Paradise Papers: Φοροδιαφυγή κι από τον Χάμιλτον!

Ο Λιούις Χάμιλτον αποτελεί ένα από τα ονόματα του αθλητισμού που εντοπίζονται στα Paradise Papers και σχετίζεται με υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula ασχολήθηκε με τα Paradise Papers, μέσω ενός αυτόνομου νησιού, το νησί Μαν, που βρίσκεται κοντά στη Μεγάλη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, αποκάλυψε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ για 231 τζετ που καταχωρίστηκαν στο νησί αυτό, ανέρχονταν συνολικά σε 1.000.000.000 δολάρια.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι δομές στα Νησιά του Μαν, πολλά από τα έσοδα θα είχαν πάει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα αεροπλάνα θα έπρεπε να έχουν καταχωρηθεί.

Συγκεκριμένα, ο Χάμιλτον αποκρύπτει χρήματα μέσω των υπεράκτιων εταιρειών πολλές φορές, όπως τη τροχοβίλα αξίας 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιεί στους αγώνες του, η το συμβόλαιο του με τη Mercedes, το οποίο είναι καταχωρημένο σε έναν άλλο λογαριασμό σε άλλο νησί.

Το 2013 ο Βρετανός πιλότος έφερε στο νησί Μαν το καινούριο του αεροπλάνο αξίας 16.500.000 εκατομμυρίων λιρών. Μέσα σε δύο εβδομάδες, στις 21 Ιανουαρίου, το σχέδιο είχε εγκριθεί και ο Χάμιλτον μαζί με τη τότε φίλη του, Νικόλ Σέρζινγκερ, πετούσαν από τον Καναδά στο Νησί του Μαν, το μοναδικό αεροδρόμιο όπου θα μπορούσαν να προσγειωθούν χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν φόρους.

Γενικά ο Χάμιλτον απέφευγε να πληρώνει φόρους στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του νησιού Μαν, ενώ ότι επιχείρηματικη προσπάθεια έκανε την έκανε από το συγκεκριμένο νησί. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 γλίτωνε πολλά εκατομμύρια, αφού περίπου το 1/3 των κερδών του φυσιολογικά έπρεπε να πάει σε φόρους.

Μόνο που αυτή δεν ήταν η μοναδική δραστηριότητα του Hamilton που τον έβγαζε ωφελημένο από την αποφυγή φορολόγησης. Τον Μάρτιο του 2015 καταχώρησε στη Μάλτα την εταιρία «44IP», ονομασία που παραπέμπει στον αριθμό του στα grand prix.

Η εταιρία είναι κάτοχος και διαχειρίστρια των δικαιωμάτων εικόνας του Βρετανού και αποτελεί θυγατρική της «Inday Rose Ltd», της offshore από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στην οποία τελικώς ανήκει το τζετ του, καθώς και της «BRV», της εταιρίας που κατέχει το συμβόλαιο συνεργασίας του με τη Mercedes.

Οι χορηγικές συμφωνίες, δε, πολλές φορές αφορούν διαφημίσεις εκατομμυρίων, στις οποίες προωθούνται προϊόντα ακόμα και μέσω του… αφορολόγητου τζετ του Hamilton.

Από το συνολικό σύστημα προκύπτει ότι ο Βρετανός δεν πλήρωσε ΦΠΑ για την αγορά του αεροσκάφους (είτε 3.300.000 λίρες εάν κρινόταν απλά αεροσκάφος για ιδιωτική χρήση είτε 1.100.000 λίρες εάν κρινόταν αεροσκάφος που χρησιμοποιείτο και για επαγγελματικούς σκοπούς), δεν πληρώνει φόρο για τη χρήση των αεροδρομίων, ενώ πληρώνει και ελάχιστα χρήματα για τις διαφημίσεις και την εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ίδιος ο 32χρονος αστέρας της Formula 1, πάντως, υποστηρίζει ότι είχε δώσει εντολή σε έμπειρο δικηγόρο να ελέγξει όλες τις συμφωνίες του και ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό ζήτημα, σύμφωνα με την «Guardian». Επιπροσθέτως, ισχυρίζεται ότι συνηθίζει να βασίζεται στη επαγγελματική γνώμη των ειδικών και δεν ασχολιόταν με τις καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες, όμως, τον έβγαλαν κερδισμένο κατά μερικά εκατομμύρια. Εξάλλου, η περιουσία του υπολογίζεται στα 130.000.000 λίρες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από