Λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη εμφάνιση στο Ρολάν Γκαρός η ελληνίδα τενίστρια μιλάει στα «ΝΕΑ» για την πορεία της στο γαλλικό όπεν, τι θα άλλαζε στον ημιτελικό με την Κρεϊτσίκοβα και δίνει ραντεβού στο Γουίμπλεντον για το οποίο προπονείται εντατικά σε γρασίδι
Ηταν η πλέον ευχάριστη έκπληξη στο Ρολάν Γκαρός. Με θεαματική εμφάνιση και απόδοση που μονομιάς την έβαλε στην κουβέντα όλων των φίλων του τένις. Οχι στην Ελλάδα. Αλλά στον πλανήτη ολάκερο. Διότι το Roland Garros είναι σαν το… γκραν πρι του Μονακό ή σαν ένα… παγκόσμιο Κύπελλο του τένις! Τέτοια δυναμική έχει. Οπως η Μαρία Σάκκαρη. Που σήκωσε σκόνη με τις επιτυχίες της. Οι αντίπαλοι την έφαγαν. Οι υπόλοιποι, απλά συζητούν ακόμη και σήμερα, μία εβδομάδα μετά το Παρίσι, για τη θυελλώδη Μαρία των κορτ.
Μιλάει στα «ΝΕΑ». Με αμεσότητα. Οξυδέρκεια όπως όταν στέλνει ασύλληπτα χτυπήματα στην απέναντι πλευρά του γηπέδου. Κερδίζοντας πόντους ή αναγκάζοντας πολλούς από τους θεατές να αναρωτιούνται «τι έκανε πάλι»! Πώς νιώθει, όμως, αρκετά 24ωρα μετά; Αποφορτίστηκε;
«Θεωρώ πως ήταν ένα τουρνουά που τα έδωσα όλα. Πήγα πάρα πολύ καλά. Αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι στο τέλος υπάρχει και μια γεύση πίκρας. Το φινάλε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Να πήγαινα μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πώς όμως να μείνω εδώ; Δεν μπορεί να συμβεί αυτό στο τένις. Το άθλημά μας είναι διαφορετικό. Ο ένας αγώνας μετά τον άλλον. Η μία πρόκληση ακολουθεί την προηγούμενη. Εχω τουρνουά μπροστά μου. Το Γουίμπλεντον. Να είμαι δυνατή. Ξεπερνώ τα πάντα, έρχεται η ρουτίνα των προπονήσεων και των αγώνων».
Ποια ήταν πιο σημαντική νίκη; Εννοώ η δυσκολότερη στο τουρνουά;
«Αυτή απέναντι στη Μέρτενς. Νομίζω πως εκεί έγινε η διαφορά. Πήγα από τις 32 στις 16. Το παιχνίδι αυτό όντως ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Στο τρίτο σετ ήμουν πολύ δυνατή. Και μετά η νίκη επί της Σβιόντεκ».
Είπες μετά τον αποκλεισμό στα ημιτελικά πως ίσως να έπρεπε να ενεργήσεις αλλιώς στο ματς με την Κρεϊτσίκοβα.
«Αλήθεια είναι. Οπως και παίζει ρόλο η ψυχολογία πολλές φορές. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι περισσότερο γενναία, δηλαδή να επιτίθεμαι παραπάνω. Οχι να πρέπει να χάσει η αντίπαλος, να νικήσω εγώ με τον τρόπο μου. Θα μάθω από αυτή την ήττα. Αγχώθηκα, έπρεπε να είμαι περισσότερο επιθετική στο παιχνίδι μου. Ειδικά στους μεγάλους πόντους. Να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αρχισα να σκέφτομαι ότι βρίσκομαι μόλις έναν πόντο από τον τελικό. Υποθέτω ότι είναι το λάθος ενός πρωτοεμφανιζόμενου. Το καλό είναι ότι όταν δώσω ξανά στον εαυτό μου την ευκαιρία να είμαι σε αυτή τη θέση, τότε ξέρω ότι δεν χρειάζεται να το ξανακάνω. Θα μάθω από αυτό. Ημουν τόσο κοντά».
Μιλάμε, δηλαδή, για χαμένη ευκαιρία; Περνά κάτι τέτοιο από το μυαλό;
«Χαμένη ευκαιρία… Υπήρχαν match ball. Και πάλι όμως δεν μπορείς να μπεις σε αυτό το τριπάκι. Σε κάθε παιχνίδι έχουμε τέτοιες καταστάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά. Και εγώ πολλές φορές έχω κερδίσει αγώνες με τέτοιον τρόπο. Είναι η μορφή του τένις. Ευκαιρίες έρχονται πάντα. Ας πούμε ότι είναι από τα καλά του αθλήματος. Τα τουρνουά είναι συνεχή. Σε κάθε ραντεβού βρίσκεται και μια ευκαιρία. Εχουμε το προνόμιο να τις κυνηγάμε και πρέπει να τις αξιοποιούμε».
Επόμενος στόχος;
«Το Γουίμπλεντον. Δεν θα κάνω αγώνες μέχρι τότε. Μόνο προπόνηση στο γρασίδι».
Σε ποιο τερέν είσαι περισσότερο δυνατή;
«Στις γρήγορες επιφάνειες».
Και τα καλά σου σημεία στο παιχνίδι;
«Το σερβίς. Το πάθος. Το πείσμα. Η πίστη σε μένα και το γεγονός πως δεν τα παρατάω ποτέ».
Στο γαλλικό όπεν φαινόταν πως όσο κυλούσε ο χρόνος ενός αγώνα, τόσο καλύτερη γινόσουν. Ας πούμε ότι ανέβαζες την απόδοσή σου.
«Εχω ως όπλο και την καλή φυσική κατάσταση. Τα δυνατά χτυπήματα. Πιστεύω πως μπορώ να γυρίζω παιχνίδια».
Εχει εξελιχθεί το τένις στην Ελλάδα;
«Ως άθλημα δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό στον απόλυτο βαθμό. Εχει εξελιχθεί βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι πάρα πολύ. Τώρα γίνεται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά είναι σαφές ότι λείπει η τενιστική παιδεία στην Ελλάδα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα στον τομέα αυτόν. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Παίζουν πλέον περισσότερα παιδιά τένις στην πατρίδα μας. Το βλέπεις στους ομίλους, στα γήπεδα. Υπάρχουν ταλέντα, τα αντιλαμβάνεσαι με τον τρόπο που αγωνίζονται. Αλλά να βοηθήσουν και οι προπονητές. Να μάθουν πέντε-δέκα πράγματα παραπάνω. Να μπορούν να δώσουν στους νέους. Να επιμορφωθούν. Να πάνε έξω και να δουλέψουν καλύτερα».
Πιστεύεις ότι αν δεν πήγαινες εσύ για κάποια χρόνια στο εξωτερικό, η εξέλιξή σου δεν θα ήταν αυτή που βλέπουμε;
«Ναι, στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα είχα αυτή την εξέλιξη. Το εξωτερικό σε βοηθά σε αρκετούς τομείς, βελτιώνεσαι παντού».
Είναι ακριβό άθλημα το τένις, δηλαδή;
«Μην το αντιμετωπίζουμε έτσι. Ας πούμε ότι γίνεται από την οικογένεια μια επένδυση. Ενα παιδί δεν το στέλνεις έξω για σπουδές; Δεν έχει έξοδα, σπίτι και όλα τα υπόλοιπα; Αυτό συμβαίνει και με το τένις όταν χρειάζεται ο αθλητής ή η αθλήτρια να βγει έξω από τη χώρα του. Δεν το θεωρώ ακριβό».
Τι σημαίνει τένις για σένα;
«Οταν λέω τένις για μένα είναι πάνω από όλα η αγάπη μου. Αγαπώ αυτό που κάνω. Αυτό ήθελα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ηταν πολύ ξεκάθαρο στο μάτια μου».
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είσαι ζευγάρι με τον Στέφανο Τσιτσιπά.
«Ναι, έχουμε προκριθεί, είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον αυτό που θα γίνει στο Τόκιο. Ο Στέφανος δίνει σε όλους μας έμπνευση με τις μεγάλες επιτυχίες του».
Αν δεχθούμε ότι έχεις αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, πού πρέπει να σταθούμε;
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
«Εχω δύναμη μυαλού. Αυτή είναι, εκτιμώ, η μεγάλη διαφορά. Και τα τεχνικά χτυπήματα βέβαια, αλλά και το πολύ εγκεφαλικό παιχνίδι που κάνω. Εξετάζω τις παραμέτρους, μαθαίνω να διαβάζω τις αντιπάλους, είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες ενός αγώνα».