Δυο καλοί φίλοι που γράφουν ιστορία στο επί κοντώ
Εκείνο το απόγευμα, στο μακρινό Κάλι της Κολομβίας, τα πόδια τριών 16χρονων έτρεμαν πάνω στο βάθρο, όπου ετοιμάζονταν να πάρουν τα μετάλλιά τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του 2015 μετά τον τελικό του επι κοντω.
Ο λόγος του… τρέμουλου ήταν το δέος που ένιωθαν από τον κύριο που θα έκανε την απονομή και άκουγε στο όνομα Σεργκέι Μπούμπκα.
Ναι ο Τσάρος των αιθέρων, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών θα περνούσε στο λαιμό εκείνων των νεαρών. Νικητής ο Μόντο Ντουπλάντις και τρίτος ο Εμμανουήλ Καραλής φυλάνε ακόμα ως κόρην οφθαλμού αυτό το μετάλλιο που είχε αγγίξει το χέρι του Μπούμπκα, με τον Σουηδό να έχει βαλθεί να τον ξεπεράσει και τον Έλληνα πρωταθλητή να αφήνει πλέον το στίγμα του στο αγώνισμα.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά οι δύο κολλητοί φίλοι ανέβηκαν και πάλι παρέα στο βάθρο αυτή τη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών (κλειστού) και ανάμεσά τους αυτή τη φορά ένας Αμερικάνος, τότε ένας Ουκρανός.
Ο Εμμανουήλ…ζόρισε το φίλο του όταν πέρασε με την πρώτη τα 5.85 και αυτός είχε ήδη ρίξει δύο φορές τη μπάλα. Φυσικά όταν πέρασε το ύψος με την 3η, όλοι υποψιάστηκαν τον νικητή.
Η φιλία τους σφυρηλατήθηκε μέσα από τους αγώνες, και δεν είναι μόνο η κοινή αγάπη τους για το επι κοντώ ή η ίδια ηλικία τους με διαφορά γέννησης μόλις 20 ημερών!
Γεννήθηκαν το 1999, ο Εμμανουάλ Καραλής στις 20 Οκτωβρίου και ο Μόντο Ντουπλάντις στις 10 Νοεμβρίου και έχουν επίσης ένα ακόμα κοινό ότι οι γονείς τους είναι από διαφορετικές χώρες.
Ο πατέρας του Εμμανουήλ, ο Χάρης – που είναι πλέον και ο προπονητής του – είναι Έλληνας και παλιός αθλητής ενώ η αγαπημένη του μητέρα Σάρα (στην οποία και αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο) είναι από την Ουγκάντα, επίσης πρώην αθλήτρια.
Ο πατέρας του Μόντο, ο Γκρέγκ που είναι και προπονητής του είναι Αμερικάνος και παλιός αθλητής ενώ η μητέρα Ελενα Σουηδέζα (επίσης τον προπονεί) και προς τιμήν της αποφάσισε και αγωνίζεται με τα χρώματα της Σουηδίας
Το 2018 στο ΣΕΦ ο Καραλής θα καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων! Με άλμα στα 5,78μ θα πάρει από τον Ντουπλάντις το ρεκόρ (5,75μ) που είχε πετύχει το 2017 στη Νέα Υόρκη.
Ο Ντουπλάντις θα απαντήσει αργότερα με Παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών και μάλιστα όταν το έκανε στο Τόρουν της Πολωνίας (το 2020) ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν εκεί (δεν πήρε μέρος στον αγώνα λόγω ενοχλήσεων) και αφου τον αγκάλιασε τον σήκωσε στα χέρια σε μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου.
Τον έχει φιλοξενήσει στην Ελλάδα και όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ πέρυσι: «Ο Μόντο είναι από άλλο ανέκδοτο. Τρομερό παιδί και φοβερός αθλητής. Κάποια στιγμή ελπίζω να τον νικήσω αλλά αν μη τι άλλο πιστεύω ότι θα γίνω ο πρώτος Ελληνας που θα περάσω τα 6 μέτρα».
Πράγματι στην Γλασκώβη τα άλματά του στα 5.95 ήταν καλά και δείχνει το έχει το εξάρι και αναμφίβολα συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των Ελλήνων επικοντιστών του χάλκινου ολυμπιονίκη μας στη Μελβούρνη Γιώργου Ρουμπάνη, του παγκόσμιο ρέκορντμαν Χρήστου Παπανικολάου, του Παγκόσμιο Πρωταθλητή στον κλειστό Κώστα Φιλιππίδη.
Το 2016, στο Παγκόσμιο Κ-20 της Πολωνίας, ο Μόντο είναι στο τρίτο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 5,45μ και ο Μανώλης είναι στην 4η θέση με 5.40. Τον Ιούλιο του 2016 ο Καραλής είναι πρωταθλητής Ευρώπης στην Τιφλίδα ενώ την ίδια χρονιά έχει πετύχει και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο σε επίπεδο παίδων.
Το 2021 ο Καραλής με 5.80 αγγίζει το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά μένει 4ος καθώς τον αφήνει εκτός ο καλός του φίλος ο Ντουπλάντις όταν αρχίζει να περνά τα ύψη μέχρι και το 6.02 που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο.
Ο Καραλής με το ασημένιο όμως στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Κωνσταντινούπολης παίρνει το πρώτο του μετάλλιο στους άνδρες σε μεγάλη διοργάνωση και πλέον τίποτε δεν τον σταματά. Και μάλιστα σε αντίθεση με τον καλό του φίλο ο Εμμανουήλ είχε να νικήσει και έναν πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο αντίπαλο την ψυχική υγεία. Έχοντας δεχτεί ατελείωτο μπούλινγκ μαζί με την αδελφή του από το σχολείο μέχρι και τους στίβους στις 19 Αυγούστου του 2022, συγκλονίζει με την ανάρτησή του:
«Έπειτα από ένα τραυματισμό, που υπέφερα, κατά τη διάρκειας της σεζόν στον κλειστό στίβο, ακολούθησαν μια σειρά από περιστατικά, που κατάφεραν να μειώσουν εντελώς το ηθικό μου.
Για πρώτη φορά φέτος έπαθα μια πλήρη κρίση πανικού, που κατά συνέπεια με έκανε να βυθιστώ σε άγχος και κατάθλιψη για αρκετό καιρό.
Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς o «κακός» Μανόλο κυριάρχησε περισσότερο.
Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και προσπάθησα να σκέφτομαι θετικά και να απολαμβάνω τους αγώνες όπως πάντα κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο.
Είμαι κουρασμένος και πλήρης εξαντλημένος. Είμαι στο τέλος της περιόδου. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση, πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να βρω πίσω το χαμόγελό μου».
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Πλέον όχι απλά το έχει ξαναβρεί αλλά τα καλύτερα έρχονται με τον φίλο του να τον περιμένει πλέον – γιατί όχι – και στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι.