Ο Ανδρέας Βαζαίος έγραψε ιστορία για την ελληνική κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης. Επόμενος στόχος, το Τόκιο.
Καλοκαίρι 2008. Η Ελληνική κολύμβηση πλήττεται βαθύτατα. Ο Γιάννης Δρυμωμάκος, το μεγάλο αστέρι του υγρού στίβου της χώρας, έχει πιαστεί ντοπέ. Και τα πάντα μοιάζουν μαύρα. Για την ακρίβεια, όχι τα πάντα. Στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, ένα νέο «αστεράκι» κάνει την εμφάνισή του στον… ουρανό της ελληνικής κολύμβησης και χαρίζει αχτίδα αισιοδοξίας. Ο 14χρονος τότε Ανδρέας Βαζαίος εξελίσσεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατηγοριών, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια με ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ παμπαίδων Α΄ (200μ. και 400μ. μικτή, 100μ. πεταλούδα), ενώ πανηγυρίζει άλλους τρεις τίτλους με αντίστοιχα ρεκόρ στα ομαδικά αγωνίσματα με το σωματείο του, τον ΑΝΟ Αργυρούπολης.
Οι ειδικοί μιλούν για ένα παιδί που μπορεί να φτάσει ψηλά, με εμφανή όμως την επιφυλακτικότητα. Άλλωστε, η ελληνική κολύμβηση -και γενικότερα ο ελληνικός αθλητισμός- είναι γεμάτη από ιστορίες ταλέντων που δεν κατάφεραν ποτέ να δικαιώσουν τις προσδοκίες…
Σχεδόν 11 χρόνια μετά, οι δικαιολογημένες εκείνες επιφυλάξεις μοιάζουν υπερβολικές. Δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 7 ευρωπαϊκά μετάλλια τους τελευταίους 48 μήνες, επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου, ρεκόρ Ευρώπης και μία υποτροφία για ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά προγράμματα κολύμβησης στις ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι το παιδί… μεγάλωσε. Ο Ανδρέας Βαζαίος ανήκει πια στη διεθνή ελίτ και, μόλις στα 25 του χρόνια έχει ακόμη μπροστά του σημαντικές προκλήσεις και κορυφές που τον περιμένουν.
Στο τέλος του 2010, όταν ο Βαζαίος ανέβαινε στην κατηγορία των εφήβων, είχε στην κατοχή του 21 (!) πανελλήνια ρεκόρ παίδων και παμπαίδων, σε 25άρα και 50άρα πισίνα, σε εννέα διαφορετικά αγωνίσματα, χώρια οι «σκυτάλες»: 100μ. και 200μ. ελεύθερο, 50μ. και 100μ. ύπτιο, 50μ., 100μ. και 200μ. πεταλούδα, 200μ. και 400μ. μικτή! Επειδή όμως η μικρή Ελλάδα… δεν χωράει Φελπς, κάπου έπρεπε να εξειδικευθεί. Το βάρος έπεσε κατά βάση στα 200μ. μικτή και δευτερευόντως στα αγωνίσματα της πεταλούδας (100μ. και 200μ.).
Αυτό το… δευτερευόντως, ωστόσο, άλλαξε στην πορεία. Με αποτέλεσμα φέτος, ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής, να αποδειχθεί «μαέστρος» της πεταλούδας. Αλλά και να κάνει κάτι που ποτέ πριν κανείς δεν είχε καταφέρει.
Τα επιτεύγματα του Βαζαίου στη Γλασκώβη ξεπερνούν κάθε φαντασία και φυσικά συνιστούν την πιο επιτυχημένη παρουσία Έλληνα αθλητή σε μεγάλη διοργάνωση. Αφού πρώτα έκανε ένα… ζέσταμα με πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα, όπου έμεινε για λίγο εκτός τελικού, ο 25χρονος πρωταθλητής κατέκτησε την Παρασκευή (6/12) το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ Ευρώπης του Λάζλο Τσεχ και ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση όλων των εποχών στον κόσμο. Το Σάββατο (7/12) πέτυχε ακόμη ένα πανελλήνιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 100μ. μικτή και την Κυριακή (8/12) το πρωί πήρε την πρόκριση και για τον τελικό των 200μ. πεταλούδα. Αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα έπρεπε να πέσει και στους δύο τελικούς, που διεξάγονταν με διαφορά μισής ώρας, αλλά μαζί με τον προπονητή του, Αλέξανδρο Νικολόπουλο, πήραν το ρίσκο. Το «κοντέρ» έγραψε χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. μικτή, χρυσό στα 200μ. πεταλούδα, δύο πανελλήνια ρεκόρ και ένα μυθικό κατόρθωμα, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον από Έλληνα κολυμβητή.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά, ο Βαζαίος προετοιμάζεται για την τρίτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και ο θρίαμβος της Γλασκώβης του άνοιξε όρεξη ενόψει της θερινής σεζόν. «Η 50άρα πισίνα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά πάντα στο μυαλό μας είναι ένας τελικός στους Ολυμπιακούς», παραδέχεται ο προπονητής του Ελληνα πρωταθλητή, Αλέξανδρος Νικολόπουλος στο «ΑΠΕ». Μην κρύβοντας τη δυσφορία του, για το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να θεωρήσουν… τελειωμένο τον Βαζαίο μετά το περσινό Παγκόσμιο της Κορέας, όπου έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. «Ακούστηκαν διάφορα το καλοκαίρι από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τα πουν, όμως σήμερα (σ.σ. χθες) ο Ανδρέας έδωσε απαντήσεις».
Οι κακές κριτικές, η αμφισβήτηση και οι… άπιστοι, ωστόσο, δίνουν τροφή στον εγωισμό και στη διάθεση για ακόμη πιο σκληρή δουλειά στον Βαζαίο. Και τον ωθούν να γίνει ακόμη καλύτερος. Ακόμη πιο γρήγορος. Ηδη το «παιδί θαύμα» του 2008 κατέκτησε την Ευρώπη. Και πλέον έχει το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εκεί, όπου θέλει, πιστεύει ότι μπορεί κάτι μεγάλο. Κάτι ιστορικό…