Τσιτσιπάς-Σάκκαρη: Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης του τένις (vids)

Τσιτσιπάς-Σάκκαρη: Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης του τένις (vids)

Ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη έκαναν αυτό που ονειρευόμασταν πριν από λίγα χρόνια εμείς οι «τρελοί» και… τρέλαναν όλη την Ελλάδα.

Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να φτάνει στον μεγάλο τελικό του Ρολάν Γκαρός και ταυτόχρονα την Μαρία Σάκκαρη στα ημιτελικά της χωμάτινης διοργάνωσης. Ο συμπατριώτης μας μάλιστα όχι μόνο έφτασε μέχρι το τέλος, αλλά «άγγιξε» το βαρύτιμο τρόπαιο, όταν προηγήθηκε με 2-0 σετ του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Σέρβος, όμως, με την εμπειρία και την κλάση του γύρισε το παιχνίδι και με επική ανατροπή έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Οσον αφορά στην Σάκκαρη, η 25χρονη έκανε τον δικό της άθλο στο Παρίσι, με την συμπατριώτισσά μας να «αγγίζει» την πρόκριση στον τελικό.

Η Μαρία είχε ματς πόιντ σε σερβίς της Μπάρμπορα Κρετσίκοβα, ενώ στη συνέχεια σέρβιρε για να πάρει την πολυπόθητη νίκη. Δεν κατάφερε, όμως, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της και μοιραία ηττήθηκε από την Τσέχα. Η Μπάρμπορα μάλιστα το Σάββατο νίκησε την Παβλιουτσένκοβα και κατέκτησε τον τίτλο στο μονό και την Κυριακή πήρε το αντίστοιχο τρόπαιο στα διπλά, έχοντας ως παρτενέρ της την συμπατριώτισσά της, Κατερίνα Σινιάκοβα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έγραψαν ιστορία στο Παρίσι και έκαναν για μια ακόμα φορά περήφανους όλους τους Ελληνες. Το πιο σημαντικό, όμως, πάνω από όλα είναι ότι με τις επιτυχίες τους έβαλαν το τένις στα σπίτια όλης της χώρας. Εκαναν trend τις λέξεις forehand, backhand, αβίαστα λάθη, άσους, σερβίς και τις υπόλοιπες ορολογίες του τένις.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια με το τένις στην Ελλάδα ασχολιόντουσαν μόνο κάποιοι λίγοι… τρελοί ή ρομαντικοί. Πάρτε όποια εκδοχή θέλετε. Μόνο το 2004 είχαν ασχοληθεί ξανά οι Ελληνες τόσο εντατικά με το τένις, λόγω της συμμετοχής της Λένας Δανιηλίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά το 2004 οι ειδήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ για το τένις και τους τενίστες μας, όπως οι Αγγελίνος και Γιακούποβιτς, ήταν από λιγοστές έως ανύπαρκτες.

Οι ακαδημίες τένις στην Ελλάδα επίσης ήταν λιγοστές. Το άθλημα στη χώμα μας βρισκόταν σε μία παρακμή. Οι τρελοί ή ρομαντικοί που ασχολούμασταν με το τένις ονειρευόμασταν κάποια στιγμή να δούμε συμπατριώτες μας να αγωνίζονται στις μεγάλες διοργανώσεις.

Απλά να παίζουν στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν είχαμε πολλές ελπίδες. Δεν είχαμε μεγάλες βλέψεις. Μέχρι που εμφανίστηκε η Μαρία Σάκκαρη. Η κόρη της σπουδαίας, Αγγελικής Κανελλοπούλου. Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά. Το 2015 άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα στο επαγγελματικό τένις. Έναν χρόνο αργότερα, άρχισε να καταγράφει τις πρώτες της συμμετοχές σε τουρνουά επιπέδου Γκραντ Σλαμ. Άρχισε η Ελλάδα να μπαίνει στο… κάδρο. Να αχνοφαίνεται η ελπίδα να αποκτήσουμε μια τενίστρια, που θα αγωνίζεται στις κορυφαίες διοργανώσεις και θα βοηθήσει να ανέβει το τένις στη χώρα μας. Το 2017 ακολούθησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το 2018 ανέβηκε ακόμα περισσότερο και πλέον είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο.

Εχει κερδίσει όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου τένις. Εχει κατακτήσει τίτλους, έχει βρεθεί σε τελικό Γκραντ Σλαμ και οι ειδικοί τον θεωρούν ότι θα είναι ο πρώτος τενίστας της νέας γενιάς που θα βρεθεί στο Νο.1 του κόσμου, όταν αποχωρήσουν οι Νόβακ Τζόκοβιτς και Ράφαελ Ναδάλ.

Το τένις απέκτησε τους δικούς του «Γκάλη και Γιαννάκη». Δύο αθλητές που μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίου να γίνει το τένις ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Το κατάφεραν για λίγες ημέρες με τις επιτυχίες που είχαν στο Ρολάν Γκαρός. Εβαλαν το άθλημα στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Εκαναν όλους να μιλούν με θαυμασμό για τα επιτεύγματά τους. Εγιναν είδωλα. Πρότυπα. Πολλά παιδιά είπαν στους γονείς τους ότι θέλουν να γίνουν σαν την Μαρία και τον Στέφανο. Να γίνουν τενίστες.

Ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη έκαναν αυτό που ονειρευόμασταν πριν από λίγα χρόνια εμείς οι «τρελοί» και… τρέλαναν όλη την Ελλάδα. Εκαναν κάτι που φάνταζε αδύνατο να γίνει. Εκαναν τη μεγαλύτερη ευχή μας πραγματικότητα: Να γιγαντωθεί το τένις στη χώρα μας. Να πάρει προβολή. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους υπόλοιπους τενίστες μας, όπως είναι η Μιχαέλα Λάκη. Όπως είναι ο Περβολαράκης και ο Καλοβελώνης.

Εάν περάσει κανείς πλέον από τα γηπεδάκια και τις ακαδημίες τένις της Αθήνας, γεμίζει η ψυχή του με τις εικόνες που αντικρίζει. Παιδάκια, έφηβοι, αλλά και ενήλικες να κρατούν στα χέρια τους ρακέτες και να παίζουν τένις. Προπονητές, όπως ο φίλος μου ο Νίκος Σιώμης, να τους δείχνουν τα βασικά του αθλήματος. Τίποτα δεν συγκρίνεται από τη χαρά που παίρνεις όταν παίζεις τένις.

Όταν σου δείχνει ο προπονητής σου πώς πρέπει να βάλεις τα χέρια και τα πόδια σου για να κάνεις σωστά τα χτυπήματα. Εστω και αν εσύ θες να παίξεις… ανορθόδοξα όπως ο Ναδάλ ή ο Μεντβέντεφ. Αυτοί είναι εκεί για να σου πουν ποιο είναι το σωστό. Στιγμές μοναδικές για εμάς που είμαστε ενήλικες. Φανταστείτε πως νιώθουν τα μικρά παιδιά, που έχουν πρότυπα τον Στέφανο και την Μαρία και θέλουν να τους μοιάσουν.

Χαμόγελα, ενθουσιασμός, γέλια. Ωραίες στιγμές, που ζουν χάρη στον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη. Αυτά τα δύο ελληνόπουλα έφεραν το τένις στην καθημερινότητά μας. Το έβαλαν στα σπίτια μας και έκαναν χιλιάδες παιδιά να ζητήσουν από τους γονείς τους να παίξουν τένις.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τις πορείες που έχουν κάνει η Μαρία και ο Στέφανος τα τελευταία χρόνια. Οι επιτυχίες τους έγιναν έμπνευση για όλους μας. Οι επιτυχίες είναι δικές τους, αλλά το κέρδος είναι για όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Μπράβο, Μαρία. Μπράβο, Στέφανε. Σας ευχαριστούμε για όλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ