Με συμπαίκτρια την Τσιλτσιτραγιάκ Μπουτβανσίρινα από την Ταϊλάνδη.
Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση απολαμβάνει μία ακόμα διεθνή διάκριση στο κομμάτι των αθλητών με αναπηρίες. Αυτή τη φορά μάλιστα, σε επίπεδο γυναικών, πράγμα σπάνιο και μη αναμενόμενο, κάτι που κάνει ακόμα πιο σημαντικό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στο ιταλικό αξιολογημένο όπεν για τα Α.Μ.ε.Α., που ολοκληρώθηκε χτες στο Λινιάνο Σαμπιαντόρο, η Φωτεινή Μπούσιου πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό των κλάσεων 1 και 2 με συμπαίκτρια την Τσιλτσιτραγιάκ Μπουτβανσίρινα από την Ταϊλάνδη.
Η αθλήτρια από την Πάτρα προερχόταν από την κλάση 3 και στη γειτονική χώρα έδωσε τους πρώτους αγώνες της στην παρακάτω κατηγορία. Παράλληλα επανεμφανίστηκε σε διεθνές τουρνουά μετά από καιρό και τα πήγε πολύ καλά επιβεβαιώνοντας το ενθαρρυντικό μήνυμα των τελευταίων χρόνων ότι γενικά η χώρα είναι πιο ανταγωνιστική στο εξωτερικό στους αθλητές με αναπηρίες. Στο Λινιάνο αγωνίστηκαν ακόμα ο Γιώργος Μουχθής και ο Μάριος Χατζηκυριάκος στην κλάση 6 και ο Αλέξανδρος Διακουμάκος στην κλάση 10.
Οι δύο πρώτοι πέρασαν στα νοκ άουτ του ομαδικού και αποκλείστηκαν στα προημιτελικά. Τεχνικός υπεύθυνος ήταν ο προπονητής του Π.Α.Σ.Κ.Α. και εξωτερικός συνεργάτης της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. Α.με.Α.) Πολυχρόνης Πολίτσης. Η ίδια ελληνική αποστολή πηγαίνει άμεσα στην Ισπανία για να πάρει μέρος και στο αντίστοιχο όπεν στην Κόστα Μπράβα, που θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 22 του μήνα.
Η Μπούσιου πέρασε από αξιολόγηση πριν από την έναρξη του όπεν και τοποθετήθηκε στην κλάση 2. Στο ατομικό αγωνίστηκε στο 3ο γκρουπ. Είχε πολύ δύσκολο έργο και παρουσίασε καλά στοιχεία ανεξάρτητα από το αν αποκλείστηκε με τρεις ήττες. Κάμφθηκε από τη Γαλλίδα επικεφαλής Ιζαμπέλ Λαφαγιέ με 3-0 σετ (7-11, 2-11, 6-11) κι εν συνεχεία από την Ιταλίδα Αλέγκρα Μαγκέτα με 3-0 (8-11, 4-11, 10-12) κι από τη (συμπαίκτριά της στο ομαδικό) Τσιλτσιτραγιάκ Μπουτβανσίρινα από την Ταϊλάνδη με το ίδιο σκορ (1-11, 7-11, 5-11).
Στο απλό ανδρών ο Μουχθής μετείχε στο 2ο γκρουπ και πήρε την 3η θέση με 1 νίκη και 2 ήττες. Κατέβαλλε τον Ισραηλινό Τζίλαντ Σκοπ με 3-0 σετ (11-4, 11-3, 13-11) κι έχασε από τον Ρουμάνο Μπόμπι Σίμιον (επικεφαλής) με 3-0 (11-13, 8-11, 5-11) και τον Βρετανό Ρόμπερτ Πέρι με 3-1 (7-11, 8-11, 11-7, 6-11). Διεκδίκησε το καθοριστικό τελευταίο ματς και μπορούσε να πάρει την πρόκριση αντί του Βρετανού.
Ομοίως στην 3η θέση και με τον ίδιο απολογισμό βρέθηκε ο Χατζηκυριάκος κυνηγώντας τις πιθανότητές του για την πρόκριση από το 5ο γκρουπ. Στην 1η αγωνιστική λύγισε με 3-1 σετ από τον Χιλιανό Νίκολας Πίνο Λόρκα (6-11, 8-11, 11-8, 8-11), στη 2η ξεπέρασε τον Γάλλο Εστεμπάν Ερό με 3-2 (11-4, 11-13, 5-11, 13-11, 11-6) και στην 3η έχασε από τον επικεφαλής Γερμανό Τόμας Ράου με 3-0 (8-11, 5-11, 1-11). Στον αγώνα με τον Γερμανό ένιωσε τράβηγμα στην πλάτη στο 2ο σετ και δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει κανονικά. Εν τέλει, αφού σταμάτησε για 15 λεπτά προκειμένου να δεχτεί την ιατρική φροντίδα, ολοκλήρωσε τυπικά το ματς.
Ο Διακουμάκος έμεινε τελευταίος στο 1ο γκρουπ της κλάσης 10. Με νίκη στη 2η αγωνιστική θα έμενε στο παιχνίδι της πρόκρισης, γενικά πάντως δεν του βγήκε το παιχνίδι και είχε πολύ αξιόλογους αντιπάλους. Κάμφθηκε κατά σειρά από τον Βρετανό επικεφαλής Κιμ Ντάουμπελ με 3-0 σετ (5-11, 7-11, 4-11), από τον Λούκα Μπάκιτς από το Μαυροβούνιο με 3-2 (9-11, 9-11, 11-8, 11-8, 8-11) κι από τον Γάλλο Μπενουά Γκρασέ με 3-0 (8-11, 5-11, 4-11).
Στο ομαδικό γυναικών η Μπούσιου πήγε στις κλάσεις 1-2, που συγχωνεύτηκαν και σχημάτισε τη μικτή Ελλάδας/Ταϊλάνδης με την Τσιλτσιτραγιάκ Μπουτβανσίρινα. Έγινε ένα γκρουπ των 5 ομάδων κι έπαιξαν «όλοι με όλους». Το δίδυμο νίκησε την Ιταλία με 2-0, τη μικτή Ολλανδίας/Γερμανίας με 2-1 και τη Φιλανδία με 2-0 και ηττήθηκε μόνο από την επικεφαλής του γκρουπ (και τελική νικήτρια) Ρωσία/Αργεντινή με 2-0. Μπούσιου και Μπουτβανσίρινα τα πήγαν πολύ καλά στο εναρκτήριο διπλό, ενώ στις αναμετρήσεις με την Ιταλία και τη Φιλανδία η Ελληνίδα αθλήτρια σημείωσε και τις δύο πρώτες ατομικές νίκες της στη νέα κατηγορία. Έτσι, ήρθε το ασημένιο μετάλλιο, που συνιστά και το καλύτερο αποτέλεσμά της στο εξωτερικό.
Στο ομαδικό ανδρών ο Μουχθής και ο Χατζηκυριάκος συγκρότησαν δίδυμο και αγωνίστηκαν στο 3ο γκρουπ της κλάσης 6. Με εξαιρετική εμφάνιση κατέβαλλαν στο εναρκτήριο παιχνίδι τους με 2-1 την επικεφαλής ομάδα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής/Χιλή κι έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση. Στο καθοριστικό ματς ο Χατζηκυριάκος ξεπέρασε με 3-2 σετ τον Αμερικανό Ίαν Φιλίπ Σέιντενφελντ, που είναι νούμερο 13 στην παγκόσμια κατάταξη. Νωρίτερα είχε έρθει νίκη στο διπλό. Στη συνέχεια οι πρωταθλητές μας ηττήθηκαν με 2-1 από τη Γερμανία και πέρασαν στα προημιτελικά με τη 2η θέση. Τον αγώνα είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μουχθής όταν έκαμψε τον Τιμ Λάουε, νούμερο 21 στην παγκόσμια κατάταξη της κλάσης 6. Διεκδικώντας την εξασφάλιση μεταλλίου αντιμετώπισαν το Σάββατο τη Σλοβακία, η οποία είχε κατακτήσει τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ. Έκαναν την προσπάθειά τους, αλλά ηττήθηκαν με 2-0 κι έμειναν εκτός 4άδας. Δεν κρίθηκαν εύκολα οι ήττες στο διπλό και του Μουχθή αμέσως μετά και ήρθαν με σκορ 3-0 και 3-1 σετ αντίστοιχα.
Στην κλάση 10 ο Δακουμάκος ήταν στη μικτή Ελλάδας/Μαυροβουνίου/Αργεντινής με συμπαίκτες τον Φιλίπ Ράντοβιτς και τον Ντάριο Άντρες Νέιρα. Μετείχαν στο 1ο γκρουπ κι έμειναν στην 3η θέση. Έχασαν από τη Μεγάλη Βρετανία (επικεφαλής) με 2-0 και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επίσης με 2-0 και νίκησαν τη μικτή Αυστρίας/Ρωσίας με 2-0. Ο πρωταθλητής Ελλάδας της κατηγορίας είχε δύο ήττες στο διπλό με τον Νέιρα και στο μοναδικό ατομικό του παιχνίδι κάμφθηκε δύσκολα από τον Αμερικανό Ταλ Λίμποβιτς με 3-1 σετ. Δεν αγωνίστηκε στο ματς με το αυστριακορωσικό δίδυμο. Στόχος των παιδιών είναι και η συγκέντρωση βαθμών για το ranking list και φαίνεται ότι ουσιαστική βελτίωση θα έχει ο Χατζηκυριάκος.