Αποκλειστικό: Κραυγή αγωνίας από τον Μαρτσένκο – «Σώστε τα παιδιά μας» (vids)

Αποκλειστικό: Κραυγή αγωνίας από τον Μαρτσένκο – «Σώστε τα παιδιά μας» (vids)

Το Νο.1 του ουκρανικού τένις και πρώην Νο.49 στον κόσμο, Ιλία Μαρτσένκο, μιλάει αποκλειστικά στο «10» και ζητάει βοήθεια για να σωθούν τα παιδιά από τον εφιάλτη του πολέμου – Η πρωτοβουλία για τους μικρούς τενίστες της Ουκρανίας, η συγκλονιστική ιστορία του 34χρονου, που έφυγε από την πατρίδα του κρατώντας μόνο δύο βαλίτσες και η προτροπή του για αυστηρότερες κυρώσεις στους Ρώσους.

Η λαίλαπα του πολέμου έχει σαρώσει τα πάντα στην Ουκρανία και όσοι έχουν μείνει πίσω προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.

Τα τρόφιμα λιγοστεύουν, όπως και το πόσιμο νερό, ενώ οι καθημερινοί βομβαρδισμοί αναγκάζουν τους κατοίκους της εμπόλεμης ζώνης να βρίσκονται συνεχώς στα καταφύγια. Το ένστικτο της επιβίωσης έχει αφήσει όλα τα υπόλοιπα σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι απόλυτα λογικό, με τον αθλητισμό και τις τέχνες να δέχονται ισχυρό πλήγμα. Ειδικά όσον αφορά στα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πλέον μπορούν να αθληθούν και αδυνατούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες που έκαναν πριν τη ρωσική εισβολή.

Οσοι Ουκρανοί αθλητές βρίσκονται εκτός χώρας προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά, προκειμένου να μην χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Μια γενιά που είχε όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες, αλλά βλέπει τον πόλεμο που κήρυξε στην πατρίδα τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστρέφει τα πάντα στην περιοχή τους. Να τους «κλέβει» το χαμόγελο και να τα όνειρά τους να διαλύονται σαν χάρτινος πύργος. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό και μεγάλη στεναχώρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά στους Ουκρανούς, που βλέπουν την πατρίδα τους να ισοπεδώνεται από τους Ρώσους.

Εικόνες… αποκάλυψης, με τους Ουκρανούς αθλητές να εκπέμπουν «SOS» και να ζητούν από τον υπόλοιπο πλανήτη να βοηθήσει τους συμπατριώτες τους και ειδικά τα μικρά παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιλία Μαρτσένκο, που είναι το Νο.1 του ουκρανικού τένις και στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι το Νο. 49 της παγκόσμιας κατάταξης. Μέσα στο 2022 έχει δώσει 8 παιχνίδια έχοντας 4 νίκες και 4 ήττες, ενώ φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας κερδίσει 10 τίτλους στην καριέρα τους.

Ο Μαρτσένκο με ένα συγκλονιστικό μήνυμα στο youtube ξεκίνησε μια προσπάθεια για να σώσει το μέλλον του ουκρανικού τένις. Ο 34χρονος στο βίντεο που ανέβασε πριν από λίγες ώρες, ζήτησε από τις ακαδημίες σε Ευρώπη, Αμερική, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη, να προσφέρουν στέγη, φαγητό και εκπαίδευση στα μικρά παιδιά, που έπαιζαν τένις στην Ουκρανία, αλλά τα όνειρά τους καταστράφηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, με τον Ιλία να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ομοσπονδία της χώρας και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την επόμενη ημέρα του ουκρανικού τένις. Μια αγωνιώδης προσπάθεια, με τον 34χρονο τενίστα να ζητάει βοήθεια για να καταφέρει να στηρίξει τα μικρά παιδιά της πατρίδας του, που λατρεύουν το τένις και ονειρεύονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το άθλημα.

To10.gr συνομίλησε με τον 34χρονο, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική και πριν από λίγες ημέρες έλαβε μέρος στα προκριματικά του Indian Wells. Ο Μαρτσένκο κέρδισε στον πρώτο γύρο τον Μάρκο Τσεκινάτο με 2-0 σετ, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον Τόμας Μασάχ με 2-1 και δεν κατάφερε να βρεθεί στο κυρίως ταμπλό της 1000άρας διοργάνωσης.

Ο Ιλία μιλώντας αποκλειστικά στο «10» αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει μέσω του youtube και κάλεσε όσες ακαδημίες στην Ελλάδα μπορούν να στηρίξουν και να βοηθήσουν το έργο του. «Υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρθηκαν και επικοινώνησαν μαζί μου. Όμως, το κανάλι μου δεν έχει πολύ μεγάλη απήχηση. Είναι σχετικά καινούριο. Ανέβασα το βίντεο την Παρασκευή. Ευελπιστώ να υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή και όσοι μπορούν να μας βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ουκρανία που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα και θα χαιρόμασταν πολύ εάν βρίσκαμε ακαδημίες για να φιλοξενήσουν τα παιδιά, που θέλουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να παίξουν επαγγελματικά τένις».

Ο Μαρτσένκο μπορεί να μην βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά ήταν από τους πρώτους που είχαν βιώσει τον ξεριζωμό το 2014, όταν αναγκάστηκε να φύγει από το Ντόνετσκ. Εφυγε από την πατρίδα του έχοντας μαζί του μόλις δύο βαλίτσες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εφυγα με δύο βαλίτσες στα χέρια, όπως όταν έφευγα όταν πήγαινα να παίξω σε 1-2 τουρνουά. Μόνο που τότε έφευγα για πάντα», έχει αναφέρει σε ένα από τα πολλά βίντεο που έχει ανεβάσει στο προφίλ του στο Youtube. Ο 34χρονος μιλώντας στο «10» για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Οπως είχε πει στο «10» πριν από λίγες ημέρες και ο έτερος Ουκρανός τενίστας, Σεργκέι Στακόφσκι.

«Χρειαζόμαστε στρατιωτική βοήθεια, ειδικά όσον αφορά στον εναέριο χώρο μας. Πρέπει να μας βοηθήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιλία και ευχαρίστησε την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα για την μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν στους συμπατριώτες του: «Η Ευρώπη μας βοηθάει πολύ και αυτό είναι σπουδαίο. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμβαίνει αυτό. Ολοι πρέπει να βοηθήσουν. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν και η αλήθεια βλέπω αρκετούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσφέρουν. Μερικές φορές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε.

Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στον αθλητισμό, με πολλές ομοσπονδίες να αποβάλλουν από τις διοργανώσεις τους τις ρώσικες και τις λευκόρωσικες ομάδες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία τένις απέβαλλε τις δύο χώρες από το Davis Cup και το Fed Cup, αλλά οι τενίστες και οι τενίστριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία συνεχίζουν να αγωνίζονται στις διοργανώσεις των ATP και WTA, χωρίς όμως να έχουν δίπλα τη σημαία της χώρας τους. Μια απόφαση που προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις από τους Ουκρανούς, με πολλούς τις τελευταίες ημέρες να ζητούν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο Ιλία τοποθετήθηκε επί του θέματος, με τον 34χρονο να τονίζει ότι θα έπρεπε οι Ρώσοι να αποβληθούν από παντού, ως ένα μέτρο πίεσης, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Ως τενίστας που έχει πολλούς Ρώσους φίλους στο tour και μάλιστα για πολλά χρόνια, χαίρομαι που αγωνίζονται χωρίς σημαία. Αλλά ως Ουκρανός φυσικά θέλω περισσότερα. Είναι ένας πόλεμος, οπότε πρέπει να πληγώσουμε τον εχθρό μας όσο περισσότερο μπορούμε και με όποιον τρόπο μπορούμε. Εάν αυτό βοηθήσει να σωθούν ζωές Ουκρανών και παιδιών, θα απαγόρευα όχι μόνο τους αθλητές, αλλά όλους όσους προέρχονται από τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρτσένκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ