Με τρία παγκόσμια ρεκόρ και ένα που χάθηκε στον... άνεμο, καθώς και εννέα νέα εθνικά ρεκόρ, γράφτηκε ο επίλογος του εφετινού Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου που διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.
Συνδιοργανωτές του πρωταθλήματος ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ τη διοργάνωση υποστήριξαν ο Δήμος Καλαμαριάς αλλά και Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Τα παγκόσμια ρεκόρ σημείωσαν η Στέλλα Σμαραγδή στο τριπλούν, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στην δισκοβολία και ο Αχιλλέας Σταματιάδης στα 400μ. Τρομερή επίδοση στα 200μ. σημείωσε ο Θανάσης Γκαβέλας (με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη), ωστόσο η επίδοση δεν θα μετρήσει ως ρεκόρ κόσμου λόγω του ευνοϊκού ανέμου που υπήρχε κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Παγκόσμια Σμαραγδή στο τριπλούν
Μπορεί να αγχώθηκε αφού το παγκόσμιο ρεκόρ δεν «βγήκε» στο πρώτο ή/και το δεύτερο άλμα, όμως η Στέλλα Σμαραγδή αποδείχθηκε συνεπής για ακόμη μία φορά με το… ραντεβού της! Ένα ραντεβού με μια παγκόσμια επίδοση, σαν κι αυτή που σημείωσε στον τελικό του τριπλούν (T47), όπου είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ, κατά 32 εκατοστά! Η Σμαραγδή, η οποία πριν τον τελικό του τριπλούν, είχε πάρει μέρος και στο μήκος, προσγειώθηκε στα 10 μέτρα 35 εκατοστά, διαλύοντας το ρεκόρ που κατείχε η ίδια από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, επίσης στη Θεσσαλονίκη, με 10.03μ. Να σημειωθεί ότι στο μήκος η Σμαραγδή κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση με καλύτερο άλμα στα 5 μέτρα 9 εκατοστά.
Back to back παγκόσμιο ρεκόρ για τον Κωνσταντινίδη
Το φράγμα των 24 μέτρων στη δισκοβολία F32 «έσπασε» ο Αθανάσιος (Σάκης) Κωνσταντινίδης στο φινάλε του πρωταθλήματος, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κόσμου. Ο αθλητής του ΛΣ. Ο Μακεδόνας έστειλε τον δίσκο να «προσγειωθεί» στα 24 μέτρα 25 εκατοστά, βελτιώνοντας κατά πολύ το δικό του ρεκόρ κόσμου (23.08μ.) από τον Μάρτιο του 2021 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κάτοχος τριών μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, άγγιξε και το ρεκόρ Ευρώπης στη σφαιροβολία F32. Είχε καλύτερη βολή στα 11.33μ. τη στιγμή που το δικό του Ευρωπαϊκό ρεκόρ είναι 11.36 από το 2022 στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Από το Μόντρεαλ και το Παρατρίαθλο, στο Παγκόσμιο ρεκόρ των 400μ.
Μόλις λίγα 24ωρα πριν είχε επιστρέψει από το Μόντρεαλ και μια σπουδαία διοργάνωση του παρατριάθλου που διεξήχθη εκεί, όπου μάλιστα κατέλαβε και την 5η θέση στην κατηγορία του (PTS3). Στην Θεσσαλονίκη αφίχθη μόλις το πρωί της Κυριακής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατάφερε να φτάσει στην επίτευξη ενός Παγκοσμίου ρεκόρ στο αγαπημένο του άθλημα: τα 400 μέτρα. Ο λόγος για τον Αχιλλέα Σταματιάδη ο οποίος κατέρριψε το ρεκόρ κόσμου στην απόσταση των 400μ. Τ43, με επίδοση 1:26.01. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκει στον ίδιο με 1:32.90 από τον Αύγουστο του 2020 στην Αθήνα. Ο Σταματιάδης, ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Πανελλήνιο, συμμετέχοντας και στη σκυταλοδρομία 4×400μ., με τους Καστελλάνους να κατακτούν την 1η θέση με 6:11.99.
Ο άνεμος τους… χάλασε το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ.
Τα τερτίπια του ανέμου χάλασαν τη γιορτή που ήταν έτοιμη να στηθεί στο Καυτανζόγλειο, αμέσως μετά την κούρσα του Νάσου Γκαβέλα (με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη) στα 200μ. Τ11. Η χαρά του απίστευτου χρόνου (22.08) έδωσε σε δευτερόλεπτα τη θέση της στη λύπη από το άκουσμα του… ανέμου που ήταν ευνοϊκός και συγκεκριμένα διπλάσιος του επιτρεπτού (>5) με αποτέλεσμα, ένα Παγκόσμιο ρεκόρ που κρατάει από το 2014 (σ.σ. Ντέιβιντ Μπράουν ΗΠΑ, 22.41) και που ήταν έτοιμο να καταρριφθεί, να παραμείνει ανέγγιχτο! Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Τόκιο, με τον Γκαραγκάνη στο πλάι του, δεν είχαν πρόβλημα να κατακτήσει την πρώτη θέση και στα 100μ. με επίδοση 10.95 (σ.σ. για πρώτη φορά φέτος κατέβασε το χρόνο του κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα), ενώ ο Γκαβέλας συμμετείχε και στο μήκος T11 σημειώνοντας επίδοση 6.15μ.
Το φινάλε των αγώνων, σημαδεύτηκε και από την επίτευξη εννέα νέων εθνικών επιδόσεων. Συνοπτικά:
Ακόντιο F55: Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης (Μέγας Αλέξανδρος 94) 26.85μ
Δίσκος F34: Γεώργιος Αγόρης (Ίωνες Χίου) 27.22μ.
800μ. Τ35: Φώτης Ντεφίδης (Κότινος) 3:54.81
5.000μ. Τ20: Παναγιώτης Εμμανουηλίδης (Διαγόρας) 18:54.72
5.000μ. Τ43: Ευάγγελος Μπαντέλας (Μυρμιδόνες) 22:44.14
Σφαίρα F32 U17: Αλέξανδρος Μαυρίκος (Ίωνες Χίου) 3.50μ.
200μ. Τ37 U20: Θεοδώρα Αποστολοπούλου (Πρωτοπόροι) 41.30
Ακόντιο F20 U20: Μαρία Κουτσουκώστα (Ελπίδα) 22.64μ.
100μ. T37 U17: Χρήστος Μιχαλόπουλος (Ιωνάς) 16.96
Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τίμησαν με την παρουσία τους ο Ιωάννης Σωσσίδης, Πρόεδρος Καυτανζογλείου Σταδίου ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, ο Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, τομεάρχης αθλητισμού της Ελληνικής Λύσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος του Ολυμπιακού Μουσείου, Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, νεολαίας και εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο ειδικός σύμβουλος για θέμα αναπηρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καστούρας, η Αρετή Μπαλτά, εθελόντια δικηγόρος για θέμα ΑμεΑ και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ο Μιλτιάδης Στοϊκός, Γραμματέας ΑμεΑ διοικούσα επιτροπή ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, ο Γεώργιος Λυσαρίδης, τέως ΓΓΑ, μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ κ.α.
Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει την Dole Hellas και προσωπικά τον Κωνσταντίνο Θερμασώνη που τις μπανάνες που διατέθηκαν σε αθλητές και εθελοντές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης καθώς και την εταιρεία Σουρωτή για τα νερά. Η κάλυψη από drone έγινε από την εταιρεία flywhoop, ενώ τη μουσική κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος επιμελήθηκε ο DJ Ανδρέας Νικάκης Team.