Κώστας Μουρίκης, Ντίνος Γενηδουνιάς και Μάριος Καπότσης μίλησαν για το ενδεχόμενο να διακοπεί η σεζόν και τόνισαν πως η ζημιά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα είναι τεράστια.
Την αναγκαιότητα συνέχισης του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών υπογράμμισαν οι Κώστας Μουρίκης, Ντίνος Γενηδουνιάς και Μάριος Καπότσης, με δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Οι τρεις διεθνείς πολίστες επισημαίνουν ότι το άθλημα σε αυτό το επίπεδο είναι μόνο κατ’ όνομα ερασιτεχνικό και «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», τόσο για τη βιωσιμότητα των σωματείων, όσο και για τις συνέπειες που θα έχει μία νέα διακοπή στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα οδηγηθούν σε αποφάσεις που δεν θα αποβούν καταστροφικές για το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Μουρίκης, για «πολύ μεγάλη ζημιά», από την οποία «δεν νομίζω ότι θα υπάρχει γυρισμός», κάνει λόγο ο Καπότσης, ενώ ο Γενηδουνιάς υπενθυμίζει ότι «… από τη στιγμή που το κράτος δεν δείχνει τη διάθεση να αποζημιώσει κάπως αυτούς τους αθλητές, μιλάμε πλέον για ξεκάθαρο πρόβλημα επιβίωσης».
Αναλυτικά οι δηλώσεις των τριών διεθνών παικτών του Ολυμπιακού:
Κώστας Μουρίκης: «Μέσα σε λίγους μήνες, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία δεδομένα επηρεάζει όλον τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αθλητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας, η θέση μου αναφορικά με το μέλλον του πρωταθλήματος της Α1 Πόλο Ανδρών είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!
Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα από το άθλημα που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε, το οποίο μπορεί να θεωρείται ερασιτεχνικό, αλλά πολλοί αθλητές και αρκετός κόσμος βιοπορίζεται από αυτό. Ενδεχόμενο νέο λουκέτο, ενώ έχει προηγηθεί η πρώτη περίοδος της καραντίνας, θα είναι καταστροφικό. Πολλοί αθλητές θα σταματήσουν την ενασχόλησή τους με το πόλο και θα αναζητήσουν διαφορετικούς επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ Ανδρών και πιστεύουμε ότι υπάρχει ο τρόπος για να συνεχιστούν κανονικά τα πρωταθλήματά μας.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε προολυμπιακή χρονιά, όπως ήταν και η περσινή, και από ενδεχόμενη διακοπή δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη η Εθνική μας ομάδα, στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα οδηγηθούν σε αποφάσεις που δεν θα αποβούν καταστροφικές για το σύνολο του Ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επιλέξαμε να υπηρετούμε τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός και περιμένουμε από την πολιτεία να μην μας κάνει μετανιώσουμε για την επιλογή μας να γίνουμε αθλητές»!
Ντίνος Γενηδουνιάς: «Βάζοντας εκ νέου λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δημιουργείται μια συνθήκη που μόνο προβλήματα μπορεί να αποφέρει για τους αθλητές του. Πρώτο και σημαντικότερο είναι το πρόβλημα επιβίωσης που προκύπτει, αφού οι ομάδες δίχως έσοδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τα συμβόλαια των αθλητών. Μπορεί να θεωρείται ερασιτεχνικό το άθλημά μας, αλλά για τους πιο πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου είναι η κύρια απασχόληση και το επάγγελμά τους.
Από τη στιγμή που το κράτος δεν δείχνει τη διάθεση να αποζημιώσει κάπως αυτούς τους αθλητές, μιλάμε πλέον για ξεκάθαρο πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη, μια εκ νέου παύση προπονήσεων και αγώνων θα μας πάει ακόμα πιο πίσω, γιατί θα είναι η δεύτερη μεγάλη διακοπή σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, για τους αθλητές που έχουν να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες σε Προολυμπιακά και στη συνέχεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι καταστροφικό να μείνουν εκτός αγώνων για τόσο μεγάλο διάστημα».
Μάριος Καπότσης: «Είναι καταστροφικές οι συνέπειες του κορονοϊού, ειδικά σε κάποιους κλάδους όπως στον αθλητισμό και την εστίαση. Για εμάς αυτή τη στιγμή το δεύτερο κύμα, με το να κλείσουν τα πρωταθλήματα, μας καταστρέφει. Είναι πολύ μεγάλη ζημιά και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει γυρισμός. Η ζημιά είναι μεγάλη, και οικονομική και σωματική. Οικονομικά εμείς έχουμε πάθει ζημιά από πέρσι, γιατί όλοι οι αθλητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχασαν χρήματα από τα συμβόλαιά τους. Και σωματικά, γιατί αυτό το «σταμάτα-ξεκίνα» μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο θέμα φόρμας, αλλά και θέμα υγείας, γιατί βάζεις τον οργανισμό σου σε μια κατάσταση, στην οποία δεν τον έχεις βάλει ποτέ πριν.
Αυτό ισχύει για όλους τους αθλητές, πόσο μάλλον και για εμάς που προετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ βρισκόμαστε σε μια δεύτερη διαδοχική προολυμπιακή χρονιά, πράγμα πολύ δύσκολο. Όσον αφορά το πόλο Ανδρών, μπορεί να εντάσσεται στα ερασιτεχνικά, αλλά οι απαιτήσεις είναι άκρως επαγγελματικές και οι εργατοώρες δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κάτι άλλο. Οπότε ένα τέτοιο μέτρο, εμάς μας διαλύει, όπως και επίσης το κράτος πρέπει να δώσει την προσοχή του και στους συλλόγους, γιατί και αυτοί από την πλευρά τους, κάπως πρέπει να στηρίξουν τους αθλητές, οπότε και αυτοί κάπως πρέπει να στηριχθούν. Ελπίζω να βρεθεί λύση και να έχουμε ένα αίσιο τέλος».