Η Ελληνίδα τενίστρια με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή μπόρεσε να βρεθεί στο Νο.12 της παγκόσμιας κατάταξης. Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι κατάφερε να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά και έβαλε το τένις στα σπίτια των Ελλήνων.
89.52.41.23.22.12. Δεν είναι κάποιος κωδικός. Είναι η πορεία που έχει διαγράψει στα rankings τα τελευταία χρόνια η Μαρία Σάκκαρη. Από τις 31/10/2016 έως τις 20/9/2021. Στις 31 Οκτωβρίου του 2016, την τελευταία εβδομάδα που ανανεώθηκαν τα rankings για την εν λόγω σεζόν, η Ελληνίδα τενίστρια βρισκόταν στο Νο. 89 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 06/11/2017 η συμπατριώτισσά μας βρισκόταν στο Νο.52 του κόσμου. Το άστρο της είχε αρχίσει να λάμπει. Να δείχνει τις ικανότητές της. Αρχισε να ονειρεύεται. «Στόχος μου να μπω στο Τop-30», είχε δηλώσει στις 23/10/2017.
Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα είχε ευχηθεί να μπει στο Top-30. Η ευχή της δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Εννιά μήνες αργότερα, η Μαρία κατάφερε να σπάσει το φράγμα της 30άδας και να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Νο. 29 της παγκόσμιας κατάταξης (24/9/2018). Μια θέση στην οποία παρέμεινε μόλις για μία εβδομάδα, καθώς την 1/10 έπεσε στο Νο. 43 του κόσμου. Το 2018 έκλεισε με την Μαρία στο Νο. 41 της WTA.
Η πορεία της Ελληνίδας τενίστριας στο τελευταίο κομμάτι του 2018 δεν ήταν η καλύτερη και μοιραία να βρέθηκε εκτός 30άδας, αλλά το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ήταν πλέον θέμα χρόνου να εδραιωθεί στο Top-20 του κόσμου. Το 2019 η Μαρία Σάκκαρη ξεκίνησε την αναρρίχησή της στην παγκόσμια κατάταξη. Η συνεργασία της με τον Τόμι Χιλ άρχισε να αποδίδει καρπούς. Να έρχονται μεγάλες νίκες, σπουδαίες πορείες και τίτλοι. Το 2019 πήρε τον πρώτο της τίτλο σε επίπεδο WTA. Στο Μαρόκο, στο χωμάτινο τουρνουά του Ραμπάτ.
Το Νο.41 με το οποίο μπήκε στο 2019 ξανάγινε Νο. 29 στις 20/5/2019 και στις 21/10/2019 είδε για πρώτη φορά το όνομά της στο Νο.22 του κόσμου. Τίτλος, άνοδος στην παγκόσμια κατάταξη, εξαιρετικές εμφανίσεις, αποθέωση και σεβασμός από τις υπόλοιπες αθλήτριες.
Αυτό ήταν το παζλ της Σάκκαρη για το 2019, το οποίο ολοκληρώθηκε με την Μαρία στο Νο. 23 του κόσμου. Το 2020 ήταν μια περίεργη χρονιά. Η πανδημία και το εξάμηνο lockdown προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις τενίστριες. Η συμπατριώτισσά μας όμως κατάφερε να εδραιωθεί στις παρυφές της πρώτης 20άδας. Στις 24/2/2020 «χτύπησε» νέο career high, με την ανανεωμένη λίστα της WTA να την δείχνει στο Νο.20 του κόσμου. Η Μαρία έκλεισε τη χρονιά στο Νο.22. Ηξερε και ήξεραν όλοι ότι το 2021 θα είναι η χρονιά της… εκτόξευσης.
Οι σπουδαίες πορείες σε Αμπου Ντάμπι (ημιτελικά) και Μαϊάμι (ημιτελικά) τη βοήθησαν να δει για πρώτη φορά το 1 μπροστά από το όνομά της. Στις 5/4/2021 βρέθηκε στο Νο.19 του κόσμου. Στο Ρολάν Γκαρός έκανε το πρώτο μεγάλο «μπαμ». Εφτασε μέχρι τα ημιτελικά του χωμάτινου Γκραντ Σλαμ και στις 17/5/2021 βρέθηκε στο Νο.18 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ακολούθησε το US Open. Ημιτελικά και νέα άνοδος. Στις 13/9/2021 βρέθηκε στο Νο. 13 της WTA και χθες, λόγω των βαθμών που αφαιρέθηκαν από την Σιμόνα Χάλεπ, βρέθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Νο.12 του κόσμου. Δύο θέσεις μακριά από τα Top-10, το οποίο είχε θέσει ως μεγάλο της στόχο πριν την έναρξη της σεζόν. «Μου αρέσει να θέτω στόχους και πάντα θέτω υψηλούς στόχους για τον εαυτό μου. Δεν θέλω να πω κάποιο αριθμό, αν και σίγουρα θα ήθελα να μπω στο Top 10. Θέλω απλά να είμαι υγιής και να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η Μαρία βρίσκεται πλέον πιο κοντά στο Top-10 από ποτέ. Δύο… βήματα πριν την κορυφαία δεκάδα του παγκοσμίου τένις. Αυτή την εβδομάδα αγωνίζεται στο τουρνουά της Οστράβα. Εάν καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο θα βρεθεί σίγουρα στο Top-10.
«Πηγαίνω προς τα εκεί που θέλω, πλησιάζω τους στόχους μου, κάνοντας τον εαυτό μου να πιστεύω ότι ανήκω εδώ. Αυτή τη σεζόν απέδειξα στον εαυτό μου ότι μπορώ να είμαι μια από τις καλύτερες παίκτριες στον κόσμο. Πνευματικά βελτιώθηκα πολύ. Η ηλικία, φυσικά, κάνει τη διαφορά, αλλά δουλεύω σε αυτόν τον τομέα περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες η Μαρία Σάκκαρη.
Η Ελληνίδα τενίστρια δεν έχει το ταλέντο που έχουν άλλες τενίστριες. Ούτε το ταλέντο που έχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το ξέρει και η ίδια. Το είχε πει άλλωστε σε συνέντευξή της. Εχει όμως περισσότερο πάθος γι’ αυτό που κάνει από οποιαδήποτε άλλη στο tour. Δουλεύει πολύ. Δουλεύει σκληρά και δικαιώνεται για την υπομονή και την επιμονή της. Οι κόποι της ανταμείβονται και πλέον χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της κορυφαίας 10άδας.
«Άργησα να μπω στο tour, δεν ήμουν καλή junior. Δεν ήμουν σταρ όταν ήμουν 18 ή 19 ετών. Έπρεπε να δουλέψω και να θυσιάσω πολλά στη ζωή μου. Τώρα, όμως, ανταμείβομαι και είμαι πολύ χαρούμενη που στα 26 μου μπορώ να έχω αυτά τα αποτελέσματα», είχε πει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα τενίστρια. Η Μαρία απέδειξε στον εαυτό της, αλλά και σε όλους μας, ότι με σκληρή δουλειά, πάθος, πίστη και αφοσίωση όλα μπορούν να συμβούν.
Η Ελληνίδα τενίστρια έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη για την πορεία της. Όπως και η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Αγγελική και Μαρία έγιναν το πρώτο ζευγάρι μητέρα/κόρη που έφτασαν και οι δύο στο Top 50 της WTA.
Μαζί με τη μητέρα της, είμαστε περήφανοι και όλοι εμείς. Ολοι οι Ελληνες. Η πορεία της Σάκκαρη είναι αξιοθαύμαστη. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Μαρίας, όμως, δεν είναι το Νο. 12. Είναι αυτό που βλέπουμε στα τένις κλαμπ όλης της χώρας. Μικρά κοριτσάκια, τα οποία έχουν ως ίνδαλμά τους την Ελληνίδα τενίστρια και θέλουν να της μοιάσουν. Η Μαρία μαζί με τον Στέφανο, έκαναν το… αδύνατο. Εβαλαν το τένις στα σπίτια όλων των Ελλήνων και έκαναν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας να ασχοληθούν με το τένις.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της. Η Μαρία αξίζει τον σεβασμό μας. Μια βαθιά υπόκλιση στην κορυφαία τενίστρια της χώρας και μια από τις καλύτερες στον κόσμο.
Αντι επιλόγου: Η Μαρία για να φτάσει εκεί που έφτασε χρειάστηκε να δουλέψει πολύ και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τα βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες από τις προπονήσεις της Ελληνίδας τενίστριας με τον γυμναστή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Βίντεο που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και δείχνουν πως κατάφερε να γίνει ένα… θηρίο, που κατασπαράζει τις αντιπάλους της.