Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος μίλησε για την επανέναρξη της προετοιμασίας των Βαζαίου και Σαμιλίδη, αλλά και για τους στόχους της φετινής περιόδου.
Οι επίλεκτοι αθλητές της κλασικής κολύμβησης συμπλήρωσαν τέσσερις εβδομάδες προπόνηση μετά την αρχική άρση των απαγορευτικών μέτρων της πανδημίας. Έχοντας μείνει για περισσότερους από δύο μήνες έξω από το νερό προσπαθούν, με προσεκτικούς ρυθμούς, να επανέλθουν στην προτέρα της πανδημίας κατάσταση και να υλοποιήσουν τους, περιορισμένους για το φετινό καλοκαίρι, αγωνιστικούς στόχους. Προτεραιότητα αποτελεί ο σχεδιασμός για το 2021, εκεί όπου έχουν μετατεθεί όλοι οι μεγάλοι αγώνες, με κυρίαρχο γεγονός την Ολυμπιάδα.
Ο Ανδρέας Βαζαίος και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης προπονούνται στο ΟΑΚΑ κάτω από τις προπονητικές οδηγίες του Αλέξανδρου Νικολόπουλου. Ο τελευταίος εκφράζεται σήμερα για την επανέναρξη της προετοιμασίας των δύο επιλέκτων κολυμβητών του, για τους στόχους της φετινής περιόδου, για τα όνειρα και τις επιδιώξεις στις μεγάλες διοργανώσεις του 2021 και για τα πολύ δύσκολα προβλήματα που έχει να επιλύσει η κλασική κολύμβηση και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο χρονικό αυτό διάστημα που διανύουμε.
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στην επόμενη μέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ζητά την στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να σωθούν τα κύτταρα του αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά σωματεία.
«Μας έχει τρομάξει το γεγονός ότι δεν έχουν εξαγγελθεί ακούμε σημαντικές ρυθμίσεις για την στήριξη των σωματείων, των αθλητών και των προπονητών. Τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν κρίνονται ουσιαστικά. Δεν αποτελούν στήριξη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει μέτρα ικανά για να βοηθήσουν τους πρωταγωνιστές του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αυτό όμως δεν γίνεται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν. Εκτιμώ ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς, γενικός γραμματέας αθλητισμού σήμερα, έχει περάσει από τον υγρό στίβο και μπορεί να κατανοήσει καλά τα προβλήματα του χώρου».
«Οι λύσεις είναι απλές και γνωστές. Η πρώτη λύση είναι να στηριχθούν οικονομικά τα σωματεία. Ένα δεύτερο μετρό είναι να διαφοροποιηθούν τα ενοίκια στις αθλητικές εγκαταστάσεις, εθνικές και δημοτικές, που χρησιμοποιούν οι σύλλογοι. Οι διοικήσεις των αθλητικών κέντρων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα. Δεν πρέπει τα σωματεία να πληρώσουν χρήματα για το χρονικό διάστημα που παρέμεναν ανενεργά, δηλαδή από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο. Για τους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα ήταν σημαντικό να υπάρχουν μειώσεις της τάξης του 50% στις ενοικιάσεις των αθλητικών χωρών. Ο αθλητισμός είναι ερασιτεχνικός. Η Ηγεσία του κράτους έχει τον λόγο», τονίζει ομοσπονδιακός προπονητής και καταλήγει.
«Από τον Σεπτέμβριο θα δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα που επέφερε η πανδημία στην ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια στον αθλητισμό».
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος εκτιμά ότι η περίοδος που διανύουμε είναι σημαντική για την επιστροφή των αθλητών επιπέδου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
«Ολοκληρώθηκαν οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες του Αντρέα Βαζαίου και του Παναγιώτη Σαμιλίδη στο νερό. Τα παιδιά με σταθερά βήματα και χωρίς λάθη, ευελπιστούμε ότι θα επανέλθουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα. Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του προπονητικού ρυθμού και η αποφυγή τραυματισμών. Ευελπιστούμε ότι θα βρίσκονται οι κολυμβητές μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν θα έρθει η ώρα των μεγάλων υποχρεώσεων του 2021, δηλαδή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης και των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο. Για το 2020 οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, αφού οι μεγάλες διοργανώσεις μετατέθηκαν. Υπάρχει λίγος χρόνος για την κυρίαρχη επιδίωξη του 2020 που είναι η συμμετοχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα».
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος εκφράζεται επίσης για την αναγκαιότητα διεξαγωγής των πανελληνίων πρωταθλημάτων όπως εξήγγειλε η κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ).
«Τα πανελλήνια πρωταθλήματα έπρεπε να γίνουν. Μόνο έτσι θα μπορούσαν οι αθλητές και τα σωματεία να επιστρέψουν σταδιακά στους προηγούμενους ρυθμούς. Στα φετινά πανελλήνια πρωταθλήματα υπάρχουν φυσικά πολλές ιδιαιτερότητες, αφού η Ομοσπονδία αποφάσισε να διεξαγάγει τους αγώνες σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε να ακολουθηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προστατευτούν οι συμμετέχοντες από πιθανά προβλήματα λόγω του ιού.
Είναι αλήθεια ότι πρότεινα στην Ομοσπονδία, μαζί με άλλους συναδέλφους, έναν διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής των αγώνων. Εισηγήθηκα την διεξαγωγή των προκριματικών κατά τόπους και τους τελικούς να πραγματοποιηθούν στο ΟΑΚΑ σε όλες τις κατηγορίες, σε ένα ενιαίο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Άποψή μου ήταν το πρωτάθλημα αυτό να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Ο χρόνος θα δείξει πιο θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό όμως το γεγονός ότι έστω και έτσι όλα τα παιδιά, χωρίς όρια, θα συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Θα είναι μια πολύ τονωτική ένεση η συμμετοχή τους στους αγώνες».