλλα 15 χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Είναι δεδομένο ότι θα φτάσει στο Νο.1. Αργά ή γρήγορα.
Δεν έχει σημασία το πότε. Σημασία έχει ότι κατάφερε να βάλει το τένις στο κάδρο του ελληνικού αθλητισμού. Εκανε τους Ελληνες να αγαπήσουν το τένις και να ασχοληθούν με το άθλημα. Να μάθουν το forehand, το backhand. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα μικρά παιδιά της χώρας. Για εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ ο Απόστολος είναι πλέον – και δικαίως – ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο.