Ειδικής αναφοράς χρίζουν γι’ αυτόν τον μήνα οι διεθνείς πίνακες αξιολόγησης των αθλητών με αναπηρίες στην επιτραπέζια αντισφαίριση διότι είναι οι πρώτοι που εκδόθηκαν μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Χέλσινμποργκ όπου η εθνική μας ομάδα στην κλάση 6 έφτασε στην ιστορική διάκριση με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.
Δημοσιεύτηκαν σήμερα οι πίνακες του Οκτωβρίου και τα νέα για την ελληνική πλευρά σε αυτή την κλάση των ορθίων αθλητών είναι ευχάριστα κι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην πολύ δύσκολη προσπάθεια για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μάριος Χατζηκυριάκος κατ’ αρχάς, είχε τεράστια άνοδο στο νούμερο 24 από το 41 του Σεπτεμβρίου, ενώ ο έτερος δευτεραθλητής Ευρώπης, ο Γιώργος Μουχθής, έχασε μόλις μία θέση, είναι στην 29η, όμως πήρε βαθμούς από τα αποτελέσματά του στη Σουηδία.
Στο ranking list της class 6 ο Χατζηκυριάκος είχε αυτόν τον μήνα τη μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλον αθλητή. Τόσο στους βαθμούς, καθώς πήρε 133, όσο και στις θέσεις, καθώς βρέθηκε 17 ψηλότερα, στην καλύτερη της ως τώρα διαδρομής του στη διεθνή σκηνή! Είχε συγκομιδή και από τα δύο αγωνίσματα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (και θυμίζουμε ότι πλασαρίστηκε και στις θέσεις 9-16 του ατομικού) και από το τουρνουά της Τσεχίας όπου έφτασε στα προημιτελικά του απλού. Με την 24η θέση ο αθλητής του Π.Α.ΣΚ.Α. αυξάνει πιθανότητες στο κυνήγι «εισιτηρίου» για το Τόκιο και τη μεθεπόμενη βδομάδα θα πάει στο όπεν της Φινλανδίας με σκοπό να διεκδικήσει κι άλλους πόντους. Οι αγώνες θα γίνουν στο Ελσίνκι από τις 10 έως τις 14 του μήνα κι εκεί θα τον κοουτσάρει ο προπονητής του σωματείου Πολυχρόνης Πολίτσης. Σημειωτέον ότι ο 18χρονος πρωταθλητής είναι πια πολύ ψηλά στον πίνακα αξιολόγησης Under 23, καθώς «σκαρφάλωσε» στο νούμερο 5!
Στο ranking list των ανδρών και πάλι, ο Μουχθής είχε βελτίωση στους βαθμούς. Εμφανίζει 1.043 από τους 1.007 του προηγούμενου μήνα, είχε επίσης συγκομιδή και από το τσέχικο όπεν όπου είχε μπει στη 16άδα του απλού, αλλά με τις μετακινήσεις άλλων αθλητών έχασε μία θέση και υποχώρησε από την 28η στην 29η. Φυσικά, παραμένει κι αυτός στο «παιχνίδι» της πρόκρισης για το Παραολυμπιακό τουρνουά. Στο τουρνουά της Φιλανδίας, που είναι το τελευταίο στον σχεδιασμό της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρίες για το 2019, είχε δηλώσει κι εκείνος συμμετοχή αρχικά, αλλά την ακύρωσε. Να προστεθεί ότι με βάση το νέο παγκόσμιο ranking list οι δύο πρωταθλητές μας υπολογίζονται για την Ευρώπη στις θέσεις 15 και 20 αντίστοιχα.
Με την ευκαιρία τέλος, πρέπει ν’ αναφερθεί η καθοριστική συμμετοχή ενός Έλληνα για την έκδοση των πινάκων αξιολόγησης των Α.Με.Α.. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κατή, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Είναι επίσημος συνεργάτης της ITTF Para Table Tennis ως Rating Director κι έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του Ranking List με βάση τους αντίστοιχους κανονισμούς. Μετά από δοκιμαστική περίοδο ενός έτους η συνεργασία αυτή έχει ξεκινήσει επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Δεν έχει σχέση με το βασικό του επάγγελμα, απλά ο προγραμματισμός είναι το χόμπι του Κατή, ο οποίος είναι και διαιτητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αυτή η συνεργασία ήταν και η συνέχεια της ενασχόλησης του με το πινγκ πονγκ και τη διοργάνωση τουρνουά, όπου είχε φτιάξει το πρόγραμμα, με το οποίο «έτρεχαν» παλιότερα τα ανοιχτά τουρνουά στη Βόρεια Ελλάδα.